Inslaapproblemen? Dit zijn onze 8 beste tips

inslaapproblemenMaar liefst 44 % van de Belgen slaapt slecht. De grootste boosdoeners? Werk, stress en jonge kinderen. Stuk voor stuk factoren die ervoor zorgen dat jouw hoofd niet tot rust komt en je aan het piekeren gaat. Omdat een goede nachtrust essentieel is voor je mentale en fysieke gezondheid, zetten wij onze 8 beste tips op een rij.

Iedereen heeft voldoende slaap nodig. Tijdens de slaap vinden er namelijk heel wat processen plaats in je lichaam. Je hartritme en hersengolven vertragen en zorgen ervoor dat je spieren ontspannen, je ademhaling afneemt en je lichaamstemperatuur daalt. Hierdoor kan je lichaam zich herstellen om er de volgende dag weer tegenaan te gaan.

Ook voor je geest is een goede nachtrust essentieel. Het bevordert je geheugen en heeft een positief effect op je gemoedstoestand. Ten slotte zorgt te weinig slaap voor een verandering in de genetische activiteit waardoor je sneller gewicht aankomt. Redenen genoeg om alvast onderstaande tips door te nemen.

1. Zorg voor de juiste temperatuur in de slaapkamer

De temperatuur in de slaapkamer is van essentieel belang bij het inslapen. Een te warme temperatuur zorgt er immers voor dat je zweet, wat irritatie kan opwekken bij zowel jezelf als je partner. Dé ideale kamertemperatuur bestaat niet. Deze is namelijk zeer sterk persoonsafhankelijk. Wetenschappelijk onderzoek toont wel aan dat de ideale inslaaptemperatuur tussen 16°C en 19°C ligt. Experimenteer zelf en bekijk welke temperatuur voor jou het meest comfortabel is.

2. Maak een to-dolijst voor het slapen gaan

Zodra we in ons bed liggen, overlopen we de voorbije dag en bedenken we wat ons de komende dagen nog te wachten staat. Hierdoor staat je hoofd niet stil en kan je niet tot rust komen. Schaf je daarom een schriftje aan en probeer deze zaken van je af te schrijven. Je zult merken dat je hoofd al een pak lichter zal aanvoelen. Bovendien vind je de dag erna een handige to-dolijst op je nachtkastje.

3. Vermijd beeldschermen een paar uur voor  het slapengaan

Wanneer het buiten donker wordt, maakt je lichaam melatonine aan. Dat is een belangrijke stof die ervoor zorgt dat we moe worden en ons lichaam een signaal geeft dat het bedtijd is. De beeldschermen van pc’s, smartphones en tablets produceren een blauw licht dat de aanmaak van melatonine verstoort. ‘s Avonds laat nog even je mails of je sociale media checken zal ervoor zorgen dat je moeilijker in slaap valt.

4. Maak van je slaapkamer een rustgevende omgeving

Een slaapkamer dient om te slapen. Het is dus essentieel dat die rust uitstraalt. Mijd dus allerlei elektronische apparatuur zoals gsm’s, tablets en laptops. Een rustgevende slaapkamer is:

  • Voldoende verduisterd: probeer het zo donker mogelijk te maken in jouw slaapkamer. Rolluiken of gordijnen kunnen al heel wat doen.
  • Rustig: let er bij de keuze van de slaapkamer op dat deze niet langs de straatkant ligt. Is dit toch niet mogelijk, dan zijn oordopjes een handig alternatief.
  • Opgeruimd: een rommelige kamer zorgt voor onrust in je hoofd.
  • Verlucht: zorg ervoor dat je kamer overdag voldoende verlucht wordt. Dit zorgt voor voldoende zuurstof om nog beter te slapen.

5. Let op je voeding

Het is belangrijk om gezond en niet te laat te eten. ’s Avonds laat zware maaltijden verorberen verstoort het inslapen. Specialisten raden aan om na 19 uur niet meer te eten. Let ook op met alcohol. Je slaapt misschien sneller in, maar het verstoort wel de kwaliteit van je slaap. Ten slotte zijn cafeïnehoudende dranken een paar uur voor het slapen gaan uiteraard niet aan te raden.

6. Zorg voor regelmaat

RegelmaatOns lichaam heeft van nature een eigen ritme – ook wel de ’biologische klok’ genoemd. Die is afgestemd op het komen en gaan van de zon en zorgt voor een gezond slaappatroon. Wanneer je elke dag rond hetzelfde uur gaat slapen, zal je lichaam hieraan wennen en past je biologische klok zich aan. Het is niet erg om hier af en toe van af te wijken. In het weekend eens wat later onder de wol of wat later uit de veren kruipen is geen probleem. Wel moet je opletten met slaap ‘inhalen’ door bijvoorbeeld tot de middag te slapen. Daardoor val je’s avonds terug moeilijk in slaap. Onthoud ook dat de eerste uren slaap de belangrijkste zijn. Luister dus goed naar je lichaam en ga slapen wanneer je je moe voelt.

7. Een goede matras kan wonderen doen

Heb je vaak last van rugpijn wanneer je opstaat? Dan is je matras misschien aan vervanging toe. Ga dan zeker eens langs bij een specialist en vraag om advies. In de meeste winkels kan je makkelijk matrassen testen. Belangrijk is dat jij je comfortabel voelt en dat de matras je een ontspannen gevoel geeft.

8. Let op met sporten vlak voor het slapen gaan.

Veel mensen denken dat sport de slaap bevordert, omdat het je hoofd leegmaakt en ons fysiek vermoeit. Op zich geen foute gedachte, al is het tijdstip waarop je sport van essentieel belang. Tijdens het sporten maakt je lichaam namelijk het hormoon endorfine aan, wat je humeur bevordert maar je ook alert houdt. Het gevolg? Na een uurtje joggen val je de eerste uren niet in slaap. Sport daarom bij voorkeur ’s morgens of in de namiddag. Wil je toch nog een frisse neus halen voor het slapen gaan? Dan is rustig wandelen een goede oplossing.

Recente artikels

Laat een reactie achter

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt
Passiflora