Spanningshoofdpijn? Met deze tips verminder je de klachten

spanningshoofdpijnEen drukkend gevoel ter hoogte van je slapen en pijnlijke nekspieren: spanningshoofdpijn is geen pretje. Maar hoe geraak je verlost van de meest voorkomende vorm van hoofdpijn? Met deze heldere tips zetten we je op weg.

 

 

 

De belangrijkste symptomen van spanningshoofdpijn

Heb je hoofdpijn, maar weet je niet of het om spanningshoofdpijn, een opkomende migraineaanval of een lichte kater gaat? De kwaal heeft een aantal specifieke kenmerken: 

  • je ervaart een drukkende of knellende pijn rondom je hoofd en/of aan beide slapen, alsof je een strakke haarband draagt;
  • de pijn begint geleidelijk en kan enkele minuten duren, maar soms ook dagen of zelfs weken;
  • je schouder- en nekspieren kunnen gespannen zijn;
  • je hebt mogelijk een verminderde eetlust. 

Daarnaast zijn er drie makkelijk herkenbare verschillen met migraine:

  • je kampt met lichte tot matige hoofdpijn, maar je kan je bezigheden verderzetten;
  • fel licht of lawaai kan vervelend zijn, maar je wordt er niet misselijk van;
  • de klachten verergeren niet bij fysieke inspanningen;
  • de hoofdpijn vermindert wanneer je je ontspant. 

Hoe ontstaat spanningshoofdpijn?

Ondanks de naam, is spanningshoofdpijn niet louter te wijten aan lichamelijke of psychische spanning. Wel kan stress ervoor zorgen dat de pijn blijft aanhouden. Vaak is er geen specifieke oorzaak voor de klachten. Een arts zal dan ook proberen om eerst andere vormen van hoofdpijn uit te sluiten. 

Hoe raak je van spanningshoofdpijn verlost?

De behandeling van spanningshoofdpijn verschilt naargelang de duur van je klachten. Heb je (nog) geen 15 dagen last, dan gaat het om episodische spanningshoofdpijn en bieden onderstaande tips soelaas.

Blijven de klachten langer aanhouden? Dan is er sprake van chronische spanningshoofdpijn en ga je best langs bij je huisarts. Hij zal de onderliggende oorzaken proberen te achterhalen. Ook in dat geval vormen deze vier tips een vertrekpunt om de pijn te verlichten.

1. Maak werk van een goede nachtrust

Voldoende slaap is een essentieel deel van de oplossing. Een gezonde slaaphygiëne is daarbij de eerste stap. Ban schermen resoluut uit de slaapkamer en ook eten, lezen en muziek beluisteren in bed zijn uit den boze. Je bed dient enkel om te slapen.

Daarnaast kan je je nachtrust bevorderen met tal van natuurlijke middelen. Zo zijn er kruiden die je helpen inslapen. Draaien je hersenen nog overuren als je naar bed gaat? Dan bieden onder andere valeriaan en kamille een uitweg. Conventionele slaapmiddelen laat je beter links liggen: ze hebben slechts een tijdelijke werking. Bovendien ligt verslaving op de loer.

2. Streef een gezonde levensstijl na

Een logische binnenkopper. Want een fit lichaam draagt zowat altijd bij aan het voorkomen van pijnklachten. Eet dus evenwichtig, beweeg voldoende, vertoef regelmatig in de buitenlucht en plan op tijd en stond ‘me-time’ in.

3. Vermijd stress

Een opgejaagd gevoel is niet alleen een mogelijke oorzaak van je hoofdpijn, stress kan ook je klachten verlengen. Je hebt er dus alle belang bij om deze stress een halt toe te roepen. Dat kan met simpele ingrepen: kies voor een avondwandeling in plaats van in je luie zetel te hangen, beperk je schermtijd en probeer eens ontspanningsoefeningen of mindfulness.

Neem ook het heft in eigen handen om stress uit je leven te bannen. Praat bijvoorbeeld problemen met collega’s, je partner of vrienden steeds uit, hoe hard je er ook tegenop ziet. Een openhartig gesprek doet wonderen! Maak thuis en op het werk heldere afspraken over de taakverdeling of andere praktische zaken, zodat niet steeds dezelfde problemen de kop opsteken.

Op onze blog ontdek je meer tips om stress de baas te blijven en een goede slaap te stimuleren.

4. Pijnstillers als laatste hulpmiddel

Idealiter geraak je met de vorige drie tips van je spanningshoofdpijn verlost. Is dat niet het geval, of als de pijn te erg is, kan je een pijnstiller nemen of een geneesmiddel dat je nek en schouderspieren ontspant.  

Gebruik in elk geval geen geneesmiddelen om hoofdpijn te voorkomen! Te veel pijnstillers kunnen namelijk leiden tot – jawel – hoofdpijn.

 

Recente artikels

Laat een reactie achter

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt
HuisstofmijtallergieImmuunsysteem