Hoe slapeloosheid en stress elkaar versterken (en tips om dat te vermijden)

SlapeloosheidMisschien herken je dit scenario wel: na een drukke dag kruip je moe in bed, maar het werk van de volgende dag spookt al door je hoofd. Een belangrijk examen, een naderende deadline of een overvolle agenda kunnen je welverdiende nachtrust aardig verstoren. Geen ramp als het een keer voorvalt, maar als je er vaker last van hebt, dreig je in een straatje zonder einde te belanden. Wie moe is, functioneert namelijk minder goed en krijgt sneller stress. Gevolg? Een nog slechtere nachtrust … Hoe kun je deze vicieuze cirkel doorbreken?

De Romeinen wisten het al: een gezonde geest en een gezond lichaam gaan hand in hand. En daarvoor is een goede nachtrust cruciaal. Tijdens de slaap herstellen namelijk niet alleen de spieren. Ook voor de hersenen is het een onmisbare rustpauze waarin alle emoties en indrukken van de voorbije dag worden verwerkt.

Niet of slecht slapen verlaagt je concentratie- en reactievermogen, maar heeft ook een negatieve impact op je gemoed. Als je stress hebt, maakt je lichaam extra cortisol aan. Dit zogenoemde ‘stresshormoon’ zorgt ervoor dat je humeurig wordt en sneller gaat piekeren. Dit effect leidt vaak tot een neerwaartse spiraal: door stress slaap je slechter, en door je slaaptekort kamp je de volgende dag nóg sneller met stress.

Herken de signalen

Het is niet altijd eenvoudig om te achterhalen waarmee deze vicieuze cirkel precies begint: voor sommigen is werkdruk of onrust de oorzaak, terwijl de oorzaak van het probleem voor anderen bij een slechte nachtrust ligt. Wat de trigger ook is, blijf alert voor deze signalen:

SLECHTE NACHTRUSTSTRESS
Je slaapt minder dan 6 à 8 uren per nachtJe hebt een zenuwachtig gevoel of een ‘knoop’ in de maag
Je hebt het gevoel dat je je hersenen niet ‘af’ kunt zetten en geraakt niet in slaapJe bent humeurig en je hebt last van prikkelbaarheid of angstgevoelens
Je denkt dat je voldoende slaapt, maar toch heb je geen uitgeslapen gevoelJe hebt moeite om je te concentreren
’s Ochtends blijf je snoozen en geraak je maar niet uit de verenJe hebt last van een slechte spijsvertering
Je wordt meerdere keren per nacht wakkerJe hebt weinig energie en wordt snel moe

Ben jij overspannen? Dit zijn 5 signalen om op te letten.Hongeraanval

Bovendien worden sommige symptomen zowel door stress als slaaptekort veroorzaakt. Wie gebukt gaat onder stress heeft bijvoorbeeld meer zin in ongezond eten, maar ook iemand die een belabberde nacht achter de rug heeft, kan te maken krijgen met hongeraanvallen.

Doorbreek deze vicieuze cirkel

Als je het gevoel hebt dat je uit balans bent, moet je op zoek naar de kern van het probleem. Zorgt een bepaalde situatie op het werk voor stress, of houdt een slechte slaapomgeving je wakker? Wat de precieze oorzaak ook is: met deze vijf gewoontes kun je de cyclus van stress en slapeloosheid doeltreffend doorbreken:

1. Hou werk en ontspanning strikt gescheiden

Een drukke dag is op zich geen probleem, maar maak ook tijd om te ontspannen en trek een duidelijke lijn tussen werk en rust. Zorg er bijvoorbeeld voor dat vrije momenten niet worden verstoord door e-mails of telefoontjes. Goed plannen is hiervoor essentieel: neem niet te veel hooi op je vork en voorzie voldoende tijd om alles af te werken.

2. Zorg voor positieve afleiding

Spookt er aan het einde van de dag nog van alles door je hoofd? Probeer je gedachten te verzetten door af te spreken met vrienden, te sporten of te mediteren. Dergelijke positieve afleidingen maken je hoofd weer vrij en bereiden je voor op een goede nachtrust. 

3. Praat over je stress of slapeloosheid

Blijf vooral niet zitten met je slaapproblemen of rusteloosheid. Praat erover met vrienden, familie of je werkgever. Als er een dieperliggende oorzaak is, dan moet die aangepakt worden. Problemen uitpraten of ze vertellen aan iemand die je vertrouwt, zijn vaak goede eerste stappen. Lees ook onze tips om beter omgaan met stress.

4. Zorg voor een gezonde levensstijl

Hoe gezonder je leeft, hoe beter je lichaam gewapend is tegen stress. Ook voor je nachtrust is dit belangrijk. Cafeïne, nicotine en alcohol zijn bijvoorbeeld nefast voor een goede nachtrust. Vermijd dus het zogenaamde ‘slaapmutsje’ en kies eerder voor een kop warme melk of kruidenthee.

5. Maak werk van een slaapritueel

Met een vaste routine kun je je lichaam laten weten dat het tijd is om te slapen. Probeer elke avond op hetzelfde uur te gaan slapen en doe ervoor nog iets ontspannend zoals lezen. TV, smartphone of tablet mijd je beter, want het blauwe licht van deze apparaten verstoort de productie van het slaaphormoon melatonine.

Heel Banner

Recente artikels

Laat een reactie achter

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt
Overspannenzenuwachtig gevoel