Waarom huisdieren goed zijn voor je mentale gezondheid en stress

Vrouw die haar hond knuffelt

Stress kan zich in verschillende vormen uiten. Zo leidt het bij sommigen tot rugpijn, bij anderen tot slaapproblemen. En dat is slechts het topje van de ijsberg. Het valt dan ook te begrijpen dat veel mensen er alles aan doen om hun stressniveau onder controle te houden. Het goede nieuws: je hoeft het niet altijd ver te zoeken. Wist je bijvoorbeeld dat een huisdier tal van voordelen heeft voor je mentale gezondheid en stressniveau? We sommen de drie belangrijkste voor je op.

1. Huisdieren verlagen het stresshormoon cortisol

Eerst een woordje uitleg over hoe stress werkt in je lichaam. Zodra er sprake is van een stressvolle situatie, ontstaat een hele kettingreactie. De hypothalamus in je hersenen zal bijvoorbeeld de hypofyse – een kleine klier achter je oogkassen – stimuleren om het ACTH-hormoon aan te maken. Dat komt vervolgens in de bloedbaan terecht en zet de bijnierschors aan om cortisol te produceren.

Op zich is dit geen probleem: cortisol geeft ons lichaam de nodige energie om stresssituaties aan te kunnen. Maar hebben we te veel of te lang stress, dan komt er zoveel cortisol vrij dat het onder andere onze hormoonhuishouding kan verstoren. De fysieke gevolgen laten zich al snel voelen: van een verhoogde bloeddruk tot huidproblemen gelinkt aan stress.

Honden of katten aaien, verlaagt je cortisolgehalte , terwijl sociale interactie met je huisdier de aanmaak van oxytocine – ook wel het geluks- of knuffelhormoon – stimuleert. Kinderen in een moeilijke thuissituatie, studenten met examenstress, volwassenen met een drukke baan … Ze hebben er allemaal baat bij om een huisdier in de buurt te hebben. En het gaat niet enkel over harige metgezellen. Voor sommigen kan kijken naar vissen of leguanen een gelijkaardig effect hebben.

Wist je dat ...
hulphonden vaak worden ingezet om veteranen, politieagenten en andere mensen met een posttraumatisch stresssyndroom (PTSS) bij te staan? Met succes: ze slapen beter, kennen minder angstaanvallen en hebben minder klinische PTSS-symptomen.

2. Huisdieren zetten aan tot beweging

Bovenaan de tips om met stress om te gaan: actief zijn. Regelmatig bewegen en sporten, is een van de beste manieren om je lichaam en geest te ontspannen. Doe je het genoeg, dan komt ook de stof endorfine vrij – een natuurlijke feel good drug. En even belangrijk: fysieke inspanningen hebben een remmend effect op de aanmaak van het stresshormoon cortisol.

Dat bewegen gezond is, wist je natuurlijk al. Maar vaak is er nog een groot verschil tussen goede voornemens en effectieve actie. We hoeven je waarschijnlijk niet te vertellen dat sneeuw en regen makkelijke excuses zijn om in de zetel te blijven zitten, of dat de fitness misschien nét iets te ver is vandaag, of dat je eerst nog even langs de winkel moet, of …

Hondeneigenaars hebben geen keuze en zien er ook minder tegenop. Hun trouwe viervoeters hebben geregeld een stevige portie beweging in de openlucht nodig. Zo blijven ze fit en krijgen ze voldoende prikkels binnen. Het alternatief – een onrustige hond in huis – is niet wenselijk. Maar ook voor de baasjes is een wandeling van goudwaarde. Je kikkert er doorgaans goed van op én je stressniveau verlaagt.

3. Huisdieren gaan depressie en eenzaamheid tegen

Waardering en zich geliefd voelen zijn basisbehoeftes van de mens. Of anders gezegd, sociaal contact en verbondenheid met andere mensen en je omgeving maken het leven zinvol. Valt het je lastig om een sociaal netwerk op te bouwen of te onderhouden, of staat er iets in de weg, dan kan eenzaamheid in je leven sluipen. Het gevolg: stress. En door die stress wordt de kloof tussen jou en je omgeving alleen maar groter.

Ook op dit vlak kunnen huisdieren een positieve impact hebben met hun aanwezigheid. Enerzijds heel letterlijk. Ze zorgen ervoor dat je niet alleen bent tijdens moeilijke momenten en honden voelen doorgaans ook aan wanneer ze steun moeten bieden. Anderzijds geven huisdieren hun eigenaars ook een nieuw levensdoel. Je weet waarom je ’s ochtends opstaat en naar de winkel moet. De verantwoordelijkheid om voor een hond, kat of ander dier te zorgen, brengt routine en structuur met zich mee, wat dan weer goed is voor je mentale gezondheid.

Referenties

  • asaipa.co.za
  • www.heart.org
  • newsinhealth.nih.gov
  • psychcentral.com/health
  • https://www.uu.nl/nieuws/hulphond-verandert-het-leven-van-veteranen-met-ptss-ten-goede
  • www.mentalhealth.org.uk
  • https://www.hopkinsmedicine.org/health/wellness-and-prevention/the-friend-who-keeps-you-young#:~:text=Research%20has%20shown%20that%20simply,that%20bonds%20mothers%20to%20babies)

Medische revisie : Peter De Smet, Scientific & Medical Education Manager & Bert Hannosset, M.D.

Recente artikels

Laat een reactie achter

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt