Zo bestrijd je een verkoudheid op natuurlijke wijze

verkoudheid op natuurlijke wijze bestrijdenEen virale infectie zoals een verkoudheid vraagt geen antibiotica, maar vooral veel rust. Wil je de lastige kwaal natuurlijk verlichten? Deze planten en kruiden helpen je op de goede weg.

De virussen van een verkoudheid zijn aanwezig in de bovenste luchtwegen en kunnen zich makkelijk verspreiden, bijvoorbeeld als je hoest of niest.

De symptomen van een gewone verkoudheid zijn vaak:

  • een verstopte neus en/of afgewisseld met neusloop
  • een kriebelende en/of zere keel
  • heesheid
  • hoofdpijn
  • in zeldzame gevallen lichte koorts

Met welke planten kan je de symptomen verlichten?

Een verkoudheid is meestal van virale aard en hoeft niet behandeld te worden met antibiotica. Als je graag zelf aan de slag gaat om je te verzorgen, verlichten deze planten de symptomen van je verkoudheid.

Tijm

TijmVoeg een paar verse tijmtakjes in een kom met kokend water. Neem een handdoek en houd je hoofd 5 tot 10 minuten boven het dampende water. Dit zorgt ervoor dat de slijmvliezen loskomen en je neusverstopping verholpen wordt.

Knoflook

Knoflook staat al jaren bekend om zijn helende werking. Wanneer je die plet, wordt allicine vrijgezet, één van de voornaamste actieve bestanddeel in knoflook. Deze stof ondersteunt het immuunsysteem om virussen en bacteriën te vernietigen. Kortom, eet regelmatig knoflook om de ernst van de symptomen te verminderen en sneller te herstellen.

Tip! Zo haal je het meeste uit knoflook:

  • Plet of snijd de knoflook voordat je hem eet. Dit verhoogt het gehalte aan allicine.
  • Laat de geplette knoflook 10 minuten staan voordat je hem kookt.
  • Gebruik veel knoflook door bijvoorbeeld een knoflooksoepje te maken.

Gember

Gember doet je zweten, waardoor de ziektekiemen je lichaam sneller verlaten. In gember zitten vitamines (A, B, C, E), magnesium, ijzer, zink, calcium, bètacaroteen en de prikkelende verbindingen gingerol en shogaol. Van zodra je regelmatig moet niezen en een zere keel hebt, maak je best een kopje gezonde gemberthee.

Hoe maak je gemberthee? Rasp enkele centimeters gember in een theepot, voeg daarbij vers citroensap en een scheutje honing. Giet er één liter gekookt water overheen en geniet van een verwarmende gemberthee.

Ben je zwanger? Dan drink je beter geen gemberthee.

Basilicum

Basilicum wordt geoogst in de zomer, dit betekent dat je het kunt bewaren.  Leg de blaadjes in een ijsblokjesvorm, vul op met water en vries alles in. Basilicum helpt koorts te bestrijden en vermindert symptomen van griep of verkoudheid.

 

Heel Banner

Recente artikels

Laat een reactie achter

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt
Verstopte neusNeussprays schadelijk