Spanningshoofdpijn? Met deze tips verminder je de klachten
Spanningshoofdpijn is de meest voorkomende vorm van hoofdpijn. De voornaamste symptomen? Een drukkend gevoel ter hoogte van je slapen en voorhoofd en pijnlijke nekspieren. Met deze tips raak je er sneller van verlost.
De belangrijkste symptomen van spanningshoofdpijn
Hoofdpijn bestaat in verschillende vormen. Denk maar aan een opkomende migraineaanval of een lichte kater. Spanningshoofdpijn heeft een aantal specifieke kenmerken, waardoor je het relatief makkelijk herkent:
- je ervaart een drukkende of knellende pijn rondom je hoofd en/of aan beide slapen, alsof je een strakke haarband draagt;
- de pijn begint geleidelijk en kan enkele minuten duren, maar soms ook dagen of zelfs weken;
- je schouder- en nekspieren kunnen gespannen zijn;
Daarnaast zijn er drie makkelijk herkenbare verschillen met migraine:
- je kampt met lichte tot matige hoofdpijn, maar je kan je bezigheden verderzetten;
- fel licht of lawaai kan vervelend zijn, maar je wordt er niet misselijk van;
- de klachten verergeren niet bij fysieke inspanningen;
- de hoofdpijn vermindert wanneer je je ontspant.
Wat is de oorzaak van spanningshoofdpijn?
Spanningshoofdpijn is niet alleen te wijten aan lichamelijke of psychische spanning. Wel kan stress ervoor zorgen dat de pijn blijft aanhouden. Vaak is er geen specifieke oorzaak voor de klachten. Een arts zal dan ook proberen om eerst andere vormen van hoofdpijn uit te sluiten.
Tips tegen spanningshoofdpijn
De behandeling van spanningshoofdpijn verschilt naargelang de duur van je klachten. Heb je (nog) geen 15 dagen , dan gaat het om episodische spanningshoofdpijn en bieden onderstaande tips soelaas.
Blijven de klachten langer aanhouden? Dan is er sprake van chronische spanningshoofdpijn en ga je best langs bij je huisarts. Hij zal de onderliggende oorzaken proberen te achterhalen. Ook in dat geval vormen deze drie tips een vertrekpunt om de pijn te verlichten.
1. Maak werk van een goede nachtrust
Voldoende slaap is een essentieel deel van de oplossing. Een gezonde slaaphygiëne is daarbij de eerste stap. Ban schermen resoluut uit de slaapkamer en ook eten, lezen en muziek beluisteren in bed zijn uit den boze. Je bed dient enkel om te slapen.
Daarnaast kan je je nachtrust bevorderen met tal van natuurlijke middelen. Zo zijn er kruiden die je helpen inslapen. Conventionele slaapmiddelen laat je beter links liggen: ze hebben slechts een tijdelijke werking. Bovendien ligt verslaving op de loer.
2. Streef een gezonde levensstijl na
Een binnenkopper. Want een fit lichaam draagt zowat altijd bij aan het voorkomen van pijnklachten. Eet dus evenwichtig, beweeg voldoende, vertoef regelmatig in de buitenlucht en plan op tijd en stond ‘me-time’ in.
3. Vermijd stress
Een opgejaagd gevoel is niet alleen een mogelijke oorzaak van je hoofdpijn, stress kan ook je klachten verergeren. Je hebt er dus alle belang bij om stress een halt toe te roepen. Dat kan met simpele gedragswijzigingen: kies voor een avondwandeling in plaats van in je luie zetel te hangen, beperk je schermtijd en probeer eens ontspanningsoefeningen of mindfulness.
Neem ook het heft in eigen handen om stress uit je leven te bannen. Bespreek ergernissen en problemen met collega’s, je partner of vrienden , hoe hard je er ook tegenop ziet.
Op onze blog ontdek je meer tips om stress de baas te blijven en een goede slaap te stimuleren.