Tips tegen examenstress

tips tegen examenstressMet strakke deadlines, dikke cursussen, veel stress en weinig slaap is de examenperiode geen pretje. Eigenlijk wil je drie dingen: een optimale concentratie overdag, pauzes die je helemaal opladen en een ontspannende nachtrust. Onze tips tegen examenstress helpen je op weg.

We hebben de neiging heil te zoeken in energiedrankjes, suikerrijk voedsel en sloten koffie. Bovendien kloppen veel studenten aan bij de apotheker voor kalmeer- of pepmiddelen. Gezond is anders. Daarom zochten we drie natuurlijke alternatieven.

Versterk je lichaam met gezonde voeding

Snelle suikers en fastfood zijn erg verleidelijk, zeker tijdens de examens. Maar let op: op de korte energiepiek volgt steeds een suikerdip. Voor een langdurige stimulatie van je hersenen zet je daarom beter in op veel vitamines, mineralen, trage suikers en vetzuren.

  • Vitamine B helpt je lichaam om energie te halen uit voeding. Vitamine B6 houdt je alert en gemotiveerd en vitamine B12 bevordert je geheugen. Je vindt ze in vlees (kip en varken), zuivelproducten (melk en yoghurt) en granen (haver en volkorengranen).
  • Magnesium houdt je hartslag, bloedruk, spier- en zenuwfuncties op peil en verlaagt zo je stressniveau. Spinazie, bananen, noten en peulvruchten zijn rijk aan dit mineraal.
  • Omega 3-vetzuren in vette vis zijn een natuurlijke stimulans voor je hersenen: ze helpen bij het verwerken en onthouden van informatie.

Daarnaast loont het om je afweersysteem extra aandacht te geven tijdens deze uitputtende periode. Bijvoorbeeld met deze vier snelle recepten voor een sterk immuunsysteem.

Neem sociale en actieve pauzes

stress van je aflopenPlof je tijdens je pauzes neer in de zetel om je favoriete serie te (her)bekijken? Voor je het weet zit je ettelijke afleveringen verder zonder echt ontspannen te zijn. Ons advies: laat Ross, Rachel, Joey, Monica en Chandler links liggen en spreek af met  vrienden. Praten, lachen of zelfs klagen helpt om je stress te relativeren. Haal samen een frisse neus. Niets geeft zo’n positieve impuls als je cursus even achter je te laten tijdens een verkwikkende wandeling. Je kan de stress ook van je aflopen: dat vraagt geen extra tijd en je keert ontspannen terug naar je bureau.

Kom helemaal tot rust

Door de veeleisende studiedruk en onzekerheid kun je ’s nachts misschien moeilijk de slaap vatten. Toch is een goede nachtrust essentieel om ’s ochtends fris aan je volgende blokdag te beginnen. Las daarom voor het slapengaan een ontspanningsritueel in. Laat je bijvoorbeeld inspireren door onze vijf beste tips om met stress om te gaan.

Daarnaast zijn er enkele natuurlijke middelen tegen een opgejaagd gevoel: valeriaan, kamille, passiflora, lavendel en citroenmelisse brengen je tot rust. Laat je smartphone en tablet ’s avonds links liggen. Door het blauwe schermlicht slaap je een pas slechter.

Het voordeel van deze tips tegen examenstress? Ze zijn natuurlijk en hebben geen schadelijke bijwerkingen. Bovendien staan ze  garant voor een duurzamer resultaat, waar je ook na de examens de vruchten van zal plukken.

Recente artikels

Laat een reactie achter

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt
Stress tijdens zwangerschap