Bioregulerende vs. conventionele geneeskunde: wat is het verschil?

bioregulerend vs conventioneelEen goede gezondheid is zowat ons hoogste goed. Elk levend organisme kan zichzelf reguleren, maar af en toe wat steun daarbij is uiteraard welkom. En dat is waar bioregulerende geneesmiddelen kunnen tussenkomen. Bioregulerende geneeskunde wordt gezien als de integratie van de conventionele geneeskunde en homeopathie. Maar wat is het verschil tussen de drie? In deze blogpost scheppen we duidelijkheid.

Wat is bioregulerende geneeskunde?

Bioregulerende geneeskunde is een wetenschap die zich richt op het bijsturen van ontregelde biologische processen die ziekte veroorzaken. Eigen aan bioregulerende geneesmiddelen is dat ze samengesteld zijn uit voornamelijk natuurlijke bestanddelen. De concentratie van deze actieve stoffen is hoog genoeg om doeltreffend te werken en laag genoeg om weinig tot geen bijwerkingen te veroorzaken. In deze blog ontdek je meer troeven van bioregulerende geneeskunde.

Veel kwalen en aandoeningen kan je bioregulerend behandelen: van spierpijn tot een verkoudheid en slaapproblemen. Vraag bij ernstige ziekten of aandoeningen steeds advies aan uw arts of apotheker.  

Bioregulerende en conventionele geneeskunde: het verschil uitgeklaard

Net zoals in de conventionele geneeskunde, vertrekt de arts of apotheker bij bioregulerende geneeskunde vanuit het ziektebeeld van de patiënt.

Typische klachten van bijvoorbeeld een ontsteking zoals pijn, zwelling en roodheid worden door de conventionele geneeskunde vaak symptomatisch aangepakt. De symptomen worden onderdrukt en het ontstekingsproces afgeremd.

Bioregulerende geneeskunde focust daarentegen op het zelfregulerende vermogen van het lichaam. De bestanddelen van voornamelijk natuurlijke oorsprong sturen lichaamsprocessen bij en versterken het natuurlijke genezingsproces, in plaats van het te blokkeren.

Kortom, je bestrijdt niet het topje, maar wel de volledige ijsberg.

En wat met homeopathie?

Homeopathie is een ruim begrip. Strikt genomen vallen ook bioregulerende geneesmiddelen onder deze noemer.

Qua registratiestatus behoren bioregulerende geneesmiddelen tot de homeopathie omwille van het productieproces. Ze vertonen twee grote gelijkenissen:

  1. Om de juiste dosis van de actieve bestanddelen in bioregulerende geneesmiddelen te bekomen, worden dezelfde verdunningstechnieken toegepast, zoals bij de productie van homeopathische geneesmiddelen. Bij de bioregulerende geneesmiddelen zijn de actieve bestanddelen echter steeds aantoonbaar aanwezig in de verdunning. Dat is niet altijd zo bij pure homeopathische middelen.
  2. Daarnaast zijn bestanddelen van bioregulerende en homeopathische geneesmiddelen vaak van dezelfde natuurlijke oorsprong.

Maar in de praktijk is er een verschil tussen bioregulerende geneesmiddelen en de meest gebruikte homeopathische geneesmiddelen.

Bioregulerende geneesmiddelen zijn – in vergelijking met homeopathische geneesmiddelen – altijd ponderabel. Dat betekent dat er nog altijd duidelijke concentraties van actieve stoffen aanwezig zijn. Deze concentraties zijn vergelijkbaar met de hoeveelheid hormonen in een menselijk lichaam of de hoeveelheid virusdeeltjes in een vaccin.

E-book bioregulerende geneeskunde

Recente artikels
Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt
Bioregulerende geneeskunde