5 dingen die je nog niet wist over haver

HaverHaver is naast een uitstekende voedingsbron ook een eeuwenoude remedie tegen stress- en slaapproblemen.  En dat is nog maar het begin. Ken je deze vijf verrassende eigenschappen al?

 

 

1. Het brengt je zenuwen tot rust

De rustgevende eigenschappen van haver helpen bij vermoeidheid, slapeloosheid en nervositeit. Hoe dat komt? Haver versterkt je zenuwstelsel, wat zorgt voor een ontspannend effect. Als gevolg daalt je stressniveau, val je makkelijker in slaap en slaap je bovendien ook beter door.

2. Boordevol voedingsstoffen

Geef je energie een boost met de plantaardige suikers van volkorengranen, zonder gevaar op een energiedip achteraf. Haver is rijk aan antioxidanten, belangrijke B-vitamines en vezels. Je lichaam heeft deze stoffen nodig:

    • Antioxidanten zorgen voor een betere bloeddoorstroming, gaan ontstekingen tegen en verminderen het risico op hartstoornissen. Dit geldt ook voor de avenanthramiden, antioxidanten genoemd naar de Latijnse naam van haver, avena sativa.
    • Vezels helpen je om je bloedsuikerspiegel en slechte cholesterolniveau te verlagen. En dat vermindert het risico op hart- en vaatziekten.
    • Vitamine B1 en B2 versterken je hersencellen en je zenuwstelsel.

Daarnaast bevat haver ook calciumijzer en zink: goed voor je botten, lichaamsweefsels en insulinehormoon.

3. Kalmeert je huid

De anti-irriterende en ontstekingsremmende werking van haver helpt tegen jeuk en huidirritaties zoals eczeem. Het verbaast dan ook niet dat je fijngemalen havermeel in veel cosmetica- en verzorgingsproducten terugvindt.

4. Je hormonen blijven in balans

De vezels in haver helpen bij de vertering en zorgen voor een goede darmflora: essentieel voor een gezonde hormoonbalans. Daarnaast stimuleert de stof avenacoside de testosteronproductie. Dat hormoon is ook voor vrouwen erg belangrijk en kan tijdens de menopauze een extra stimulans gebruiken.

Het grootste voordeel? Avena Sativa is een zuiver natuuringrediënt: je kan het dus veilig gebruiken bij innerlijke onrust, premenstrueel syndroom of tijdens de menopauze.

5. Helpt bij het afbouwen van verslavingen

Tot slot staat haver bekend als biologische onderdrukker van afkickverschijnselen, bijvoorbeeld wanneer je stopt met roken. Na een alcohol- of nicotineverslaving zijn je zenuwen gespannen en voel je je nerveus. Door haver te eten, blijf je deze nervositeit op een natuurlijke manier de baas.

Last van nervositeit? Deze vijf tips helpen je omgaan met stress.

Recente artikels

Laat een reactie achter

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt
Waarom slaap zo belangrijk is