Hans-Heinrich Reckeweg, inspirator van de bioregulerende geneeskunde
Elke innovatie start met een goed idee. Zo ook voor het ontstaan van de bioregulerende geneeskunde, die conventionele en homeopatische geneeskunde integreert. Deze innovatie is terug te voeren tot één man: dr. Hans-Heinrich Reckeweg. Ontdek zijn levensverhaal en maak kennis met de pijlers van de bioregulerende geneeskunde.
Dr. Reckeweg gaf ongeveer 60 jaar geleden vorm aan een nieuwe tak in de medische wereld. Tot op vandaag nemen zijn visie en zijn natuurlijke oplossingen in het behandelen van ziekten in belang toe. Bovendien vormen ze het vertrekpunt voor verder wetenschappelijk onderzoek en voor de ontwikkeling van natuurlijke geneesmiddelen tegen allerlei ziekten en gezondheidsproblemen.
De integratie van homeopathie en conventionele geneeskunde
Hans-Heinrich Reckeweg werd geboren in 1905 in Duitsland. Zijn vader leed aan chronische nierproblemen, ontstekingen van de amandelen en tbc. Ontmoedigd en teleurgesteld in de conventionele geneeskunde, zocht Reckeweg naar andere oplossingen. Zo groeide er binnen het gezin een interesse voor natuurlijke geneeskunde.
Vanuit de motivatie om mensen zoals zijn vader te helpen, ging Hans-Heinrich geneeskunde studeren aan de universiteit van Berlijn. Tijdens zijn studies kwam hij voor de tweede keer in contact met natuurlijke geneeskunde in de colleges van professor August Bier. Verder bouwend op zijn inzichten in de medische wetenschap die hij verwierf tijdens zijn opleiding in de principes van de homeopathie, besloot Hans-Heinrich het beste van beide werelden met elkaar te verzoenen. Net als de conventionele geneeskunde, vertrekt hij vanuit de lichamelijke kenmerken van een ziekte (symptomen), benadert hij de ziekte en het “zieke” lichaam therapeutisch met natuurlijke middelen.
Gebeten door wetenschappelijke innovatie
Tijdens zijn studies werd hij gebeten door wetenschappelijk onderzoek, een passie die hij nooit zou loslaten. In 1928 studeerde hij af als dokter en begon zijn eigen geneesmiddelen te ontwikkelen op basis van natuurlijke bestanddelen. Empirisch onderzoek verder ontwikkelen en verfijnen staat vandaag nog steeds centraal in de bioregulerende geneeskunde.
Natuurlijke identiteit
Er bleek een grote vraag naar plantaardige en doeltreffende oplossingen voor gezondheidsproblemen. Om aan deze vraag te beantwoorden, richtte
Dr. Reckeweg in 1936 het farmaceutische bedrijf Heel op. De natuurlijke identiteit van de organisatie zit vervat in haar naam. Heel is een acroniem uit het Latijn voor Herba Est Ex Luce. Vrij vertaald: “De genezende kracht van de plant komt voort uit het licht.”
Ondersteunen van zelfregulerende mechanismen
In een eerste wetenschappelijk artikel van dr. Reckeweg introduceerde hij zijn leer van de homotoxicologie of “de leer van de invloeden van toxische stoffen op het menselijk lichaam”. Achter dit Griekse woord schuilt een logische denkrichting. De dokter streefde ernaar het zelfregulerend vermogen van het menselijk lichaam aan te spreken tijdens het genezingsproces. Op die manier wou hij niet louter tijdelijk de symptomen wegnemen, maar het lichaam structureel versterken.
“Een ziekte verschijnt niet uit het niets”
Enkele jaren later, in 1952, definieerde hij de begrippen ‘ziekte’ en ‘gezondheid’ op een andere manier. Hij zag ziekte als een proces, niet als een momentopname of een toevallig samenspel van klinische factoren. Hij plaatste de patiënt centraal en keek niet alleen naar hoe deze zich nu voelt, maar besteedde ook aandacht aan zijn/haar ziekteverleden. Een belangrijk gevolg van deze redenering is dat de medische wereld nu attenter is voor de prille signalen van een ziektebeeld, de zogenaamde preventieve geneeskunde.
Groei van een wereldbedrijf
De eerste praktijk van dr. Reckeweg was gevestigd in Berlijn. Tijdens WOII werd deze verwoest en vluchtte de familie Reckeweg naar Triberg in het Zwarte Woud. In 1963 verhuisde Heel naar een nieuw pand in Baden-Baden, waar vandaag nog steeds de hoofdzetel en de productiebasis van het bedrijf gevestigd zijn. In de loop van de jaren 70 ging dr. Reckeweg op pensioen en DELTON AG nam het familiebedrijf over. Momenteel is Heel uitgegroeid tot één van ’s werelds grootste bedrijven voor natuurlijke geneeskunde. Met filialen in meer dan 50 landen en dankzij de samenwerking met enkele sterke lokale partners, stelt Heel geneesmiddelen met bioregulerende eigenschappen ter beschikking voor patiënten over de hele wereld.
Ook in België is Heel actief. Wil je meer weten over Heel Belgium? Lees het hier.