Griep in de zomer: oorzaak en behandeling
Griep associëren we met de winter en met klassieke symptomen zoals spierpijn, een verstopte neus, koorts, keelpijn en vermoeidheid. Toch bestaat er ook zoiets als griep in de zomer of ‘zomergriep’. Deze naam schept verwarring, want deze griep wordt niet veroorzaakt door het influenzavirus en ook de ziekteverschijnselen zijn anders. Ontdek hier de oorzaak en symptomen van de zomergriep en wat je eraan kan doen.
Zomergriep veroorzaakt vooral problemen in de buikstreek, zoals diarree en krampen. In de volksmond spreekt men dan over ‘buikgriep’. Toch hebben deze klachten niets te maken met de gewone griep, veroorzaakt door het influenzavirus.
Oorzaak van de zomergriep
Bij zomergriep of buikgriep zijn het rota-, noro- adeno-, enterovirus de boosdoeners. Deze gelijkaardige virussen dringen het lichaam binnen in het maag-darmkanaal, nestelen zich daar en kunnen een maag-darmwandontsteking veroorzaken. Daardoor ontstaan klachten zoals diarree, misselijkheid en vermoeidheid. De virussen zijn overdraagbaar via de lucht bij hoesten of niezen, via lichamelijk contact of via besmet voedsel.
Vaak voorkomende symptomen
Symptomen in de buikstreek:
- buikkrampen
- misselijkheid en braken
- diarree.
- verminderde eetlust
Overige symptomen:
- koorts
- vermoeidheid
- hoofdpijn
Buikgriep of zomergriep zorgt meestal voor een ellendig gevoel en kluistert je een paar dagen aan je bed. Het duurt namelijk even voordat je lichaam het virus de baas kan en zich herstelt. Zoals vaak is rust de beste remedie.
Denk je dat je buikgriep hebt? Raadpleeg dan steeds je arts. Hij of zij geeft je gepast advies, zodat je snel je dagelijkse activiteiten kan hernemen.
Voorkomen is beter dan genezen
De virussen die buikgriep veroorzaken, zijn zeer besmettelijk. Door je immuunsysteem te boosten, kun je je wapenen tegen (buik)griep en voorkomen dat je ziek wordt. Dit doe je o.a. door evenwichtig te eten, voldoende te drinken en regelmatig te sporten.
Bekijk alvast onze 5 tips om je immuunsysteem een extra impuls te geven.
- was steeds je handen voor het eten of na een toiletbezoek
- maak regelmatig toilet, deurklinken en speelgoed schoon
- was beddengoed, hand- en vaatdoeken op voldoende hoge temperatuur
- ventileer gesloten ruimtes zoveel mogelijk
- bereid geen voedsel wanneer je symptomen van zomergriep vertoont