Nek- en schouderpijn door stress? Dit doe je eraan
Nek- en schouderpijn: vroeg of laat krijgen we er allemaal wel eens mee te maken. Nogal wat mensen wijten hun klachten aan een slecht hoofdkussen of een foute tiltechniek. Maar een onderschatte oorzaak van nek- of schouderkwalen is stress. In dit artikel ontdek je hoe de twee gelinkt zijn én enkele tips om de pijn te verlichten.
Stress uit zich op verschillende manieren. Daarbij denken we vaak aan de psychische symptomen zoals een gejaagd gevoel, een laag zelfbeeld of stemmingswisselingen. Maar stress uit zich ook op lichamelijk vlak, waarbij een slechte eetlust of hartkloppingen veelgehoorde kwalen zijn. Ook een stijve nek en spanningen in de schouders zijn een symptoom van stress. Meer zelfs: stress is er de belangrijkste oorzaak van.
Lees onze 5 beste tips om met stress om te gaan.
De link tussen nek- en schouderpijn en stress
Bij stress staat je lichaam constant paraat: het verwacht op elk moment een inspanning te moeten leveren. Daardoor spannen je spieren zich op. Blijft de stress aanhouden, dan ontstaat er overbelasting of verkramping. Die continue verstrakking veroorzaakt nek- en schouderpijn en mogelijks ook spanningshoofdpijn.
Heel wat mensen kampen dan ook met nek- en schouderpijn door stress. Uit onderzoek van Test-Aankoop bij 1.148 Belgen blijkt bijvoorbeeld dat 1 op de 10 werknemers hun nekklachten aan stress wijt. Een Europese studie in 15 verschillende landen toont dan weer aan dat 1 op de 4 landgenoten chronische pijn ervaart. Daarvan heeft 30% nek- en schouderklachten.
Zo pak je nek- en schouderpijn aan
Er zijn heel wat manieren om de pijn in je nek en schouders te verlichten. Een eenduidige aanpak bestaat er niet, maar toch zijn er enkele tips die je op goede weg helpen.
- Een spiermassage kan je pijn onmiddellijk verlichten. Laat je wel steeds behandelen door een professional; een slecht uitgevoerde massage zal de pijn enkel verergeren. Ook kan je een gel of crème gebruiken die de pijn wegneemt en je spieren ontspant.
- Voer oefeningen uit om je spieren los te maken. Neem er voldoende tijd voor: doe alles langzaam en rustig. Bovendien mag je je nek en schouders nooit forceren. Voel je (meer) pijn, stop dan de oefeningenreeks.
- Let op je zithouding. Bij een goede positie staan je voeten op de grond en bevindt je bekken zich hoger dan je knieën. Die laatste hou je in een hoek van 90 graden. Je bureaustoel moet de holte van de lage rug ondersteunen. Tot slot staat je bureau best op ellebooghoogte. Vergeet niet regelmatig recht te staan: neem een glas water, leeg je papiermand of maak een korte wandeling. Langdurig neerzitten is nooit gezond, zelfs al is het in de juiste positie.
Vergeet vooral de oorzaak niet
Je nek- en schouderpijn verlichten helpt tijdelijk, maar op lange termijn moet vooral de oorzaak – dus je stress – aangepakt worden. Dat kan op verschillende manieren.
- Probeer voldoende te bewegen. Bij beweging geeft je lichaam het hormoon endorfine vrij. Dat zorgt ervoor dat je rustig wordt. Beweeg bij voorkeur in de buitenlucht en als je kan in een bos of park. In een drukke fitnessruimte is de sereniteit vaak ver te zoeken.
- Las een technologiestop in. Vaak ontvang je dagelijks verschillende berichten op sociale media terwijl er ook nog eens tientallen mails binnenstromen. Constant bereikbaar zijn, brengt spanning met zich mee. Probeer dus in je vrije tijd je smartphone, tablet en laptop links te laten liggen.
- Kom tot rust. Of het nu via meditatie, mindfulness of yoga is, probeer rust in je hoofd te creëren. Plan regelmatig rustmomenten in om even tot jezelf te komen. Het doet wonderen voor je stressniveau.
- Word je eigen beste vriend. Ga niet op elke uitnodiging in en stel prioriteiten. Leg je jezelf in de watten met een bezoekje aan de sauna, je favoriete gerecht of een deugddoende boswandeling.