Waar komen nachtelijke spierkrampen vandaan en wat kan je eraan doen?

 In Geen categorie
Nachtelijke kuitkrampen

Word jij ’s nachts ook wel eens wakker van krampen in je kuit? Dan weet je uit ondervinding hoe pijnlijk ze kunnen zijn. Krijg je erg regelmatig krampen, dan verstoren ze je slaap. Dan zijn ze heel erg vervelend en zelfs uitputtend. Hieronder vertellen we wat die nachtelijke krampen kan veroorzaken, hoe je ze kan verhelpen en hoe je ze eventueel kan vermijden.

Wat is een spierkramp?

Een spierkramp is een plotselinge episode van onwillekeurige spiercontracties. Op het moment dat je spier even aanspant, voel je de eigenlijke pijn. Sommige krampen gaan heel snel voorbij, andere duren langer. In het eerste geval gaat het nauwelijks over enkele seconden, in het tweede geval gaat het soms over minuten.

Meestal komen nachtelijke spierkrampen voor in de benen, meer bepaald in de kuiten. Hoewel ze vaak relatief onschuldig zijn, zijn ze vervelend omdat ze je uit je slaap halen. Niet zo erg als het eenmalig is, maar wel erg storend als het vaker of zelfs elke nacht gebeurt. Vooral in dat laatste geval vreet dit aan je slaapuren – en dus ook aan je gezondheid.

Nachtelijke spierkrampen blijken vaker voor te komen bij vrouwen. Ook zwangerschap zou een grotere kans geven op krampen. Ze kunnen daarnaast toenemen met de leeftijd. Zo heeft zo’n 40 procent van de ouderen ’s nachts wel eens last van krampen. Ouderen met problemen aan de bloedvaten of zenuwen maken nog meer kans.

Wat veroorzaakt nachtelijke kuitkrampen?

De precieze oorzaak van nachtelijke kuitkrampen valt moeilijk aan te duiden. Wel is geweten dat vaak een probleem met de bloeddoorstroming aan de bron ligt. Daarnaast blijken de zenuwen in de kuit erg gevoelig en actief te zijn. In bepaalde omstandigheden kunnen de zenuwen gevoeliger worden met bepaalde fysieke gevolgen zoals krampen.

Veelvoorkomende oorzaken van krampen zijn:

  • Intensief sporten
  • Weinig drinken
  • Gebruik van medicijnen tegen hoge bloeddruk

Minder frequente oorzaken zijn:

  • Langdurig of verkeerd zitten
  • Langdurig of verkeerd staan
  • Verkorting van de pezen
  • Abnormale zenuwactiviteit

Soms kunnen krampen een symptoom zijn van een onderliggende neurologische aandoening, een hart- en vaatziekte of een stofwisselingsziekte.  

Hoe kan je een nachtelijke kramp verhelpen?

Ga even rechtop zitten in bed en trek aan de zijde van je pijnlijke been je tenen naar je toe. Hou dit aan tot de kramp verdwijnt. Zo rek je je kuitspieren op en dat is precies wat je nodig hebt. Trek even nadien opnieuw aan je tenen. Zo voorkom je dat de krampen herbeginnen.

Zijn de krampen heel erg hevig, sta dan recht en leun met je handen tegen de muur. Strek je been naar achter en hou je hiel goed tegen de grond gedrukt. Blijf in die houding staan tot de kramp wegtrekt. Herhaal dit nog eens.

Nachtelijke krampen vermijden

Krampen kan je tot op zekere hoogte deels vermijden. Wij geven tien goede tips:

  1. Drink voldoende water. Te weinig vocht vergroot de kans op kuitkrampen. Drink daarom zeker anderhalve tot zelfs twee liter per dag.
  2. Drink zo min mogelijk (en liefst helemaal geen) alcohol.
  3. Sport met mate. Kuitkrampen ontstaan vaak door overbelasting of vermoeidheid van de kuitspieren.
  4. Draag degelijke schoenen om je benen goed te ondersteunen. Zo overbelast je je kuitspieren niet.
  5. Neem af en toe een warm bad voor je gaat slapen. Warm water stimuleert de doorbloeding in je kuiten, wat de kans op krampen verkleint.
  6. Masseer je kuiten nu en dan voor je gaat slapen. Ook zo stimuleer je de doorbloeding in je kuiten en verklein je de kans op krampen.
  7. Hang je dekens los aan het voeteneinde van je bed. Zo kan je je benen makkelijker bewegen en is de doorbloeding van je been beter.
  8. Vermijd een slaaphouding waarbij je voeten naar beneden wijzen. Lig bij voorkeur op je zij met de benen lichtjes opgetrokken.
  9. Probeer je benen hoger te leggen. Een kussen is hier een perfect hulpmiddel voor.
  10. Zorg ervoor dat je bed lekker warm is aan het voeteneinde. Gebruik hiervoor een warmwaterkruik of een kersenpitkussen.

Aanhoudende krampen

Blijven de kuitkrampen verder duren na het toepassen van de bovenstaande tips? Ga dan zeker naar je huisarts. Die kan nagaan waar je krampen mogelijk aan te wijten zijn. Zo krijg je de zorg die je verdient.   

Geraadpleegde bronnen:

Recente artikels
Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt
Sporten met artrose