Wat is het immuunsysteem?
Het immuunsysteem of afweersysteem beschermt ons lichaam tegen lichaamsvreemde stoffen zoals virussen, bacteriën en allergenen. Naast deze stoffen kunnen ook blessures zoals een verstuiking of verrekking het immuunsysteem in werking doen treden.
Het immuunsysteem bestaat uit 3 linies:
Linie 1: de huid en slijmvliezen
Onze huid en slijmvliezen vormen een eerste fysische barrière tegen indringers zoals virussen of bacteriën. Zo vormt het slijmvlies ter hoogte van de keel en longen een beschermlaag tegen ziekteverwerkers. Tegelijk belemmert het maagslijmvlies de toegang voor microben die via voedsel het lichaam willen binnendringen.
Linie 2: cellulaire (aangeboren) afweer
Indien indringers toch de eerste linie passeren, kan het lichaam rekenen op de aangeboren afweer. Dit niet-specifieke afweersysteem bestaat uit cellen zoals macrofagen, T-cellen, cytotoxische cellen en Naturalkillercellen. Die ruimen de lichaamsvreemde cellen of aangetaste lichaamscellen op. Wanneer het niet-specifieke afweersysteem er niet in slaagt om de indringers of beschadigde cellen te elimineren, treedt het specifieke afweersysteem in werking.
Linie 3: humorale (verworven) afweer
Het specifieke afweersysteem maakt antilichamen aan. De B-cellen in het bloed sturen de productie van specifieke antistoffen aan. Die neutraliseren de indringers die aan de vorige linies konden ontsnappen.
De antilichamen blijven na de infectie aanwezig in het lichaam en beschermen het wanneer exact dezelfde indringer in de toekomst opduikt. We zijn dan ‘immuun’ tegen deze stoffen.
Wat is een ontsteking? Een ontsteking is een normale reactie van het immuunsysteem tegen vreemde stoffen of indringers die het lichaam zijn binnengedrongen of het is een gevolg van schade aan het lichaamsweefsel. Een ontsteking heeft steeds twee fasen: een opruimingsfase, waarbij het immuunsysteem schadelijke stoffen of indringers uit het lichaam verwijdert. Daarna volgt de herstelfase. Wanneer de indringer een micro-organisme is (zoals een bacterie of virus) spreken we over een infectie. De symptomen van een ontsteking zijn:
|
Veroudering van het immuunsysteem
Wanneer je ouder wordt, verzwakt het immuunsysteem geleidelijk. Dit heet ‘immunosenescentie’. Dit kan zowel voor- als nadelen met zich meebrengen. Het voordeel: het risico op allergische reacties vermindert. Een allergische reactie is namelijk een buitensporige respons van het immuunsysteem op een relatief ongevaarlijke stof. De schaduwzijde is dat je sneller ziektes kan krijgen die mogelijk meer schade veroorzaken dan op jonge leeftijd.
Het afweersysteem binnen de bioregulerende geneeskunde
Een ontsteking wordt nog vaak gezien als iets negatief, terwijl het een natuurlijk proces is: het lichaam beschermt je tegen lichaamsvreemde stoffen. Bioregulerende geneesmiddelen blokkeren dit proces niet, maar sturen het ontstekingsproces licht bij. De cellen van het immuunsysteem kunnen zo hun werk blijven doen tot wanneer alle indringers zijn opgeruimd en de schade is hersteld. Op die manier bevorderen bioregulerende geneesmiddelen het herstel van het lichaam, zonder de natuurlijke processen te blokkeren. Dit zorgt voor minder bijwerkingen en een betere garantie op volledig herstel.