Wat neem je mee in je reisapotheek: checklist

Wat moet in een reisapotheek?

Een reisapotheek meenemen op vakantie is een slimme zet. In een noodgeval heb je steeds vertrouwde geneesmiddelen of wondzorgproducten bij de hand. Maar wat neem moet je zeker meenemen in je reisapotheek? En waar moet je op letten? Onze checklist en tips op een rij.

Je identiteitskaart, zwemgerief, voldoende kleren … Het zijn vaak de eerste dingen die je inpakt als je op reis vertrekt. Velen vergeten echter een reisapotheek mee te nemen. Nochtans is die handig voor een zorgeloze vakantie. Je besteedt er dus maar beter voldoende aandacht aan.

Wat hoort er in je reisapotheek?

De inhoud van je reisapotheek is afhankelijk van je gezondheid, je reisbestemming en de duur van je reis. Uiteraard neem je de medicijnen mee die je dagelijks moet innemen. Vul je reisapotheek aan met basisproducten en extra benodigdheden. Deze checklist biedt een overzicht.

Basismateriaal

Gebruikelijke geneesmiddelen



 Neem voldoende mee: sommige medicatie is niet beschikbaar in het buitenland of heeft een andere samenstelling. Ook kan je reis onverwacht uitlopen door vertragingen.
 Vraag je huisarts om een extra voorschrift. Zo ben je voorbereid op onvoorziene omstandigheden.

Andere geneesmiddelen



 Pijnstillers
 Koortswerend middel
 Geneesmiddel tegen maagpijn
 Geneesmiddel tegen darmklachten/diarree
 Geneesmiddel tegen reisziekte
 Geneesmiddel tegen vliegangst
 Geneesmiddel tegen keelpijn, neusverkoudheid, hoest

Wondzorg



 Ontsmettingsmiddel
 Pleisters
 Steriele kompressen
 Gaasverband, elastische windel, snelverband

Andere



 Koortsthermometer
 Veiligheidsspelden
 Pincet
 Schaar

Insecten



 Insectenwerend middel
 Verzachtend middel voor insectenbeten (bv. Calendeel®)
 Tekenpincet

Tegen de zon



 Zonnecrème met een hoge beschermingsfactor
 Lippenbalsem
 Verzachtend middel tegen zonnebrand (bv. Calendeel®)

Extra’s

 Neusspray
 Zalf tegen brandwonden
 Geneesmiddel tegen spierpijn
 Geneesmiddel tegen krampen
 Geneesmiddel tegen allergieën
 Geneesmiddel tegen duizeligheid
 Geneesmiddel bij slaapproblemen
 Oogdruppels
 Oordruppels
 Geneesmiddel tegen keelpijn, neusverkoudheid, hoest
 Geneesmiddel tegen hooikoorts (idem allergie qua medicatie), samennemen
 Anticonceptie en condooms
 Geneesmiddel voor baby’s en kinderen bij rusteloosheid, acute aandoeningen of doorkomende tanden

Voor avontuurlijke reizen of risicovolle bestemmingen

 Malariapillen (enkel op voorschrift)
 Muskietennet
 Middel om niet-drinkbaar water te ontsmetten
 Antibiotica (enkel op voorschrift)

6 tips voor een gezonde reis

1. Steek persoonlijke medicatie in je handbagage . Zo heb je steeds je geneesmiddelen bij de hand, ook wanneer je valies verloren raakt. Door niet de volledige doosjes in te pakken, bespaar je plaats. Neem wel altijd de bijsluiter mee.

2. Gaan er kinderen mee op reis? Hou hun geneesmiddelen gescheiden van jouw medicatie. De meeste geneesmiddelen voor volwassenen zijn immers niet geschikt voor gebruik bij kinderen. Bioregulerende geneesmiddelen vormen een betrouwbaar alternatief en zijn bovendien ook veilig voor zwangere vrouwen.

 3. Let op het tijdverschil als je medicatie inneemt. Onder andere bij anticonceptie en insuline is het tijdstip van inname van belang.

4. Neem een medisch ID-kaartje mee in je portefeuille. Op dit kaartje vermeld je in het Engels de ziektes of allergieën waaraan je lijdt, de geneesmiddelen die je neemt en je bloedgroep, zo kunnen de hulpdiensten meteen en correct handelen.

5. Reis je naar een verre of tropische bestemming? Controleer dan zeker je vaccinaties. Bepaalde ziektes zoals hepatitis A en cholera komen er vaker voor. Ga minstens drie maanden voor je vertrek langs bij je huisarts. Hij vertelt je welke vaccins je nodig hebt en geeft je de noodzakelijke prikken. Uitzonderlijk moet je naar een erkend vaccinatiecentrum. Dat is bijvoorbeeld het geval bij gele koorts. Op de website van het Instituut voor Tropische Geneeskunde vind je per land de nodige vaccinaties.

6. Sommige bestanddelen van geneesmiddelen vallen onder de ‘opiumwet’ en zijn daarom in bepaalde landen verboden. Voorbeelden van illegale medicatie zijn sterke pijnstillers, rustgevende middelen en ADHD-medicatie. Enkel medisch gebruik op doktersvoorschrift is dan toegestaan.

Gebruik je zo’n geneesmiddel, check dan ruim voor je vertrek of ze zijn toegestaan op je reisbestemming en vraag indien nodig een officiële verklaring aan. Op die manier vermijd je problemen aan de douane. Meer info lees je op de website van het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten. Twijfel je over bepaalde medicatie? Kies dan voor natuurlijke geneesmiddelen. Die zijn doeltreffend én veilig voor het hele gezin.

Heel Banner

Recente artikels

Laat een reactie achter

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt
Hooikoorts