Hoe overleef je een nieuwe job zonder al te veel stress?

 In Stress
Nieuwe collega wordt voorgesteld op het werk.

Een nieuwe job, dat is vaak een beetje als een avontuur: leuk en spannend tegelijk. Want zowat alles is dan onbekend. Uiteraard heb je nieuwe collega’s of medewerkers, maar dan zijn er ook nog eens de ongekende werkprocessen en nieuwe werkcultuur. Er komt zoveel op je af dat je er wel stress kan van krijgen. Hier vind je enkele waardevolle tips om dat te vermijden.

Goede voorbereiding

You only have one chance to make a first impression. Studies hebben uitgewezen dat mensen hun verwachtingen van de ander sterk beïnvloed zijn door de allereerste indruk die een persoon maakt. Dat eerste moment is dus zeer bepalend voor de verdere samenwerking. Een eerste werkdag is een beetje zoals een gerecht, de helft van de bereiding zit hem in de voorbereiding. Bereid je eerste dag daarom goed voor.

Zorg de avond ervoor voor een goede nachtrust, sta op tijd op, kies een goede outfit uit, maak dat je er verzorgd uitziet, vertrek op tijd en voorzie mogelijke vertraging onderweg. Bereid je ook inhoudelijk voor. Ga na wat er van je verwacht wordt die eerste dag, check alle relevante informatie waaronder namen en functies en memoriseer indien nodig het een en ander.

Faciliteer jezelf

Andere tools, procedures, methodes, regels … Op een nieuwe werkplek zitten, betekent omgaan met heel veel praktische nieuwigheden. Precies al die dingen bezorgen je kopzorgen en stress. Sla daarom de eerste dag zoveel mogelijk van die praktische informatie op. Kom meteen ook te weten wie jij op een werkdag zoal eens nodig zou kunnen hebben, van de onthaalmedewerker tot de dienst ICT.

Hoewel het belangrijk is om zoveel mogelijk te onthouden, is het ook niet nuttig om al je energie te stoppen in alles memoriseren. Schrijf in plaats daarvan gewoon de belangrijkste informatie op. Zo kan je er de dagen nadien nog gemakkelijk naar teruggrijpen.

Breek het ijs

Maak van bij het begin tijd voor je collega’s of medewerkers. Spreek hen zeker ook aan tijdens een pauze of wanneer je ze kruist. Zo breek je het ijs en heb je al een stressfactor minder. Tracht iedereen ook zo snel mogelijk bij naam en functie te onthouden. Mensen voelen zich dan erg gewaardeerd in hun functie én als mens.

Take it easy

Misschien speelt stress jou vooral fysiek parten. Hier kan je echt makkelijk iets aan doen. Je lichaamshouding en je ademhaling bepalen mee hoe je je mentaal en emotioneel voelt. Recht dan ook je rug en ontspan je schouders. Niet alleen kom je dan rustiger over, je wint aan zelfvertrouwen en het is nog eens goed voor de ergonomie ook. Let ook op je ademhaling en haal af en toe bewust diep adem. Eens je ademhaling wat vertraagt, word je als vanzelf fysiek rustiger.

Probeer ook voor je vertrek naar het werk wat te ontspannen. Geniet even van je ontbijt, luister naar een leuk radioprogramma of een podcast, maak een ommetje of doe indien nodig wat ontspanningsoefeningen.

Begrijp je functie en je omgeving

De jobomschrijving zegt niet genoeg over de effectieve dagelijkse invulling van je werkdag. Bovendien is het niet altijd gemakkelijk om de processen en flows van het bedrijf in te schatten. Probeer op je eerste dag dan ook te weten te komen wat je collega’s, medewerkers of leidinggevende precies van je verwachten. Stippel in samenspraak met hen ook je eerste acties uit. Zo hoef je niet te twijfelen over wat prioritair is. Meteen iets waar je je niet echt druk kan in maken.

Bekijk het organigram en observeer je omgeving ook goed. Wat zijn de gebruiken, wat zijn de ongeschreven regels, wat zijn de verhoudingen. Zo begrijp je alles beter en kan je je stressvrijer bewegen in je nieuwe werkomgeving.

Durf te vragen

Als nieuweling wil je een goede indruk maken op vele vlakken. Zo wil je graag tonen dat je alles alleen kan en de boel onder controle hebt. Dat remt je mogelijk af om hulp in te roepen wanneer je iets niet weet of wanneer iets niet lukt … Helaas is dit niet de juiste strategie. Hulp vragen getuigt van een hands-on werkattitude. Het toont net dat je vooruit wil en efficiëntie nastreeft. Dus vuur die vraag af en neem meteen wat stress weg!

Veel mensen vinden het bovendien fijn wanneer ze kunnen helpen. Het getuigt van een open communicatie. Toon je nadien ook nog eens oprechte waardering, dan bevorder je je werkrelaties. Meteen twee vliegen in één klap.

Werk met een planning

Veel nieuwe taken moeten opnemen kan overweldigend zijn. Dan kan je werkweek plannen heel handig zijn. Een eerste stap is alle taken die op je af komen even op te lijsten. Daarna kan je ze rangschikken volgens prioriteit. Zo geef je meer structuur aan je dagen, gooi jij je niet onbezonnen op je taken en creëer je de rust die je nodig hebt.

Gun jezelf de tijd

Vaak wil je het liefst van al meteen alles heel goed doen. Weet dat dit een onrealistisch streefdoel is. Beschouw je nieuwe job als een kans om veel bij te leren. Mochten we alles altijd onmiddellijk al kunnen, dan zouden we onze grenzen niet meer verleggen. Zie een minder resultaat niet meteen als falen maar als groeien. Het maakt een wereld van verschil en vermindert je stress merkelijk.

Kleine survivaltips

Ten slotte geven we graag nog enkele kleine tips mee om de eerste dagen vlotter door te komen.

• Let op je mimiek en probeer vriendelijk over te komen.
• Maak tijd voor een informele babbel met je collega’s of werknemers.
• Stel je beschikbaar op en maak tijd voor vragen.
• Pak niet uit met je diploma’s of eerdere jobs.
• Stel je discreet op en maak niet meteen krasse statements.

Laat je inspireren door onze tips en veel succes daar met die nieuwe job!

Referenties

• jobat.be
• intermediair.nl
• desuccesvolleintrovert.nl
• themuse.com

Medische revisie: Peter De Smet, Scientific & Medical Education Manager & Bert Hannosset, M.D.

Recente artikels

Laat een reactie achter

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt
Vrouw tijdens een hypnosetherapiesessie