Zijn neussprays schadelijk en verslavend?

Neussprays

Een verstopte neus is niet levensbedreigend, maar wel erg vervelend. Om verlichting te zoeken, grijpen we vaak naar een neusspray. Maar dat is niet altijd een goed idee: sommige neussprays- en druppels hebben namelijk een verslavend en zelfs schadelijk effect. Ontdek hoe dat precies komt en waar je op moet letten.

Een volwassene kampt gemiddeld drie keer per jaar met een neusverkoudheid. Bij kinderen loopt dat zelfs op tot tien keer. De winterkwaal gaat vaak gepaard met een verstopte neus. Een neusspray kan verlichting bieden, maar dat is niet zonder risico.

Cruciale stof: xylometazoline

Lang niet alle neussprays zijn verslavend: vooral met xylometazoline kijk je beter uit. Hoewel dit bestanddeel snel verlichting biedt, loert verslaving om de hoek. Het vernauwt de bloedvaten in je neus en doet je gezwollen slijmvliezen – die je neus verstoppen – slinken, waardoor je weer vrij kan ademen. Als je de druppels of de spray echter lang gebruikt, voelt je neus permanent gezwollen en verstopt aan. Om dat ongemakkelijke gevoel de baas te blijven, heb je steeds grotere hoeveelheden xylometazoline nodig. Er ontstaat dus gewenning en voor je het weet zit je gevangen in een vicieuze cirkel.

Bepaalde neussprays en -druppels zijn op lange termijn niet alleen verslavend, maar ook schadelijk. Ze kunnen immers je trilhaarcellen beschadigen. Gevolg? Je bent een pak vatbaarder voor infecties en bacteriën. Gelukkig is deze schade niet permanent: je trilhaarcellen herstellen zich meestal vanzelf wanneer je de neusspray links laat liggen.

3 Tips voor een veilig gebruik

  1. Gebruik enkel een spray of druppels als je neus ook echt verstopt is.
    Een neusverstopping hiermee proberen voorkomen heeft weinig zin. Wel kan je voldoende water drinken, een extra hoofdkussen gebruiken, rook vermijden en kamers regelmatig verluchten.
  2. Gebruik een neusspray (met xylometazoline) nooit langer dan vijf dagen en maximaal twee keer per dag.
    Lees altijd de bijsluiter en hou je aan de aanbevolen dosis.
  3. Kies voor een natuurlijke neusspray.
    Zo geraak je op een veilige manier van je verstopte neus verlost, zonder risico op verslaving of schade. Je huisarts of apotheker kan je geschikte sprays en druppels aanbevelen.

Last van een verstopte neus? Met deze 5 tips maak je er komaf mee!

Heel Banner

Recente artikels
Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt
Verkoudheid versus griep