Wat is bioregulerende geneeskunde?

Bioregulerende geneeskunde is een wetenschap die zich richt op het bijsturen van ontregelde biologische processen die ziekte veroorzaken. Geneesmiddelen met bioregulerende eigenschappen zijn voornamelijk samengesteld uit natuurlijke bestanddelen. De concentratie is hoog genoeg om het lichaamsproces tot correctie te bewegen en laag genoeg om geen of weinig bijwerkingen te doen optreden.

De principes van bioregulerende geneeskunde

1. Zelfregulerend vermogen van het lichaam

Elk levend organisme streeft voortdurend naar een gezond evenwicht. Als bepaalde lichaamsprocessen uit balans zijn, probeert het dat evenwicht te herstellen. Soms kan ons lichaam daar wat steun bij gebruiken, en dat is precies wat bioregulerende geneesmiddelen doen: op natuurlijke wijze stimuleren ze het zelfherstellend vermogen van ons lichaam.

2. Klemtoon op oorzaken, niet op symptomen

Conventionele geneesmiddelen zijn doorgaans gericht op een snelle onderdrukking van symptomen. Bioregulerende geneesmiddelen daarentegen, pakken de oorzaak aan en mikken in de eerste plaats op een langdurig en doeltreffend therapeutisch effect.

3. ‘Multi-target’-aanpak

In bioregulerende geneesmiddelen worden verschillende natuurlijke bestanddelen zorgvuldig gecombineerd. Bovendien richten ze zich op meerdere behandelingspunten in het lichaam. De ‘multi-target’-aanpak stimuleert o.a. lichaamseigen afweerprocessen om de natuurlijke balans van het lichaam te herstellen en zo de ziekte te overwinnen. 

4. Optimale concentraties

Bioregulerende geneesmiddelen bevatten voornamelijk natuurlijke bestanddelen in concentraties die hoog genoeg zijn om lichaamsprocessen bij te sturen, maar ook laag genoeg om geen of weinig bijwerkingen te veroorzaken. Daardoor worden ze goed verdragen, ook door kinderen, ouderen of zwangere vrouwen.

5. De integratie van conventionele geneeskunde en homeopathie

Bioregulerende geneeskunde bekleedt een unieke positie. Deze geneesmiddelen zijn samengesteld uit diverse bestanddelen in een “subtiele” concentratie, die net hoog genoeg gedoseerd is om het lichaamsproces bij te sturen zoals in de conventionele geneeskunde, en laag genoeg gedoseerd zodat er geen of weinig bijwerkingen optreden, zoals in de homeopathie. Op deze manier integreert bioregulerende geneeskunde conventionele geneeskunde en homeopathie.

De man achter het idee: Dr. Hans-Heinrich Reckeweg


Bioregulerende geneeskunde vindt zijn oorsprong bij één man: Dr. Hans-Heinrich Reckeweg. Zo’n 100 jaar geleden gaf deze Duitse arts vorm aan een nieuwe tak in de medische wereld. Gebeten door wetenschappelijk onderzoek aan de universiteit van Berlijn en gedreven door zijn interesse voor natuurlijke geneeskunde introduceerde Dr. H-H Reckeweg in 1948  de homotoxicologie, een nieuwe visie op ziekte en gezondheid als een dynamisch proces. Deze therapeutische methode streeft ernaar om het zelfregulerend vermogen van het menselijk lichaam aan te spreken en zo duurzame genezing mogelijk te maken.

De essentie van bioregulerende geneeskunde zat dus al in de allereerste leer vervat: Dr. H-H Reckeweg wilde niet louter tijdelijk de symptomen wegnemen, maar het lichaam structureel en functioneel versterken. Tot op vandaag vormt zijn visie de basis voor wetenschappelijk onderzoek en de verdere ontwikkeling van bioregulerende geneeskunde.

Lees het volledige verhaal van Hans-Heinrich Reckeweg.

E-book bioregulerende geneeskunde

Recente artikels

Laat een reactie achter

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt