Acute of chronische spierontsteking, wat is het verschil?

 In Geen categorie
Acute of chronische spierontsteking

Voelt je spier pijnlijk aan en gaat dit gepaard met een zwelling of een rode huidskleur ter hoogte van de spier? Dan heb je wellicht een acute spierontsteking. Lijkt de pijn aan te houden en zelfs erger te worden? Lijkt stappen of heffen stelselmatig moeilijker te gaan? Dan heb je mogelijk een chronische spierontsteking. Maar wat is precies het verschil? En hoe kan je deze ontstekingen vermijden?

Hoe herken je een spierontsteking?

Bij een spierontsteking voel je vaak een verharding van je spier. Er ontstaat soms ook een zwelling. De verharding van de spier is vaak ongemakkelijk of pijnlijk. De pijn of irritatie kan gepaard gaan met een roodheid van de huid in de zone van de spier.

Soms gaan bepaalde inspanningen moeizaam. Denk bijvoorbeeld aan het heffen van de armen of de benen, opstaan vanuit een zithouding of net gaan zitten vanuit een staande houding.

Musculoskeletale pijn

De spieren zijn sterk verbonden met de pezen, ligamenten, gewrichten en beenderen. Pijn in spieren, pezen, ligamenten, gewrichten en beenderen worden musculoskeletale pijnen genoemd. Al deze lichaamsdelen kunnen elkaar beïnvloeden bij problemen.

De oorzaken van een spierontsteking

Een ontsteking van de spier kanvrijwel iedereen overkomen. Het is vaak moeilijk om de precieze oorzaak te achterhalen, maar er zijn wel een aantal veelvoorkomende oorzaken. Zo kan eenvoudige overbelasting door een intensieve of verkeerde beweging voor een ontsteking zorgen. Een verzwakking van de spier of een voorafgaand letsel is een andere veelvoorkomende oorzaak. In uitzonderlijke omstandigheden kan een spier ontstoken raken door een virus of een bacterie.   

In sommige gevallen liggen systemische ontstekingsreacties in het lichaam aan de basis. Een zeldzame keer kunnen geneesmiddelen spierontstekingen veroorzaken. Ten slotte wijst een ontstoken spier heel uitzonderlijk op de aanwezigheid van een tumor.

Acute versus chronische spierontsteking

Een acute spierontsteking is meestal onschuldig en trekt vaak weg na de nodige rust. Trekt de spierontsteking niet weg of komt de ontsteking terug, dan is verder onderzoek aan de orde. Mogelijk is er dan sprake van een chronische spierontsteking.

Het is belangrijk om na te gaan of een chronische ontsteking niet wijst op een systemische reactie. In dat geval kunnen naast de spieren ook andere weefsels ontsteken, zoals de huid, de gewrichten en de longen. Dan spreekt men van een systeemziekte.

Polymyositis en dermatomyositis

Polymyositis en dermatomyositis zijn de meest voorkomende vormen van spieraandoeningen. Polymyositis is een spierziekte waarbij meerdere spieren aangetast zijn. Dermatomyositis is een zeldzame auto-immuunziekte waarbij zowel de spieren als de huid ontstoken raken.

Wat te doen bij een spierontsteking?  

Wanneer de spierpijn het gevolg is van een blessure of een overbelasting is rust essentieel. Ook kan kinesitherapie nodig zijn om de spieren los te maken en te mobiliseren, of om bepaalde oefeningen te doen.

Bij sommige spierpijnen, zoals die in de nek of de rug, kan lichaamsbeweging helpen. Bij andere kunnen zalven op basis van ontstekingsremmers soelaas brengen. Let wel op: deze brengen verlichting maar lossen het probleem zelf niet helemaal op.

Bij chronische pijn is het vooral belangrijk naar de dokter te gaan.  

Wie kan een diagnose stellen?

Is de spierpijn van korte duur, dan is een bezoek aan de huisarts niet nodig. Blijft de pijn aanhouden, dan ga je best naar de huisarts. Die zal nagaan of de spierontsteking acuut of chronisch is. Indien nodig kan bloedonderzoek uitwijzen of er sprake is van een chronische ontsteking.

Mocht verder onderzoek wenselijk zijn, kan een reumatoloog of een neuroloog op basis van de ontstekingswaarden en de eventuele auto-antistoffen een diagnose stellen. Soms brengt een spierbiopsie meer duidelijkheid. In zeer uitzonderlijke gevallen is verder aanvullend onderzoek nodig om een eventuele onderliggende vorm van kanker uit te sluiten.

Hoe kan je acute spierontstekingen vermijden?

Spierontstekingen die ontstaan door overbelasting kan je vaak vermijden. Wij geven tien goede tips.

  1. Schiet bij het sporten niet in gang zonder je eerst goed op te warmen. Voor langere inspanningen is het belangrijk om hier voldoende tijd voor te nemen.
  2. Maak na het sporten tijd om je spieren te laten afkoelen. Ook hier is de duur gerelateerd aan de inspanning die eraan voorafging.
  3. Water is vitaal voor het onderhoud van je spieren. Drink daarom voldoende voor, tijdens en na elke sportieve inspanning.
  4. Verzorg je spieren. Stretch ze regelmatig, ook als je niet regelmatig sport. Idealiter doe je dit zelfs dagelijks.
  5. Probeer op een gelijkaardige manier een gezonde routine uit te bouwen met oefeningen waarmee je je spieren sterk en soepel houdt.
  6. Let in het dagelijks leven op je houding. Neem een correcte houding aan bij het zitten en bij het staan.
  7. Moet je vaak tillen of heffen? Doe dat dan in een correcte houding: hou je rug recht, buig door je benen en hou het object zo dicht mogelijk bij je lichaam.
  8. Vermijd in de mate van het mogelijke sterk repetitieve bewegingen. Kan je deze niet vermijden, onderbreek dan soms even je activiteiten en stretch kort tussendoor.
  9. Eet voldoende eiwitten. Eiwitten houden je spieren gezond en ondersteunen het herstel ervan bij overbelasting.
  10. Luister naar je lichaam en neem voldoende rust.

Hoe kan je chronische spierontstekingen vermijden?

Chronische spierpijn kan ontstaan door permanente overbelasting. In dat geval is het zaak om je lichaam minder te belasten. In andere gevallen is er meer aan de hand en kan een gespecialiseerde arts je helpen om de spierpijnen te verminderen of indien mogelijk te vermijden.

De ene spierpijn is dus de andere niet. Soms heb je te maken met een ontsteking door eenvoudige overbelasting. Dan ben je vaak al gebaat bij wat rust. Soms duidt de ontsteking op meer. Dan is de juiste zorg erg belangrijk. Verzorg je hoe dan ook met gezonde voeding, drank en beweging. Luister tot slot altijd goed naar je lichaam… en wees lief voor je spieren.

Sources consultées :

Recente artikels
Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt