Stress tijdens de zwangerschap? Zes tips om te ontspannen

Stress tijdens zwangerschapTe veel stress is nooit gezond. Stress tijdens de zwangerschap wordt dus best vermeden. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan met een bolle buik en hormonen die door je lijf gieren. Check deze zes do’s & don’ts om stress te vermijden in deze unieke periode in je leven.

1. Rust voldoende

De allerbelangrijkste aanbeveling: zorg dat je genoeg slaapt en rust. Las een siësta in en ga vroeg naar bed als je voelt dat je dit nodig hebt. Wie vermoeid is, is ook vatbaarder voor stress.

2. Evalueer je levensstijl

Werp eens een kritische blik op je werkschema en andere verantwoordelijkheden (huishouden, familie, …). Was dit vroeger haalbaar? Naarmate je zwangerschap evolueert, kan dit teveel worden. Schrap eventueel activiteiten en overleg met je partner en je leidinggevende over een herverdeling van je dagdagelijkse taken en activiteiten.

3. Praat erover

Communiceer open met je partner, familie, vrienden en dokters. Praten over hoe je jou voelt, kan opluchten. Bovendien kunnen de mensen om je heen beter anticiperen op je noden als ze weten wat er in je omgaat.

4. Ontspan jezelf

Neem de tijd om écht te ontspannen, plan het in je agenda in. Ga naar buiten om te wandelen of te fietsen, lees een goed boek, ontdek de filosofie van mindfulness of volg yoga. Daarbij horen trouwens ook ontspannings- en ademhalingstechnieken die je zelf in het dagelijkse leven kan toepassen.

5. Laat je verwennen

Als je partner of vrienden je in de watten willen leggen, voel je dan niet schuldig, maar geniet ervan en laat je verwennen.

6. Praat tegen je baby

Je baby kan al vroeg je stem horen en herkennen. Het werkt ontspannend om te praten tegen je kind, om hem of haar te vertellen over je dag of een liedje te zingen.

Voel je dat stress tijdens jouw zwangerschap toch de overhand krijgt? Aarzel niet om een therapeut of huisarts te raadplegen.

Recente artikels

Laat een reactie achter

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt
Slaapstuipenexamenstress