Pijn in je bovenbeen? Dit zijn de mogelijke oorzaken

Vrouw met pijn in bovenbeen

Je bovenbenen vangen een groot deel van je gewicht op als je wandelt of loopt. Pijn in het bovenbeen is dan ook erg vervelend. Om de zoveel mogelijk last te vermijden, is het nuttig om de oorzaak te kennen.

Naast bloedvaten, zenuwen en je femur – het sterkste en langste bot in je lichaam – bestaat je bovenbeen voornamelijk uit spieren . Die spieren fungeren als schokdempers als je beweegt. Ervaar je pijn aan je bovenbeen, dan liggen spierproblemen vaak aan de bron. Hoewel er talloze oorzaken zijn, steken er drie bovenuit.

De 3 belangrijkste oorzaken van pijn aan de bovenbeenspier

1. Overbelasting

Je bovenbenen krijgen het zwaar te verduren. Intensief sporten, (te) zware arbeid verrichten, overgewicht of niet stretchen voor je een fysieke inspanning levert, verhogen de impact op je spieren nog meer, met overbelasting als gevolg.

Soms leidt de te hoge druk zelfs tot een spierverrekking, waarbij je spiervezels worden uitgerekt en er een letsel ontstaat. In dat geval moet je rust nemen: afhankelijk van de ernst, geneest een verrekking in twee tot acht weken.

2. Te weinig beweging

Je kunt je spieren niet alleen beschadigen door overbelasting, maar ook door ze te weinig te gebruiken. Amper sporten en de hele dag neerzitten, zorgen dat je spieren verzwakken. Wanneer je lang dezelfde positie aanhoudt, ondervinden je spieren te veel druk, wat pijn veroorzaakt. Ook je bloedsomloop lijdt onder een passieve levensstijl.

3. Overcompensatie en uitstraling

Bij bepaalde aandoeningen zoals rugpijn bestaat de kans dat je gaat overcompenseren: je past onbewust je houding aan zodat je lichaam in balans blijft. Maar daardoor belast je je spieren nog meer, wat opnieuw kan resulteren in pijn. Ook de pijn van een ander letsel kan uitstralen naar je bovenbenen. Dat is bijvoorbeeld het geval bij een heupblessure.

Wat kan je doen als je pijn ervaart?

RICEBij hevige pijn raadpleeg je best meteen je huisarts. Maar pijn aan je bovenbeen hoeft niet altijd een reden tot paniek te zijn. Je kan de pijn verzachten door de RICE-regel toe te passen: Rust, Ijs, Compressie, Elevatie – samen RICE.

  • Rust: beweeg je bovenbeen zo weinig mogelijk.
  • IJs: koel gedurende een kwartier de pijnlijke spieren af met ijs of een cold-pack.
  • Compressie: breng een drukverband aan.
  • Elevatie: leg je been omhoog voor een optimale doorbloeding.

Tips om pijn aan het bovenbeen te vermijden

Voorkomen is altijd beter dan  genezen. Deze tips helpen om blessures, en dus ook pijn aan het bovenbeen te vermijden.

  • Beweeg regelmatig: door voldoende te bewegen, versterken je spieren en ervaren ze op termijn minder druk.
  • Neem genoeg rust: je spieren kunnen na een zware inspanning pas herstellen als ze de nodige rust krijgen.
  • Streef naar een gezond gewicht: overgewicht creëert immers extra belasting voor je spieren.
  • Luister naar je lichaam: schat je conditie realistisch in als je zware fysieke inspanningen levert. Stretch regelmatig en warm altijd goed op voor je gaat sporten. Ook door de intensiteit geleidelijk op te bouwen, voorkom je overbelasting.

Lees ook onze tips om gewrichtspijn te vermijden.

Heel Banner

Recente artikels

Laat een reactie achter

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt