4 dingen die je nog niet wist over vermoeidheid

OververmoeidDonkere kringen onder de ogen, geeuwen en een loom gevoel: iedereen voelt zich wel eens moe. Maar ken je ook de grootste oorzaak van vermoeidheid? En de mogelijke gevolgen ervan? Vier weetjes over vermoeidheid.

 

 

1. Melatonine = bepalende factor

De grootste oorzaak van vermoeidheid is – weinig verrassend – een gebrek aan (kwalitatieve) slaap. Daarbij speelt melatonine een belangrijke rol. Dat hormoon brengt je lichaam namelijk in slaapmodus.

Het melatonine-gehalte in je bloed varieert doorheen de dag en wordt beïnvloed door de aanwezigheid van licht: de zon, kunstverlichting, maar ook het blauwe licht van schermen. Vangen de receptoren in het netvlies van je ogen veel licht op, dan remt je lichaam de aanmaak van melatonine af. Neemt de blootstelling af, dan komt de natuurlijke productie van melatonine weer op gang en wordt je slaperig. Daarom beperk je best je schermtijd ’s avonds.

2. Mogelijke ernstige gezondheidsproblemen

Een sporadische korte nacht levert je de dag nadien misschien donkere wallen op, maar heeft slechts een beperkte negatieve impact op je gezondheid. Een chronisch slaaptekort, daarentegen, kan wel ernstige gevolgen hebben. Je ervaart dan bijvoorbeeld cognitieve stoornissen en hebt minder controle over je emoties. Daarnaast loop je meer risico op lichamelijke kwalen, zoals hart- en vaatziekten.

3. Een stille doder

Slaperigheid is bovendien een onderschatte ‘killer’ in het verkeer. Bij 1 op de 20 autoritten zit een vermoeide chauffeur achter het stuur. In 10% tot 20% van alle auto-ongevallen ligt slaperigheid aan de basis. Op autosnelwegen is dat zelfs 20% tot 30%.

Auto-ongelukken door slaperigheid kennen doorgaans een ernstige afloop. Omdat de chauffeur in slaap valt, remt hij te laat of zelfs niet, waardoor de impact groter is.

4. Tal van alternatieven voor slaapmedicatie

Klassieke slaapmedicatie kan leiden tot sufheid, concentratieverlies, verslaving, etc. , Er zijn dan veel alternatieven om de slaap makkelijker te vatten. Dit kunnen simpele dingen zijn: ban bijvoorbeeld je smartphone en andere schermen in je slaapkamer. En er zijn nog tal van tips voor een gezond slaapritueel en dito slaapomgeving. Daarnaast kan ook een natuurlijk middel je slaapprobleem verlichten.

Recente artikels

Laat een reactie achter

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt
SlaaptrainingSlaapcyclus