Last van menstruatiekrampen? 9 tips om de pijn te verlichten

85% van de vruchtbare vrouwen kampt met pijnlijke menstruatie. Bij 33% van hen belemmert de pijn zelfs de dagelijkse bezigheden, zo blijkt uit een recente Nederlandse studie. Worstel jij ook tijdens je menstruatie met zeurende of scherpe, krampachtige pijn in de onderbuik of rug? Lees hier meer over de oorzaken, hoe je de pijn kan verlichten en wanneer je toch beter hulp inschakelt.

Hoe ervaar jij menstruatiepijn?

De meeste vrouwen herkennen perfect de ongemakken die gepaard gaan met hun maandstonden. Velen ervaren een zeurende pijn en/of pijnlijke krampen pijn tijdens de eerste dagen van – of zelfs al net voor – de bloedingen. Die ‘menstruatiekrampen en -pijn’ (dysmenorroe) gaan niet zelden gepaard met misselijkheid, hoofdpijn, pijnlijke borsten, stemmingswisselingen en huidproblemen. De pijn varieert vaak in intensiteit en verschilt bij veel vrouwen van cyclus tot cyclus. Bij 5 tot 15% zijn de klachten zo ernstig dat ze zelfs aanleiding geven tot school- of werkverzuim.

Wat veroorzaakt menstruatiekrampen?

De oorzaak? In de meeste gevallen gaat het om een primaire vorm van dysmenorroe: de klachten zijn een normaal onderdeel van je menstruatiecyclus. Als je eicellen niet worden bevrucht door een mannelijke zaadcel, komen prostaglandines in actie. Die stoffen zorgen ervoor dat het spierweefsel in de baarmoeder samentrekt om het overtollige slijmvlies en bloed af te scheiden.

Hoe hoger de concentratie prostaglandine s, hoe meer last je hebt van pijnlijke krampen in je buik en/of rug. Dat kan best heftig zijn: iedere maand trekt de baarmoeder samen met een kracht van 175 mm kwikdruk. Dat is dezelfde kracht van een strak opgepompte bloeddrukmeter!

Via de bloedsomloop komen de prostaglandines trouwens ook terecht in andere lichaamsdelen. Zo kunnen ze andere klachten veroorzaken tijdens je menstruatie, zoals een opgeblazen gevoel, diarree en misselijkheid. Door je schommelende hormonen kan je ook last krijgen van pijnlijke borsten, overmatig zweten, slaapproblemen, acne, hoofdpijn, migraine en stemmingswisselingen.

Hoe kan je menstruatiekrampen verlichten?

De krampen en andere kwaaltjes verdwijnen na een paar dagen. Gelukkig maar. In de tussentijd zijn er een pak natuurlijke middeltjes om de pijn te verzachten. Wij hebben er 9 voor je opgelijst:

  1. Met stip op een: beweeg. Het klinkt contradictorisch, maar in foetushouding op je bed liggen, is niet de beste manier om krampen te lijf te gaan. Volgens onderzoek van het National Institute of Complementary Medicine is ‘bewegen’ absoluut de allerbeste remedie.
  2. Hou het warm: warmte helpt om de krampen te verlichten. Leg een kersenpitkussen of warmwaterkruik op je buik of tegen je rug. Een warm bad of warme douche nemen, kan ook helpen.
  3. Let op je voeding: er is geen wetenschappelijk onderzoek dat een directe link legt tussen voeding en menstruatiepijn, maar het is een goed idee om toch gezond te eten. Eet vers en onbewerkt voedsel, zorg voor voldoende eiwitten (vlees, vis, ei, zuivel, peulvruchten of soja) en de juiste vetten (olijfolie, avocado, vette vis, noten en lijnzaad) en eet zo weinig mogelijk suiker.
  4. Vermijd koffie, zwarte thee, koolzuurhoudende dranken en alcohol: groene thee of gemberthee helpen tegen een opgeblazen gevoel en drijven vocht af. Kamille, citroenmelisse, marjolein en venkel staan bekend als rustgevende kruiden. Ook gember en kaneel stillen de pijn.
  5. Zorg voor voldoende nachtrust. Ga op tijd naar bed en zoek een comfortabele slaaphouding. Op je zij liggen met je benen opgetrokken tegen je buik is vaak de beste manier tegen krampen.
  6. Vermijd stresssituaties: cortisol, het stresshormoon, wakkert ook krampen aan. Hou het dus rustig …
  7. Check of je extra ijzer nodig hebt. De hoeveelheid bloedverlies bij een menstruatie varieert van 50 tot 200 ml. Extra ijzer innemen, is meestal niet nodig maar het is wel slim om je ijzervoorraad de hele maand goed op peil te houden als je veel bloed verliest. Groene bladgroenten zijn een uitstekende bron van ijzer en dus altijd een goed idee.
  8. Eet meer chocolade. Chocolade is niet alleen lekker maar het bevat ook magnesium en antioxidanten. Die zorgen voor een betere spierspanning, waardoor de krampen verlichten. Verwen jezelf dus op tijd met een lekker stukje – liefst pure – chocolade.
  9. Wees lief voor jezelf, accepteer je cyclus en durf erover te praten!

Wanneer moet je naar de dokter?

Menstruatiepijn hoort er dus bij, maar er is een grens. Ben je elke maand een paar dagen buiten strijd en belemmeren pijnlijke maandstonden je dagelijkse activiteiten? Praat er dan over met je huisarts of gynaecoloog. Misschien heb je last van secundaire menstruatiekrampen, die veroorzaakt worden door een onderliggende aandoening.

Zo lijdt 10% van de vrouwen aan endometriose. Deze aandoening zorgt ervoor dat je baarmoederweefsel in andere organen terechtkomt en zich hierop vasthecht, zoals op je eierstokken, eileiders, darmen, je blaas, het buikvlies, de buitenkant van de baarmoeder of de urineleiders. Na een tijdje kan dit weefsel een cyste of knobbels (noduli) vormen. Endometriose wordt vaak pas na jaren gediagnostiseerd, omdat veel vrouwen de hevige krampen als ‘normaal’ beschouwen, blijf er dus niet mee lopen. Ga samen met je arts op zoek naar een oplossing.

Haal menstruatiepijn uit de taboesfeer

Tot slot: terwijl menstruatie een heel natuurlijk proces is, praten we er niet graag over. In sommige landen ligt nu een ‘menstruatieverlof’ op tafel en sinds kort is er een menstruatie-emoji. Het taboe wordt dus langzaam doorbroken. Durf er ook over praten met vriendinnen, je gezinsleden en collega’s. Je krijgt er een pak begrip en flexibiliteit voor terug!

Bronnen

• www.gezondheidenwetenschap.be
• www.degynaecoloog.nl
• www.gezondheid.be
• www.radboudumc.nl
• www.womenshealthmag.com
• Studie Radboudumc (American Journal of Obstetrics & Gynecology)

Medische revisie : Peter De Smet, Scientific & Medical Education Manager & Bert Hannosset, M.D.

Recente artikels

Laat een reactie achter

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt