Sporten met een verkoudheid: goed idee of niet?

Sporten met een verkoudheidEen verstopte neus, tranende ogen, hoofdpijn: allemaal fysieke ongemakken die het gevolg kunnen zijn van een verkoudheid. Maar is het nu slim om te gaan sporten met deze symptomen? Zal dit het genezingsproces vertragen of juist versnellen?

Doe de nek-check

Een veelgebruikte regel bij sporten met een verkoudheid – of bij ziekte in het algemeen –  is de nek-check. Situeren de klachten zich voornamelijk boven de nek, zoals bij een verstopte neus, hoofdpijn en oorpijn, dan kan sporten geen kwaad. Ervaar je echter klachten onder de nek, zoals kortademigheid, spierpijn en koorts, dan moet je stoppen met sporten en eerst uitzieken.

Heb je koorts?

Wanneer je koorts hebt, is het absoluut afgeraden om te gaan sporten. Koorts is immers een signaal dat  jouw lichaam zich aan het verzetten is tegen een infectie. Het lichaam heeft dan zoveel mogelijk energie nodig om zich tegen de schadelijke stoffen te wapenen. Je doet het dus best rustig aan.

Indien je wel gaat sporten, bestaat het risico dat je je lichaam overbelast met een langere hersteltijd als gevolg. Bovendien is er ook een verband tussen sporten met koorts en hartproblemen. Heb je koorts gehad? Hou je dan zeker het dubbel aantal dagen dat je koorts hebt gehad nog rustig. Heb je bijvoorbeeld 3 dagen koorts gehad, dan is het aangeraden 6 dagen niet te sporten.

Let op met zware inspanningen

Heb je geen koorts? Dan mag je gerust sporten. Vuistregel hierbij is wel dat je dit met mate doet. Een zware training, zoals trainen voor een marathon, verlaagt de weerstand tijdelijk waardoor je mogelijk nog zieker wordt. Plan je daarentegen een korte jogging in, dan kan dit er zelfs voor zorgen dat je neus open gaat en je je al wat beter voelt.

Verkoudheid uitzweten: fabel of niet?

Dat je je verkoudheid  kan uitzweten door te gaan sporten is een fabeltje. Zweten is enkel een manier om je warmte kwijt te geraken, waardoor je je hoogstens een beetje beter zal voelen. De beste manier om van een verkoudheid verlost te geraken, blijft nog altijd uitzieken.

Binnen of buiten sporten?

Koude heeft op zich niets te maken met ziek worden. Integendeel, wanneer mensen langere tijd binnen blijven en dicht bij elkaar kruipen, worden bacteriën makkelijker overgedragen van persoon tot persoon. Voor wie buiten gaat sporten, zijn er wel enkele kledingtips om in het achterhoofd te houden:

  • Werk met verschillende laagjes.
  • Zorg dat je warm genoeg gekleed bent wanneer je je training start.
  • Trek gerust een laagje uit wanneer je het te warm krijgt tijdens het sporten.
  • Trek na het sporten onmiddellijk opnieuw een laagje aan.
  • Heb je veel gezweet? Vervang dan je vochtige T-shirt door een droog exemplaar.

Heel Banner

Recente artikels

Laat een reactie achter

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt
verkoudheid op natuurlijke wijze bestrijden