Helpt hypnotherapie tegen stress?

 In Stress
Vrouw tijdens hypnosetherapiesessie.

Naast spectaculaire shows heeft hypnose ook zijn doeltreffendheid bewezen in de medische wereld als behandeling tegen bepaalde klachten. Hypnotherapie wint hierdoor steeds meer terrein als volwaardige therapievorm. Stress is bij uitstek een complexe klacht waarop hypnotherapie een gedeeltelijk antwoord kan bieden.

Wat is hypnotherapie?

Hypnotherapie wil bepaalde mentale of fysieke klachten verminderen of wegnemen door in te grijpen in de denkpatronen. Een hypnotherapeut brengt zijn patiënt onder hypnose om de oorzaak van de klacht aan te pakken in het onderbewustzijn. De bedoeling is vooral om een verbetering van de levenskwaliteit van de patiënt te bereiken. Hypnotherapie kan je ook toepassen op jezelf. Dat heet dan zelfhypnose.

Hoe werkt hypnotherapie?

Zowat 90% van je gedrag, je emoties en je handelingen wordt door je onderbewustzijn bepaald. Zo is een irrationele angst voor een spin het gevolg van een diepgeworteld foutief denkpatroon in je onderbewuste. Hypnotherapie probeert die patronen te beïnvloeden om andere denkpatronen te installeren.

Onder hypnose is je onderbewuste direct benaderbaar en erg ontvankelijk voor prikkels (stimuli). Het neemt bepaalde boodschappen heel gemakkelijk aan. Een hypnotherapeut kan de foutieve denkwijzen en negatieve gedachtepatronen in je onderbewustzijn veranderen.

Dit kan je nog het best vergelijken met het herprogrammeren van een computer. De slechte onderdeeltjes van de software, dus de slechte delen van ons onderbewustzijn, worden als het ware herschreven door andere programma’s, onze denkwijzen en gedachtepatronen. Bij dat herprogrammeren aanvaardt je onderbewustzijn bijvoorbeeld dat spinnen geen automatisch gevaar vormen.

Hypnotherapie is succesvol wanneer de patiënt zich na de sessie(s) anders gedraagt of anders voelt dankzij het herschrijven van zijn onderbewustzijn. In het voorbeeld van de spinnen is die dan van zijn fobie verlost of is de angst verminderd.

Wat houdt hypnose precies in?

Hypnose is een tijdelijke, geestelijke toestand die tot op zekere hoogte lijkt op een slaap. Het is een staat van diepe trance waarin je geest en je lichaam zich volledig ontspannen. Toch blijf je op elk ogenblik bij bewustzijn en behoud je de controle over je eigen wil.

De ontspannen toestand laat je toe je te concentreren op je innerlijke gedachten en belevingen. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat je normale hersenactiviteit onder hypnose vertraagt. Hierdoor kan je direct contact maken met je onderbewustzijn.

Je geest is in die trance ontvankelijk voor nieuwe gedachten en opvattingen. Belemmerende denkpatronen kunnen dan plaatsmaken voor positieve denkwijzen. Zo kan je heel gericht inspelen op bepaalde angsten, pijnen, gedragingen of spanningen.

Om in deze toestand te raken moet je je mentaal wel openstellen en je voldoende concentreren op wat er gezegd wordt.

Wanneer helpt hypnotherapie?

Hypnose kan vooral erg effectief zijn om fobieën, verslavingen en stressklachten aan te pakken. Angsten zijn bijvoorbeeld vaak het gevolg van vastgeroeste denkpatronen in ons onderbewustzijn. Ook stress kan bij de bron in ons onderbewustzijn worden aangepakt via hypnose. Daarnaast kan hypnotherapie ook zorgen voor pijnreductie.

Voordelen van hypnotherapie bij stress

Stress gaat gepaard met allerlei fysieke en mentale ongemakken zoals hoofdpijn, versnelde hartslag, opgejaagdheid … Vaak gaan mensen op zoek naar manieren om een antwoord te bieden op hun stresserende levensgewoonten. Ze gaan dan rust of ontspanning inbouwen om hun stress weg te werken. De stressbronnen zelf blijven hierdoor echter vaak onaangeroerd.

De kracht van hypnotherapie is dat die wél op de stressbronnen inwerkt. De gedachten en gedragingen die stress uitlokken, zijn gelinkt aan vastgeroeste denkpatronen. Faalangst en perfectionisme zijn typische voorbeelden van stressbronnen. Onder hypnose kan je suggesties opnemen die rust, ontspanning en zelfvertrouwen bevorderen. Met die suggesties kan je dus het hoofd bieden aan faalangst en perfectionisme. De therapie herschrijft je brein op die manier in functie van jouw persoonlijke stressprobleem.

Het grote voordeel van hypnotherapie is dus dat je stress bij de oorzaak aanpakt. Bovendien kan hypnose tot op zekere hoogte kalmerende medicatie vervangen.

Advies van een arts

Onderga je een medische behandeling, dan bespreek je best vooraf met je behandelende arts of hypnose geschikt is voor jou. Want hypnose kan enkel met de goedkeuring van een arts vervangend zijn voor medicatie tegen pijn of angst.

Geschiedenis van hypnose

Hypnose is als techniek al bekend sinds de oude Egyptenaren, de Grieken en de Romeinen. In de 18e en 19e eeuw nam het therapeutische gebruik van hypnose toe. Nog later, in de 20ste eeuw, hanteerde de Amerikaanse psychiater Milton Erickson de methode als een onderdeel van zijn psychotherapie. Die laatste wordt daarom beschouwd als de vader van de moderne hypnotherapie.

REFERENTIES

• gezondheidenwetenschap.be/gezondheid-in-de-media/ervaar-je-minder-pijn-onder-hypnose
• mijnkwartier.be/stress-vrij/problemen-stress-burn-out-helpt-hypnose-therapie
• hypnosecentrum.be/stress-verminderen-met-hypnose/
• hypnoseinstituutnederland.nl/hypnotherapie/stress/

Medische revisie: Peter De Smet, Scientific & Medical Education Manager & Bert Hannosset, M.D.

Recente artikels

Laat een reactie achter

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt