Sinusitis: symptomen en behandelingen

Sinusitis

Sinusitis, ook wel bekend als bijholteontsteking, is een veelvoorkomende aandoening waarbij je sinussen ontsteken. Sinusitis is meestal niet ernstig en geneest vrijwel altijd vanzelf. Toch is het belangrijk om de eerste symptomen te leren herkennen, zodat je ze snel weer kunt verzachten. In dit artikel sommen we ze voor je op, net als enkele doeltreffende behandelingen.

Wat is sinusitis?

Sinusitis is een ontsteking van de sinussen, de luchtholtes in de schedel die verbonden zijn met de neus- en keelholte. Je vindt ze in je voorhoofd (net boven je ogen en neus), onder de schedelbasis, in je bovenkaakbeen, en tussen je neus en je oogkas. De sinussen zijn bekleed met slijmvlies. Wanneer dit slijmvlies ontstoken geraakt (meestal door een virale infectie), dan kan dat allerlei vervelende klachten veroorzaken.

Bij jonge kinderen (0-4 jaar) zijn de sinussen nog niet volledig ontwikkeld. Daarom komt sinusitis bij hen nauwelijks voor.

Wat zijn de symptomen van sinusitis?

  • Verstopte neus: Sinusitis begint meestal met een virale verkoudheid. Door een ophoping van slijm in de neusholte geraken de verbindingen met de sinussen verstopt.
  • Hoofdpijn: De ontstoken sinussen zetten druk op je hoofd – vooral rond je voorhoofd, kaken en ogen. Wanneer je vooroverbuigt, wordt de pijn meestal erger.
  • Verminderde (of geen) reukzin: Je overvolle sinussen kunnen ervoor zorgen dat je tijdelijk je reukvermogen verliest.
  • Keelpijn en hoestbuien: Wanneer het teveel aan ontstoken slijm vanuit je neus naar je keel loopt, dan kan dat leiden tot keelpijn en aanhoudend hoesten.
  • Tandpijn: Bij een ontsteking van de kaaksinus straalt de pijn soms uit naar je bovenste hoektanden of kiezen.

Acute versus chronische sinusitis

Een acute sinusitis geneest bijna altijd vanzelf binnen 10 dagen. We spreken van een chronische sinusitis als de symptomen langer duren dan 12 weken, en vervolgens ook terugkomen.

In het geval van een chronische sinusitis zal een arts je helpen om de onderliggende oorzaak te achterhalen. Dat kan o.a. gaan over poliepen, allergenen, (lucht)vervuiling of een anatomische afwijking in de neus. Bij een chronische sinusitis zijn de symptomen doorgaans milder. Je hebt dan vooral last van een doffe hoofdpijn, een verstopte neus, hoestbuien en een verminderd reukvermogen.

Hoe kan je sinusitis behandelen?

Wat is nu eigenlijk het beste middeltje tegen sinusitis? Jammer genoeg is er geen universeel wondermiddel. Het beste medicijn hangt heel erg af van de aard en intensiteit van je symptomen. Start bij goede zelfzorg, en vraag aan je arts of apotheker welke medicatie het best geschikt is voor jouw situatie.

  • Blijf voldoende drinken: Dat maakt de slijmen vloeibaarder, waardoor ze minder snel ophopen.
  • Wees voorzichtig als je je neus snuit: Als je te veel druk zet, maak je de pijn alleen maar erger.
  • Slaap met je hoofd wat hoger: Zo kunnen de slijmen gemakkelijker wegvloeien.
  • Vermijd irriterende stoffen: Sigarettenrook en uitlaatgassen irriteren je luchtwegen, dus probeer deze te vermijden. Zorg er ook voor dat de luchtvochtigheid in huis hoog blijft. Leg bijvoorbeeld natte handdoeken op de verwarming.
  • Inhaleer stoom: In een handomdraai creëer je je eigen stoombad. Hang met een handdoek over je hoofd boven een kom dampend water, en adem de damp in om je luchtwegen en sinussen vrij te maken. Volwassenen kunnen eventueel etherische oliën toevoegen, zoals enkele druppels eucalyptusolie.
  • Pijnstillers (paracetamol): Vraag aan je arts of apotheker welke medicatie je mag nemen – en in welke dosis – om de pijn te verlichten.
  • Antibiotica: Als de sinusitis veroorzaakt wordt door een bacteriële infectie, dan kan je arts antibiotica voorschrijven.

Langs je neus weg: over sprays en spoelingen

Bij sinusitis krijgt je neus het zwaar te verduren. Je kan eventueel een neusspray gebruiken om je slijmvlies te ontzwellen, maar dat zorgt slechts voor een tijdelijke verlichting. Zo’n sprays mag je niet langer dan 5-7 dagen gebruiken; vraag daarvoor advies aan je apotheker. Sprays op basis van cortisone mag je langer toedienen op advies van een arts, maar deze sprays zijn meer geschikt voor mensen met een allergie of chronische sinusitisklachten.

Als alternatief kan je ervoor kiezen om je neus te spoelen met een fysiologische zoutoplossing. Die helpen je neusholte te reinigen, en je kan ze met een gerust hart (en een geruste neus) regelmatig gebruiken. Je vindt ze bij de apotheker.

Wanneer moet ik een dokter bellen?

Met goede zelfzorg en eventuele medicatie voel je je meestal binnen 3 dagen al wat beter. Merk je echter dat je voorhoofd of oogleden gaan opzwellen? Zie je dubbel of voel je je verward? Gaat de sinusitis gepaard met abnormaal intense pijn? Of duurt de ontsteking langer dan een paar weken? Contacteer dan een arts.

Kinderen met sinusitis hebben een groter risico op complicaties dan volwassenen. Heeft je kind sinusitis en verspreidt de infectie zich naar de ogen of de wangen? Neem dan onmiddellijk contact op met een dokter.

Conclusie

Sinusitis kan behoorlijk vervelend zijn, maar met de juiste behandeling en zelfzorgmaatregelen kan je je symptomen wel verlichten. Neem je symptomen serieus, en schakel op tijd medische hulp in. Vraag bij twijfel altijd advies aan je arts of apotheker.

Recente artikels
Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt