5 dingen die je nog niet wist over lavendelolie

LavendelolieDankzij hun heerlijke geur worden lavendelbloemen al eeuwenlang verwerkt in zeep, shampoo en badolie. Lavendelolie heeft niet alleen hetzelfde aantrekkelijke aroma, maar nog tal van andere verrassende eigenschappen. Vijf bijzondere weetjes.

1. Het wordt al eeuwen gebruikt

De naam lavendel komt van het Latijnse woord ‘lavare’, wat ‘wassen’ of ‘baden’ betekent. De plant wordt hier immers al duizenden jaren voor gebruikt. De Egyptenaren, bijvoorbeeld, verwerkten de bloem in hun parfums. Bij de ontdekking van het graf van Toetanchamon vonden de expeditieleden vazen met lavendelzalf. De Romeinen voegden dan weer druppels lavendelolie toe aan hun bad.

2. Tal van gebruiksmanieren

Aanbrengen op de huid, verstuiven, in het badwater druppelen, verdampen … Er zijn tal van manieren om lavendelolie te gebruiken. Lees wel nauwgezet de bijsluiter en respecteer de aanbevolen dosis en specifieke gebruikswijze. Lavendelolie kan een krachtig effect hebben. Spring er dus voorzichtig mee om.

3. Helende kracht

Vooral etherische lavendelolie is populair, dankzij de vele toepassingen. Je kan de olie zowel bij lichamelijke kwalen gebruiken als bij mentale klachten:

  • Lavendelolie werkt ontsmettend en is dus doeltreffend voor de behandeling van huidproblemen, zoals acné of zonnebrand. Het weert ook bacteriën, virussen, parasieten en schimmels. Daarnaast is lavendelolie een pijnstillend middel, waardoor het onder andere hoofdpijn, keelpijn, spierkrampen en gewrichtspijn verlicht.
  • Maar ook bij psychische klachten wordt lavendelolie vaak ingezet. Lavendel heeft een rustgevende werking en verlicht stress, rusteloosheid, slapeloosheid en lusteloosheid.

4. Een muggenwerend middel

Veel etherische oliën hebben een insectenwerend effect, maar lavendelolie staat met stip op één. Muggen, bijvoorbeeld, hebben een grote hekel aan de geur. Je kan lavendelolie dus perfect als natuurlijke afweer voor muggen gebruiken door enkele druppels op je hoofdkussen of kledij te sprenkelen. Of laat de olie verdampen met een verstuiver. Zo ben je in een mum van tijd van die vervelende bezoekers verlost. Als je toch muggenbeten hebt opgelopen, probeer dan Calendeel. Met deze gel ben je in no time van je jeukende muggenbeten verlost.

5. Voor een weeldigere haardos

Lavendelolie telt meer dan 180 verschillende elementen, waarvan linalool en linalylacetaat de belangrijkste zijn. De vele vitamines, mineralen en proteïnes stimuleren de haargroei en roepen haaruitval een halt toe. Zelf proberen? Voeg een paar druppels lavendelolie toe aan je gewone shampoo.

Niet alleen lavendelolie heeft verrassende eigenschappen, ook haver en passiflora hebben een bijzondere werking. Op onze blog ontdek je de helende kracht van deze andere natuurlijke middelen.

Heel Banner

Recente artikels

Laat een reactie achter

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt
ReisapotheekHuisstofmijtallergie