Last van slaapstuipen? Vijf tips om ze te voorkomen

SlaapstuipenKen je dat gevoel? Net voor je in slaap valt, trekt ineens een soort oncontroleerbaar spierspasme door je lichaam. En hup, je bent weer klaarwakker. Deze ‘slaapstuipen’ zijn ongevaarlijk, maar wel vervelend. Ontdek hier wat slaapstuipen eigenlijk zijn en wat je eraan kan doen.

Een slaapstuip of ‘hypnagoge schok’ komt vaker voor dan je denkt: 7 op 10 personen hebben er wel eens last van. Waarschijnlijk meer, want niet iedereen wordt er wakker van en beleeft de spiertrekking bewust.

Oorzaak van slaapstuipen

Slaapstuipen, die vaak als een ‘val in je slaap’ ervaren worden, zijn een van de slaapfenomenen die de wetenschap nog niet volledig doorgrond heeft. Volgens onderzoekers is een dergelijk spierspasme niet meer dan een reflex van de spieren, een teken dat ons lichaam zich ontspant en zich voorbereidt op de slaap.

Te vermijden ‘triggers’

Volgens sommige experts zijn er echter wel ‘triggers’ voor slaapstuipen. Zo zouden stress, angstige gedachten, een verstoorde nachtrust of te weinig slaap de spiertrekkingen in de hand werken, omdat ze de hersenen blijven prikkelen. Slaapstuipen zouden vaker voorkomen als je heel moe bent, of niet comfortabel ligt. Stimulerende middelen, zoals koffie of sigaretten, kunnen hetzelfde effect hebben.

Sport voor het slapen

Hoewel lichaamsbeweging in het algemeen de slaap bevordert, is sporten vlak voor het slapengaan een minder goed idee. Dan krijgt je lichaam niet genoeg tijd om te ontspannen na de actie, wat de kans op slaapstuipen verhoogt.

Vijf tips tegen slaapstuipen

  1. Sport vroeg genoeg op de dag.
  2. Drink geen koffie na 16 uur.
  3. Wees matig met sigaretten en alcohol, zeker ’s avonds.
  4. Bouw een rustgevende bedroutine op.
  5. Met meditatie- en ademhalingsoefeningen ontspan jij je nog beter voor het slapengaan.

Rusteloze benen

Heb je zoveel last van (steeds terugkerende) slaapstuipen dat ze je het slapen beletten? Dan heb jij misschien last van rusteloze benen. Je ervaart dan een vervelend gevoel, tintelingen of kriebels in de onderbenen, waardoor je geneigd bent om allerlei bewegingen te maken met je benen. Raadpleeg in dat geval zeker een arts.

Recente artikels

Laat een reactie achter

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt
slaapklachten sinds coronaStress tijdens zwangerschap