Deze 5 vitaminen houden je weerstand op peil

Vitaminen voor een goede weerstandIn de herfst- en winterperiode wordt ons immuunsysteem meermaals op de proef gesteld. Dat heeft onder meer te maken met een gebrek aan zonlicht – te weinig vitamine D – en een minder vitaminerijk eetpatroon. Dankzij deze 5 vitaminen kom je de winter probleemloos door.

 

 

Evenwichtig eetpatroon

Hoewel het lichaam sommige vitaminen – zoals vitamine D en K – zelf aanmaakt, halen we de meeste vitaminen uit onze voeding. Wil je je weerstand boosten? Dan biedt een evenwichtig en gezond voedingspatroon – met voldoende groenten en fruit – het antwoord tijdens de herfst- en wintermaanden. Deze toppers bezorgen je een ijzersterk immuunsysteem:

Vitamine A

Vitamine A, ook wel retinol genoemd, is een belangrijke vitamine voor de optimale werking van je afweer- en immuunsysteem. Bovendien zorgt deze energiebooster voor gezonde ogen en draagt het bij tot een aangename huid.

Je vindt vitamine A vooral in dierlijke producten zoals gerookte paling, tonijn en geitenkaas. Maar ook plantaardige voeding is een bron van vitamine A. Zo zijn wortels, zoete aardappel, spitskool, sinaasappels, mandarijnen en bananen absolute aanraders.

Vitamine B6

Vitamine B6 is sowieso al belangrijk voor je weerstand, maar het doet ook wonderen voor je spijsvertering. Bovendien heb je vitamine B6 nodig voor de vorming van rode bloedcellen én voor een goede werking van je zenuwstelsel.

Deze immuunsysteembooster vind je terug in vrijwel alle basisvoedingsmiddelen. Goede bronnen van vitamine B6 zijn onder meer peulvruchten (sojabonen, linzen en kikkererwten), volkoren producten, tarwekiemen en fruit.

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine B6 werd vastgelegd op 1,5 milligram:
te vergelijken met 6 sneetjes volkorenbrood.

Vitamine B12

Een derde essentiële vitamine is B12. Die bevordert de energiestofwisseling in het lichaam. Ze helpt namelijk energie vrij te maken uit eiwitten, koolhydraten en vetten die je via voeding opneemt. Zo zorgt vitamine B12 ervoor dat je cellen optimaal functioneren en jou de nodige energie geven. Sardines, mosselen, makreel, oude kaas zoals Gouda en het Japanse nori (gedroogd zeewier) barsten ervan.  

Weetje:
Vitamine B12 is de enige wateroplosbare vitamine die je lichaam kan opslaan. Indien nodig, kan je terugvallen op een reservevoorraad.

Vitamine C

Als antioxidant is vitamine C essentieel voor een gezond en goed functionerend lichaam. Je onderhoudt er je pezen, botten en huid mee en het helpt je immuunsysteem schadelijke stoffen in je lichaam neutraliseren.

Sinaasappels zijn het symbool geworden van vitamine C, maar er zijn nog andere voedingsmiddelen waarmee je dit antioxidant tankt. Denk aan rode paprika, aardbeien, zwarte bessen, spinazie, chilipeper, kiwi …

Vitamine D

Deze vitamine is een uitzondering in het rijtje. Daar waar we de meeste vitaminen uit onze voeding halen, maken we vitamine D zelf aan. Zodra er zonlicht schijnt op onze huid, produceert ons lichaam vitamine D. In de zomer leggen we een voorraad aan, maar dat is lang niet genoeg om de winter door te komen.

Sommige voedingsmiddelen bevatten kleine hoeveelheden vitamine D. Maar met een gevarieerd voedingspatroon alleen neem je niet voldoende vitamine D op. Daarom moet je – zeker in de winter – regelmatig een frisse neus halen. Een gezond gemiddelde is elke dag een kwartier tot een half uur buiten zijn.

Toch last van een winterdip? Met deze tips kom je de herfst- en winterdagen door.

 

Heel Banner

Recente artikels

Laat een reactie achter

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt
ImmuunsysteemSymptomen allergie