Dit doet stress met je lichaam
Een werkdeadline die razendsnel dichterbij komt, de eerste ontmoeting met je schoonmoeder of je oogappel die te laat thuiskomt van een chirofuif: we ervaren allemaal wel eens stress. Maar wanneer je lichaam voortdurend in een alarmfase verkeert, kan je tal van lichamelijke klachten ervaren.
Stress is niet altijd ongezond. Het is een natuurlijk verdedigingsmechanisme van je lichaam. Bij gevaar komt adrenaline vrij, waardoor je hartslag verhoogt en je hersenen, hart en spieren meer zuurstof krijgen. Daarnaast verhoogt het cortisolgehalte, dat de bloedsuikerspiegel verhoogt waardoor er meer energie beschikbaar wordt.
Tegelijk worden andere lichamelijke processen tijdelijk afgeremd. Enkele voorbeelden zijn je immuunsysteem, spijsvertering en voortplanting. Kortom: je lichaam zet zich schrap.
Altijd paraat
Is het ‘gevaar’ geweken en ben je terug kalmer, dan daalt de aanmaak van adrenaline en cortisol, terwijl de andere processen automatisch weer op gang komen. Maar ervaar je continu stress, dan blijft je lichaam voortdurend alert. Op lange termijn heeft die waakzaamheid een negatieve impact op je gezondheid, zowel mentaal als fysiek.
Enkele psychische gevolgen zijn:
- slaapstoornissen
- concentratieproblemen
- piekeren
- lichtgeraaktheid
Daarnaast kan chronische stress ook verschillende lichamelijke klachten uitlokken. We zetten de meest voorkomende op een rij.
Hoger risico op hart- en vaatziekten
Hart- en vaatziekten of cardiovasculaire ziekten, zijn aandoeningen zoals een hartinfarct, een longembolie, een trombose of een beroerte. In België zijn ze de belangrijkste doodsoorzaak. Een ongezond voedingspatroon kan aan de basis liggen van deze aandoeningen, maar ook stress is een risicofactor.
Bij chronische stress draaien de amygdalae overuren. Die amandelvormige clusters van neuronen in je hersenen verwerken negatieve prikkels. Bij overactieve amygdalae maakt je beenmerg meer witte bloedcellen aan. Het mogelijke gevolg: aderverkalking en -ontsteking, wat dan weer kan resulteren in een hart- of herseninfarct.
Meer kans op overgewicht
Chronische stress stuurt ook het suikergehalte in het bloed in de war. Het mogelijke gevolg: overgewicht. De hoge dosis cortisol bij stress zorgt voor een hogere toevoer van glucose naar je hersenen. Die glucosemoleculen zetten de voorlopers van vetcellen om naar echte vetcellen.
Nek- en schouderklachten door overbelasting
De constante alertheid van je lichaam speelt niet alleen een mentale rol, ook fysiek bereid je je voor op een inspanning. Daardoor spannen je spieren zich op, waardoor ze na verloop van tijd verkrampen of overbelast geraken. Vooral de nek en schouders krijgen het hard te verduren door de continue spanning.
Wil je meer weten over hoe stress nekpijn uitlokt? Lees onze blogpost. |
Nek- en schouderpijn op zich is al knap vervelend, maar het verkrampte gevoel kan ook overslaan naar je hoofd, waardoor je (spannings)hoofdpijn ervaart. Met deze tips verminder je je klachten. |
Maag- en darmklachten
De uitspraak ‘zwaar op de maag liggen’ is niet uit de lucht gegrepen. Mentale zorgen hebben immers een rechtstreekse impact op je maag. Je darmstelsel bevat meer dan 100 miljoen zenuwcellen. Het is dan ook – na de hersenen – het grootste zenuwcentrum van je lichaam.
Lees meer over de precieze link tussen stress en maagklachten. |
Je brein en darmen wisselen voortdurend informatie uit. Stress vertaalt zich dan ook regelmatig in maag- en darmklachten: pijn, krampen, constipatie, diarree of winderigheid.
Stress kan een serieuze impact hebben op je lichaam, zoveel is duidelijk. Maar hoe geraak je van die onrust verlost? In onze gezondheidshoek ontdek je praktische tips. |
Medische revisie: Peter De Smet, Scientific & Medical Education Manager & Bert Hannosset, M.D.