5 tips om te ontspannen voor je gaat slapen

ontspannen voor het slapen

Na een lange dag is het tijd om te ontspannen, zeker wanneer je onder de lakens kruipt. Toch nemen veel mensen hun dagelijkse stress mee naar de slaapkamer, met een rusteloze nacht als gevolg. Met een aantal kleine aanpassingen in je dagelijkse routine kan je de hectiek van de dag nochtans van je afschudden. Deze tips helpen je ontspannen voor het slapen en zetten je op weg naar een heerlijke nachtrust.

1. Creëer een vast avondritueel

Door een vast patroon te volgen voor je gaat slapen, help je je lichaam zich voor te bereiden om makkelijker in slaap te vallen. Een avondritueel werkt niet alleen psychologisch, maar ook fysiologisch. Het zorgt ervoor dat je lichaam slaaphormonen produceert waardoor je makkelijker indommelt en dieper slaapt.

2. Ga op een vast tijdstip slapen

Ga steeds rond hetzelfde uur slapen en sta rond hetzelfde uur op, ook in het weekend. Dit helpt om een vast slaap-waakritme te ontwikkelen én bevordert de kwaliteit van je slaap.

3. Leg je smartphone aan de kant

Kunstmatig licht van elektronica een van de grootste boosdoeners voor slaapproblemen. Het blauwe licht van je gsm, tv of laptop remt de productie van melatonine, het hormoon dat ervoor zorgt dat je slaperig wordt als de zon ondergaat. Daardoor krijgt je lichaam niet het juiste signaal, wat zowel de kwaliteit als de kwantiteit van je slaap vermindert. Nog snel even je mails checken voor het slapengaan? Deze gewoonte laat je vanaf nu best achterwege.

Wat doet een slechte nachtrust met je lichaam?
Een kortdurend slaaptekort heeft weinig tot geen fysieke effecten. Je bloeddruk, hartslag en evenwicht blijven normaal. Je verteert wel moeilijker suikers en hebt vaak meer zin in ongezond eten, wat kan leiden tot gewichtstoename.

Ga je slordig om met je slaap door bijvoorbeeld een onregelmatig slaappatroon of heb je stress? Dan loop je het risico om een langdurig slaaptekort op te bouwen. Het resultaat is vaak een neerwaartse spiraal: door je slaaptekort kamp je de volgende dag nóg sneller met stress.

4. Ban je werk uit de slaapkamer

Een slaapkamer dient om te slapen. Zeker nu telewerk de norm geworden is, is het belangrijk om niet in deze ruimte te werken. Anders gaat je onderbewustzijn na een tijd de slaapkamer associëren met werken, wat stress oproept. Plaats dus je bureau in een andere kamer of zorg voor een afscheiding tussen je werk- en slaapomgeving.

5. Beweeg overdag voldoende

Tijdens het sporten maak je enerzijds je hoofd leeg en laat je de stress van de dag los. Anderzijds gaan bij fysieke inspanning ook je hartslag, stofwisseling en lichaamstemperatuur omhoog. Wanneer je lichaam dan ’s avonds tot rust komt, dalen deze waarden weer waardoor je je moe voelt en uiteindelijk in slaap valt. Afhankelijk van je levensstijl heeft een halfuurtje lichaamsbeweging per dag al een positieve invloed. Let wel op: je lichaam heeft voldoende tijd nodig om tot rust te komen, dus ga niet té laat op de avond sporten!

Zoek jij nog een leuke sport om te beoefenen? Deze 5 sporten zijn alvast aanraders tegen stress!

Recente artikels

Laat een reactie achter

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt