De rustgevende kracht van Passiflora: 7 dingen die je nog niet wist
De passiflora incarnata, beter gekend als de ‘passiebloem’ is een bijzondere plant. Ze is niet alleen een streling voor het oog, maar heeft ook een bijzondere geschiedenis én enkele unieke eigenschappen. Maak kennis met de rustgevende kracht van passiflora.
1. De passiebloem siert verschillende soorten van een klimplant die oorspronkelijk afkomstig is uit de warmere delen van Zuid- en Midden-Amerika. Ondanks deze tropische achtergrond komt passiflora ook in Nederland en België voor als sierplant. In onze streken draagt de plant echter geen vruchten.
Wist je dat de rustgevende passiflora de nationale bloem is van Paraguay?
2. Voor de komst van de Spanjaarden in de zestiende eeuw gebruikten culturen zoals de Maya’s en Azteken de passiflora al als medicijn tegen rusteloosheid en angst. Die kwaliteiten maken de plant tot op vandaag geliefd: conventionele geneesmiddelen tegen angst of onrust veroorzaken soms sufheid, maar dat is niet het geval bij middelen op basis van
Heb jij last van een zenuwachtig gevoel? Lees hier wat je eraan kunt doen.
Wist je dat de Maya’s en Azteken passiflora al gebruikten tegen angst en onrust?
3. De naam ‘passiebloem’ is bedacht door de Spaanse missionarissen die in Zuid- en Midden-Amerika Zij brachten de bloem immers in verband met de lijdensweg van Jezus, wat ook wel ‘de passie’ wordt genoemd. De tien bloemblaadjes stonden volgens hen symbool voor de tien apostelen, zonder Petrus en Judas. De drie stampers leken dan weer op de spijkers die gebruikt werden voor de kruisiging.
Wist je dat de rustgevende passiebloem zijn naam kreeg van Spaanse missionarissen?
4. De passiflora ken je waarschijnlijk het best van zijn kleine, ronde vruchten. Het vruchtvlees van de passievrucht is zoet en zuur tegelijk, wat het erg geliefd maakt als dessertfruit of gezond tussendoortje. Het is wel zo dat niet elke soort passiebloem ook vruchten voortbrengt. Maar ook de stengel, bladeren, bloemen en passievrucht hebben rustgevende en kalmerende kwaliteiten.
Wist je dat niet alleen de passiebloem, maar ook de passievrucht rustgevend werkt?
5. In de passiebloem zitten verschillende soorten zogenoemde flavonoÏden. Deze stoffen zijn essentieel voor de stofwisseling en doen ook dienst als krachtige antioxidanten.
Wist je dat passiflora barst van de flavonoïden die essentieel zijn voor onze stofwisseling?
6. De passiebloem is vandaag erg gekend in de fytotherapie of homeopathie. Er worden zogenoemde ‘tincturen’ (oplossingen in alcohol) van gemaakt om nervositeit en slapeloosheid te behandelen. De gedroogde bladeren worden dan weer gebruikt om thee van te maken.
Last van stress of slapeloosheid? Ontdek hoe deze twee klachten elkaar versterken.
Wist je dat van de passiebloem geneesmiddelen, voedingssupplementen, thee en kauwgom gemaakt worden?
7. Ook in de bioregulerende geneeskunde speelt de passiebloem een belangrijke rol. Het wordt onder meer als bestanddeel ingezet om bezorgdheid, onrust, paniekaanvallen en slapeloosheid op natuurlijke wijze aan te pakken.
Wist je dat passiflora een belangrijke rol speelt in bepaalde bioregulerende geneesmiddelen?