Zet je slaaptekort schaakmat met deze 3 tips

Remedies slaaptekort Lig je ’s nachts ook vaak wakker? Je bent niet alleen: steeds meer mensen lijden aan slapeloosheid.  Een gezond slaapritueel en dito slaapomgeving helpen je makkelijker in slaap te vallen en door te slapen.

1. Ochtendsport

Je weet waarschijnlijk al dat sporten gezond is voor je lichaam en geest. Bovendien bevordert het je slaap. Maar wist je dat het tijdstip waarop je sport ook van belang is?

“Het vakblad Sleep (Sleep research society – Oxford Academy) publiceerde een onderzoek waarin men aantoont dat vrouwen die met een gematigde intensiteit elke ochtend van de week gedurende dertig minuten oefeningen deden, opmerkelijk minder slaapproblemen hadden dan vrouwen die minder of later op de dag sporten.”

De conclusie van het onderzoek is duidelijk: matig sporten in de ochtend heeft een positief effect op je lichaam, alsook opde kwaliteit en de duur van je slaap. Hoe komt dit? Om vlot in slaap te vallen, mag je lichaamstemperatuur niet te hoog zijn. Wanneer je beweegt, stijgt je lichaamstemperatuur en het duurt ongeveer zes uur vooraleer je terug je normale temperatuur in rust bereikt. Daarom sport je best niet vlak voor je naar bed gaat, omdat je lichaam dan onvoldoende tijd heeft om af te koelen.

2. Maak van je kamer een groene oase

Door planten in je slaapkamer te plaatsen kan je de luchtkwaliteit verbeteren en je slaapkwaliteit bevorderen. Kan je niet kiezen welke plant? Lavendel en aloë vera zijn twee goede opties:

  • Aloë veraLavendel is een buitenplant die je in de tuin of op je terras kan plaatsen. Droog de lavendeltakken en leg ze in je slaapkamer. De geur heeft een rustgevend effect en verlaagt je hartslag zodat je gemakkelijker in slaap valt.
  • Aloë vera geeft ’s nachts zuurstof af.  Het helpt tegen slapeloosheid en zorgt ervoor dat je beter doorslaapt.

3. Lees een boek

Wat neem jij mee naar je slaapkamer als je gaat slapen? Je smartphone om een spelletje te spelen, om je mails te checken of  whatsappberichtjes te lezen? Of kijk je liever naar een aflevering van je lievelingsserie op je laptop?

Je staat er niet bij stil maar al deze schermen kunnen je slaap grondig verstoren. Op lange termijn heb je moeite om je te ontspannen en in te slapen. Resultaat? De tijd die je effectief slaapt, wordt steeds korter.

Door het blauwe licht van je scherm denken je hersenen namelijk dat je nog in ‘dagmodus’ bent, waardoor de productie van je slaaphormoon melatonine onderdrukt wordt. Te weinig melatonine in je lichaam zorgt ervoor dat je hersenen niet in slaapmodus geraken.

Het is dus beter om vóór het slapen gaan zoveel mogelijk blauwe schermen uit je slaapkamer te houden en uit te zetten. Lees eens een boek: leuk en rustgevend!

Lees ook onze beste tips om in te slapen

Recente artikels

Laat een reactie achter

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt
Opgejaagd gevoel