Een verstopte neus? Dit zijn onze 5 beste tips

Verstopte neusMinder smaakvermogen, slechter ademen en constant snotteren: een verstopte neus kan knap vervelend zijn. De virussen die een neusverkoudheid – en dus een verstopte neus – veroorzaken, verspreiden zich vliegensvlug. Gelukkig bestaan er heel wat manieren om ervan af te raken.

Het begin van de herfst betekent vaak ook de start van de vele verkoudheden. Warme en slecht verluchte ruimtes worden in geen tijd broeihaarden voor bacteriën en virussen. Die verspreiden zich bij het praten, hoesten of niezen en zorgen dat je binnen de kortste keren met een verstopte neus kampt. Met deze tips maak je er komaf mee.

1. Hydrateer voldoende

Voldoende drinken is belangrijk bij een neusverstopping. Een goede hydratatie zal het vocht in je neus sneller verdunnen. Bovendien zorgt een goede vochtbalans voor de optimale werking van je immuunsysteem. Zo ben je minder vatbaar voor virussen en bacteriën.

Probeer daarom dagelijks minstens anderhalve liter water te drinken. Ook warme kruidenthee en bouillon kunnen helpen. Vermijd daarentegen koffie, zwarte thee en alcohol. Die zorgen er net voor dat je uitdroogt. Je kan ook zelf thee maken met gember, citroen en honing. Gember heeft namelijk een ontstekingsremmende en een antivirale werking op het slijmvlies.

2. Gebruik een (veilige) neusspray

Een neusspray verdunt onmiddellijk het opgehoopte slijm, waardoor je opnieuw vrij kan ademen door de neus. Toch is het opletten welke soort spray je gebruikt. Een behandeling op basis van xylometazoline kan namelijk verslavend zijn: door het directe ontzwellende effect ben je geneigd om de spray steeds vaker te gebruiken. Bovendien raakt je neusslijmvlies beschadigd bij langdurig gebruik, waardoor virussen en bacteriën vrij spel krijgen.

Kies daarom voor een neusspray op basis van natriumchloride of natuurlijke bestanddelen. Ook die hebben een verlichtend effect, maar irriteren de slijmvliezen niet en zijn niet verslavend. Je kan ze dus veilig voor langere tijd gebruiken.

Om een verkoudheid te vermijden, is het nuttig om te weten hoe je ze oploopt.

3. Stoom

Stoom kan helpen om je neusverstopping te verlichten. Door de warmte en de vochtige dampen raak je het overtollige slijm kwijt. Houd daarom je gezicht boven een kom met dampend water. Om het verlichtende effect te versterken, kan je er een paar druppels eucalyptusolie aan toevoegen. Leg ook een handdoek over je hoofd en de kom: zo kan de stoom niet ontsnappen. Adem de stoom enkele minuten goed in en snuit daarna zachtjes je neus. Een warm bad nemen, is ook een goede optie en werkt bovendien ontspannend.

4. Gebruik meerdere hoofdkussens

De slaap vatten met een verstopte neus is niet makkelijk. Bovendien neemt de druk van het slijm toe als je neerligt. Dat kan je oplossen door met je bovenlichaam iets hoger te liggen dan je onderlichaam. Daardoor valt de druk weg en kan je vrijer ademen. Gebruik meerdere hoofdkussens zodat je hoofd, nek, schouders en rug wat hoger komen te liggen. Enkel een extra kussen onder je hoofd leggen is geen goed idee: dit kan nekklachten veroorzaken.

5. Eet pikant

Tabasco, wasabi, sambal of chilipepers: bij een verstopte neus komen ze goed van pas. Pikant voedsel helpt namelijk om vrijer te ademen. Pepers bevatten immers capsicaïne. Die stof zorgt niet enkel voor de hete smaak, maar remt ook de slijmproductie in je neus af. Daardoor openen je verstopte neusholten zich en kan jij vrijer ademen.

Een verstopte neus komt zowel bij een neusverkoudheid als bij sinusitis voor. Toch is de oorzaak en dus ook de behandeling verschillend.

Heel Banner

Recente artikels

Laat een reactie achter

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt
Verkoudheid