Een verstopte neus? Dit zijn onze 5 beste tips

Verstopte neusMoeilijker ademen, constant snotteren en verminderde smaak: een verstopte neus kan knap vervelend zijn. Gelukkig bestaan er heel wat manieren om ervan af te raken.

Het begin van de herfst en de winter betekent vaak ook de start van de vele verkoudheden. Slecht verluchte ruimtes zijn de perfecte broeihaard voor bacteriën en virussen. Die verspreiden zich bij het praten, hoesten of niezen en kunnen ervoor zorgen dat je binnen de kortste keren met een verstopte neus kampt. Met deze tips maak je er komaf mee.

1. Gebruik een (veilige) neusspray

Een neusspray zorgt ervoor dat je opnieuw vrijer kan ademen door de neus. Toch is het opletten welke soort spray je gebruikt. Een behandeling op basis van xylometazoline kan namelijk verslavend zijn: door het directe ontzwellende effect ben je geneigd om de spray steeds vaker te gebruiken. Bovendien raakt je neusslijmvlies beschadigd bij langdurig gebruik, waardoor virussen en bacteriën nog meer vrij spel krijgen.

Kies daarom voor een neusspray op basis van natuurlijke bestanddelen. Ook die hebben een verlichtend effect, maar irriteren de slijmvliezen niet en zijn niet verslavend. Je kan ze dus langdurig en veilig gebruiken.

2. Snuit je neus niet te hard

Een verstopte neus is niet alleen een opstapeling van slijm, de binnenkant van je neus zit ook gezwollen en ontstoken. Door te veel druk te zetten terwijl je je neus snuit, beschadig je je neuswand en sinussen en blijf je net langer kampen met die verstopte neus. Je neus zacht snuiten volstaat om het loszittende slijm af te voeren.

3. Neem een warme douche of bad

Stoom kan helpen om je neusverstopping te verlichten. Door de warmte en de vochtige dampen raak je het overtollige slijm kwijt. Een warme douche of bad kunnen je klachten verlichten. Ook kan je je gezicht boven een kom met dampend water houden. Leg een handdoek over je hoofd en de kom: zo kan de stoom niet ontsnappen. Voeg een paar druppels eucalyptusolie toe om het verlichtende effect verder te versterken. Adem de stoom enkele minuten diep in en snuit daarna zacht je neus.

4. Gebruik een vette balsem

Zelfs al snuit je voorzichtig , de kans is reëel dat er irritatie optreedt. Smeer daarom een balsem zoals vaseline rond en in je neus. Neem daarvoor een hoeveelheid balsem ter grootte van erwt op je pink en breng die voorzichtig aan op de binnenkant van je neus. De zalf zorgt ervoor dat je neusslijmvlies niet uitdroogt. Wees voorzichtig bij kinderen en zorg dat je dit niet bij de twee neusgaten tegelijk doet. De balsem kan een verstikkend gevoel veroorzaken alvorens de vaseline begint te smelten.

5. Laat tabak links liggen

Het schadelijke effect op de longen is veruit het bekendste nadeel van sigarettenrook op je lichaam. Maar roken heeft nog tal van andere negatieve gevolgen. Zo werkt tabak irriterend op je neusslijmvliezen. Bij een neusverkoudheid creëert de rook een extra prikkeling, waardoor je symptomen verergeren.

Een verstopte neus komt zowel bij een neusverkoudheid als bij sinusitis voor. Toch is de oorzaak en dus ook de behandeling verschillend.

Heel Banner

Recente artikels

Laat een reactie achter

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt
Neusverkoudheidverkoudheid op natuurlijke wijze bestrijden