Je immuunsysteem boosten? 4 eenvoudige recepten

Immuunsysteem boosten receptenHet is langer donker, de temperatuur daalt en om je heen wordt er volop geniest en gehoest. Je immuunsysteem krijgt heel wat te verduren tijdens de herfst en de winter. Help daarom je lichaam aan te sterken met de juiste vitamines, eiwitten, en mineralen. We zochten uit welke ingrediënten jouw immuunsysteem een boost geven en hoe je deze kan combineren in vier eenvoudige recepten.

 

 

Prikkel je zintuigen met een kruidenthee

KruidentheeEen vlotte afvoer van afvalstoffen en een sterk immuunsysteem gaan hand in hand. Daarom is het belangrijk om voldoende water of thee te drinken. Voor een volwassen persoon is dat 1,5 liter per dag.

Tijmthee met gember en citroen (recept voor 1 kop)

Ingrediënten:
- 1 tak verse of twee theelepels gedroogde tijm
- 1 schijf citroen
- 2 centimeter gember
- 1 theelepel honing

Bereiding:
- Schil de gember en snij in stukken.
- Spoel de verse tijm af onder stromend water. Gedroogde tijm is gebruiksklaar.
- Leg de tijm, gember en citroen in een thee-ei of rechtstreeks in je theekop en voeg heet water toe.
- Roer de honing door de thee.

Waarom tijmthee gezond is voor je lichaam:
Tijm ontsmet niet alleen je luchtwegen en maag, het kruid bevordert ook de aanmaak van witte bloedcellen – de verdedigers van je lichaam tegen schadelijke stoffen.
Gember is een algemene ontstekingsremmer.
Honing stimuleert je zenuwstelstel en bloedsomloop, en voorkomt de groei van bacteriën en schimmels.
Citroen desinfecteert je lever, nieren en darmen: belangrijk voor een goede spijsvertering.

Creatief met soep

Wintersoep met oranje groentenNiets verwarmt je lichaam zo goed als een kom dampende soep. Bovendien is het een vitaminebom die je helpt bij het herstel na een verkoudheid of je wapent tegen griep.

Wintersoep met oranje groenten (recept voor 1 tot 1,5 liter)

Ingrediënten:
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 ui
- 2 knoflooktenen
- 300 gram pompoen
- 1 zoete aardappel
- 2 wortelen
- 1 liter groentebouillon
- 1 theelepel cayennepeper
- ½ theelepel nootmuskaat
- Zout
- Peper
- Zure room
- Een handvol pompoenpitten
- Een handvol cashewnoten
- Verse peterselie

Bereiding:
- Snipper de ui en snij de knoflook en de groenten in stukken.
- Fruit de ui en knoflook in olijfolie.
- Voeg de kruiden en groenten toe.
- Stoof het geheel een 10-tal minuten.
- Voeg de bouillon toe en laat alles 15 minuten doorkoken op een middelhoog vuur.
- Pureer de soep met een staafmixer.
- Kruid bij met peper en zout naar eigen smaak.
- Snij de cashewnoten in stukken.
- Schep de soep uit en werk af met wat room, de notenschilfers en de peterselie.

Een soep vol voedingsstoffen:
Het natuurlijke antibioticum allicine in ui en knoflook stimuleert de activiteit van witte bloedcellen.
Cashewnoten en pompoenpitten zijn rijk aan antioxidanten en mineralen – zink, magnesium, koper en selenium.
De stof capsaïcine en de antioxidant bètacaroteen in cayennepeper houden griep en verkoudheden op afstand.
Peterselie is een ontstekingsremmer en rijk aan vitamine C.
Zoete aardappelen, pompoen, en wortels zitten boordevol vitamine B6, essentieel voor de werking van je zenuwstelsel, immuunsysteem en stofwisseling.

Een vitamineboost in de blender

SpinaziesmoothieDe vitamines en mineralen in fruit en groenten helpen bij de afweer van schadelijke stoffen. Een volwassen persoon eet dagelijks best 300 gram groenten en 2 tot 3 stukken fruit. Met een smoothie bereik je deze hoeveelheid zonder problemen. Deze combinatie is onze favoriet:

Sinaasappel- en spinaziesmoothie met pistachenoten (recept voor 1 persoon)

Ingrediënten:
- 100 gram spinazie
- 200 milliliter vers geperst sinaasappelsap
- 1 appel
- 15 gram pistachenoten

Bereiding:
- Schil de appel en snijd hem in stukken.
- Pel de pistachenoten.
- Mix alle ingrediënten in de blender tot een vloeibaar sapje.

Een mix van vitamines:
Spinazie is een echte superfood. De groente zit boordevol vitamines (A, C en K) en mineralen (ijzer en calcium). Verder werkt de stof glutathion ontgiftend.
Met hun hoge vitamine C-gehalte wapenen sinaasappels en appels je tegen verkoudheden. Bovendien helpen sinaasappels je cellen om het ijzer uit de spinazie nog vlotter op te nemen.
De vitamine B6 in pistachenoten roept ziekteverwekkers een halt toe.

Niet alleen vrijdag is (vette) visdag

Zalm met venkelWeinig voedingsmiddelen zijn zo voedzaam als vis. Daarom raadt het voedingscentrum aan om twee maal per week vis op het menu te zetten. Kies vooral voor vette vis, zoals haring, zalm of makreel.

Zalm met venkel in de oven (recept voor 4 personen)

Ingrediënten:
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 eetlepel witte wijnazijn
- 2 rode uien
- 1 kilogram venkel
- 800 gram zalmfilet
- 4 stengels dragon
- 1 handvol peterselie
- 1 citroen
- Peper en zout naar smaak

Bereiding:
- Verwarm de oven voor op 180 °C.
- Rasp de citroen en snij alle groentenin stukken.
- Doe deze in een ovenschaal. Meng met de kruiden en besprenkel met olijfolie en witte wijnazijn.
- Dompel de zalm goed in het mengsel.
- Zet 20 minuten in de oven.

Omega 3, een natuurlijk wondermiddel:
Veel lichaamsprocessen hebben nood aan omega 3-vetzuren, ook je immuunsysteem. Je vindt deze voedingstoffen onder meer in vette vis. Daarnaast rem je met het eten van vis ontstekingen af en bouw je je weerstand op dankzij de mineralen jodium en zink. Ook vitamines zijn allom vertegenwoordigd: zalm bevat vitamine A voor je ogen en vitamine D voor je hersenen, venkel vult het rijtje aan met vitamine C voor het immuunsysteem.

Je lichaam heeft een natuurlijk afweersysteemom bacteriën en virussen te bestrijden. Daarvoor heeft het de juiste bouwstenen nodig. Met gezonde voeding laat je je lichaamsprocessen onverstoord werken, sterk je sneller aan na  ziekte enbouw je je reserves op.

Lees ook onze andere tips om je weerstand natuurlijk te verhogen.

Recente artikels

Laat een reactie achter

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt
Hooikoorts