Hoe een huid lijden kan onder invloed van stress

 In Huidirritatie, Stress
Vrouw met huidproblemen

Overkomt dit je wel eens? Net wanneer je iets moet presenteren op het werk of net wanneer je naar dat grote feest gaat waar je zeker een goede beurt wil maken … net dàn speelt je huid je parten. In de vorm van roodheid, acne of jeuk bijvoorbeeld. Helaas is het geen toeval. Je bent gespannen en die stress zet zich op je huid. Wij klaren het verschijnsel uit en vertellen je wat je er eventueel aan kan doen.

De rol van cortisol

Wanneer je stress hebt, ontstaat een hele kettingreactie in je lichaam. De stressprikkels werken in op je zenuwstelsel waardoor er stresshormonen vrijkomen. Een van deze hormonen is cortisol, meteen de grootste boosdoener in dit verhaal.

Cortisol is op zich erg goed voor ons. Het geeft ons lichaam de nodige energie om stresssituaties aan te kunnen. Hebben we te veel of te lang stress, dan komt er helaas zoveel cortisol vrij dat het onze hormoonhuishouding verstoort. De talgproductie van onze huid gaat omhoog. Daardoor krijgen we een vettere huid die heel vatbaar is voor acne en andere huidproblemen. Tegelijk raakt ook de barrièrefunctie van onze huid beschadigd. Ondanks de aanvankelijk verhoogde talgproductie wordt onze huid dan droger.

Ook het hormoon histamine komt vrij door stress, wat kan leiden tot ongewenste reacties. Het kan een rode huid en enorme jeuk veroorzaken en zelfs een hele reeks bestaande huidproblemen verergeren.

Huidproblemen gelinkt aan stress

Acne

Een van de meest bekende huidproblemen die gelinkt worden aan stress is wellicht acne. Heb je al last van puistjes, dan zie je die snel toenemen in stressvolle periodes. Aangezien stress de huid vetter maakt, kan ook wie normaal niet kampt met acne er last van krijgen.

Je huid kan onder invloed van cortisol ook plots gevoeliger worden en roodheid vertonen. Dat uit zich dan vaak in rode, vlekkerige huid.

Stress heeft vaak ook een impact op je slaap. Afvalstoffen onder de ogen kunnen dan minder worden afgevoerd. Waardoor je vochtophopingen en donkere kringen onder je ogen krijgt.

De huid kan ook net droger worden wanneer je veel of lang aan stress wordt blootgesteld. Dat ligt aan een vertraagde celvernieuwing en een afname van stoffen die de huid gehydrateerd houden. Dit is soms al simpelweg te wijten aan het feit dat we snel geneigd zijn meer voor drankjes te gaan die cafeïne bevatten wanneer we gestrest zijn … en cafeïne dehydrateert ons lichaam en dus ook onze huid.

Netelroos

Een frequent voorkomend gevolg van stress is netelroos. Bij deze huiduitslag verschijnen er licht gezwollen vlekken op je lichaam. De bulten variëren in kleur van licht tot donkerrood en gaan vaak jeuken. Netelroos komt meestal erg plotseling op en ontwikkelt zich in een mum van tijd. De uitslag trekt vaak al na enkele uren weg maar verschijnt dan ook even vaak weer op een andere plek.

Stress kan ook zijn tol eisen op de hoofdhuid. Sommige patiënten krijgen te kampen met hoofdroos, een aandoening die leidt tot roodheid en schilfering van de hoofdhuid.

Een reeks andere huidaandoeningen, zoals eczeem, psoriasis en rosacea verergeren door stress. Een laatste nefast effect van stress is dat de huid sneller veroudert. Je huid breekt sneller dan normaal collageen af waardoor rimpeltjes en fijne lijntjes sneller zichtbaar worden.

Wat te doen bij huidproblemen?

Voel je dat je huid erg droog staat, verzorg je huid dan zeker met een vocht inbrengende crème. Heb je behoorlijk wat jeuk, dan kan je geholpen zijn met een jeukwerende crème. Ook voor acne zijn er goede producten beschikbaar in de apotheek.

Gaat de droogheid, de jeuk of de acne niet over, raadpleeg dan een arts. Doe dat zeker ook wanneer je huid te lijden heeft onder roodheid, vlekkerigheid of andere uitslag die maar niet afneemt.

Hoe je stress verminderen

Je huid verzorgen is één ding. Nog belangrijker is de oorzaak van het probleem aanpakken. Daarom enkele tips om je stressniveau onder controle te houden.

Beweeg regelmatig

Sporten is een van de beste manieren om je lichaam en geest te ontspannen. Vooral wanneer je frequent sport, voel je het effect ervan.

Doe iets ontspannend

Neem een bad, mediteer, luister muziek, bekijk een film, ga uit eten …

Plan rustmomenten in

Voor je het weet, is je dag en vervolgens je week om. Plan daarom de momenten waarin je wil ontspannen op voorhand in. Anders wordt het plan om eens te relaxen misschien een voornemen dat je nooit zal realiseren.

Slaap voldoende

Een goede nachtrust verandert alles. Je lichaam kan herstellen en je huid dus ook. Ontwikkel je slaapproblemen tijdens stressvolle periodes, ga er dan zeker mee aan de slag. Creëer een gezond slaapritueel met onze tips.

Uit je stress

Praten over de dingen waar je mee zit, kan je stress aanzienlijk verminderen. Niet iedereen wil zijn zorgen delen met anderen. Dat is niet erg. Want ook tekenen, muziek spelen of zingen kunnen manieren zijn om je zorgen of problemen te uiten.

Meer tips om je stress te reduceren vind je op onze blogpost hoe omgaan met stress. Veel succes!

Referenties

• gezondheid.be
• gezondheidenwetenschap.be
• huidarts.com
• mens-en-gezondheid.infonu.nl
• hethuidinstituut.nl

Medische revisie: Peter De Smet, Scientific & Medical Education Manager & Bert Hannosset, M.D.

Recente artikels

Laat een reactie achter

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt