Concentratieproblemen aanpakken: 5 tips

 In Stress
Vrouw is afgeleid door haar gsm

Doordat we voortdurend met elkaar in verbinding staan, worden we van alle kanten bestookt met informatieprikkels. Even wegdromen of scrollen op Facebook kan natuurlijk geen kwaad, maar door mentale afwezigheid dringt belangrijke informatie niet door en heb je het lastig om een taak afgewerkt te krijgen. Wil jij je concentratieproblemen aanpakken? Wij gingen op zoek naar de vijf beste tips om je concentratievermogen te stimuleren.

Met deze tips ruim je jouw concentratieproblemen zo van de baan:

1. Alles start met een goede planning

Een planning is een handige leidraad tijdens het werken of studeren. Je weet wat je te doen staat en dat zorgt voor mentale rust. Ben je toch even afgeleid, dan pik je via je planning makkelijk de draad weer op. Let wel op dat je jezelf niet overschat: niemand kan een dag lang productief zijn. Voorzie daarom voldoende pauzes. Geen inspanning zonder ontspanning. Een leuk vooruitzicht of een lekker hapje in je pauze werkt bovendien als extra stimulans om gefocust door te werken. Blijven je gedachten afdwalen? Noteer ze ergens en kom er tijdens je pauze op terug.

2. Vermijd stoorzenders

Onze smartphone is vaak de grootste boosdoener als het op afleiding aankomt. Hij maakt deel uit van bijna al onze activiteiten, dus wordt het ook steeds moeilijker om hem aan de kant te leggen. Deze drie kleine aanpassingen helpen je om minder verstoord te worden:

  • Pas de notificatiefunctie van websites en apps aan en stel in hoeveel pushberichten je wenst te ontvangen. Denk eraan: hoe minder meldingen, hoe beter je concentratie.
  • Ga een stap verder door bepaalde websites te blokkeren via een browserextensie, zoals de simple blocker in Google Chrome. Wanneer je opdracht is afgerond, kan je weer verder surfen. Ook kan je de vliegtuigmodus op je smartphone inschakelen.
  • We hebben de reflex om een mail te beantwoorden van zodra deze in onze inbox verschijnt. Dat is attent van jou en nuttig voor jouw correspondent, maar deze impulsen zorgen telkens opnieuw voor afleiding. Het zorgt opnieuw voor afleiding. Probeer daarom je mailbox op vaste tijdstippen te bekijken, bijvoorbeeld elk uur. Zo verlies je minder tijd en hou je je hoofd bij wat je aan het doen was.

3. Eerst opladen, dan presteren

Door een tekort aan slaap en energie voel je je rusteloos: geen wonder dat je concentratie dan onder nul zakt. Een volwassen persoon heeft gemiddeld 7 à 8 uur slaap per nacht nodig om de dag productief door te komen. Slapeloosheid, stress en concentratieproblemen versterken elkaar. Probeer deze vicieuze cirkel te doorbreken.

4. Maak je hoofd stressvrij

Een gezonde portie stress stimuleert je om door te werken. Maar van zodra je mentaal onrustig of overspannen bent, zal je concentratie hieronder lijden. Het gevolg: nóg meer spanning. Met deze vijf tips doorbreek je de negatieve spiraal en zal je merken dat een positieve mindset wonderen doet voor je concentratieniveau.

5. Geef zuurstof aan je brein

Niets helpt beter om je hoofd leeg te maken dan een wandeling in frisse buitenlucht. Door de verandering van omgeving laat je storende prikkels letterlijk achter je. Trek je stapschoenen aan of spring op je fiets. Vervolgens kan je met nieuwe moed weer aan de slag.

Medische revisiePeter De Smet, Scientific & Medical Education Manager & Bert Hannosset, M.D.

Recente artikels

Laat een reactie achter

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt
Vrouw tijdens een hypnosetherapiesessie