Last van hooikoorts? Met deze 3 tips beperk je de klachten

Hooikoorts

Daar is de lente, daar zijn de pollen. En dus lopen heel wat mensen te snotteren en te kuchen. Wil je de klachten tot een minimum beperken? Deze 3 tips helpen je op weg!

Wat is hooikoorts?

Hooikoorts is een allergie: je lichaam reageert overgevoelig op stuifmeel van bomen, planten of grassen. Dat komt omdat stuifmeel – ook wel pollen genoemd – je slijmvliezen prikkelen, waardoor ze zwellen en meer vocht produceren.

Wat zijn de symptomen?

Hoewel hooikoorts niet gevaarlijk is, kan de allergie wel knap vervelend zijn. Vooral de ogen, neus en keel gaan gebukt onder de aandoening. Vaak voorkomende symptomen zijn:

  • niesbuien
  • een lopende of verstopte neus
  • tranende, jeukende of branderige ogen
  • een jeukende neus
  • een kriebelende keel
  • een kriebelhoest

Sporadisch ervaar je ook hoofdpijn en kortademigheid. En in uitzonderlijke gevallen leidt hooikoorts tot – what’s in a name – koorts.

Wat zijn de oorzaken?

De reden waarom iemand al dan niet hooikoorts heeft, is niet bekend. Wel staat vast dat er een erfelijke factor is, al steken de klachten doorgaans pas vanaf zevenjarige leeftijd of veel later de kop op, en dat tijdens de bloeiperiode van grassen, planten en bomen. Op dat moment hangt er immers veel stuifmeel in de lucht. Veel mensen hebben af en toe last van hooikoorts, maar ongelukkigen lopen de hele bloeiperiode te snotteren. Naarmate je ouder wordt, nemen de symptomen wel af.

Hoe verminder je de klachten?

Genezen van hooikoorts is helaas onmogelijk. De klachten beperken, gelukkig wél:

1. Verzamel info over je allergie

Er bestaan verschillende soorten pollen. Via een huid- of bloedtest zoekt je huisarts uit aan welk stuifmeel je allergisch bent. Met die kennis op zak, weet je wanneer jouw ‘allergieseizoen’ precies aanbreekt. Voor boomstuifmeel zijn de maanden februari en maart de kritische periode, voor graspollen is dat mei en juni.

Dankzij een interactieve kaart ontdek je bovendien in een oogopslag hoeveel stuifmeel er in de lucht hangt en waar.

2. Vermijd contact met stuifmeel

StuifmeelHoe minder je in aanraking komt met stuifmeel, hoe minder klachten je hebt. Al blijkt dat in de praktijk niet altijd eenvoudig. Enkele tips:

  • Wrijf niet in je ogen en was regelmatig je handen.
  • Hou ramen en deuren zoveel mogelijk gesloten.
  • Onderneem buitenactiviteiten zoals fietsen of lopen bij voorkeur na een regenbui. Regen haalt namelijk de meeste pollen uit de lucht.
  • Draag een zonnebril.
  • Laat de was niet buiten drogen.
  • Boek een weekend aan zee of in de bergen. Daar zit er fors minder stuifmeel in de lucht.
  • Ben je allergisch aan graspollen, laat dan iemand anders het gras afrijden.

3. Zoek verlichting bij klachten

Ervaar je ondanks bovenstaande tips toch veel klachten? Dan verzachten oogdruppels en een neusspray de symptomen. Kies wel voor natuurlijke producten, zoals een neusspray zonder xylometazoline of corticosteroïden. Zo geraak je van je verstopte neus verlost, zonder risico op verslaving en schadelijke bijwerkingen.

Last van een verstopte neus? Met deze 5 tips maak je er komaf mee!

Heel Banner

Recente artikels
Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt
zonneallergieReisapotheek