Je weerstand natuurlijk verhogen? Zo pak je het aan

Tijdens de herfst en winter moet je weerstand voortdurend schadelijke stoffen neutraliseren. Je immuunsysteem op natuurlijke wijze boosten is dan ook een schitterend idee. Dat doe je door voldoende eiwitten en vitamine C in te nemen. Deze twee factoren hebben namelijk een cruciale invloed op je weerstand. Tenslotte zijn er ook heel wat kruiden die als natuurlijke ontstekingsremmers kunnen gebruikt worden, en zo je lichaam kunnen helpen met het bestrijden van ziektekiemen.

Een verstopte neus, een hardnekkige verkoudheid of de griep: het lijkt wel alsof je weerstand tijdens de herfst en winter in een winterslaap gaat. Maar dat is niet zo: je immuunsysteem krijgt het tijdens de koudere seizoenen gewoon een stuk zwaarder te verduren.

Door de lage(re) temperaturen zitten we immers vaker binnen en houden we de ramen dicht. Daardoor is er minder toevoer van verse lucht en blijven virussen langer hangen. Met als resultaat een perfecte broeihaard voor ziektes.

Hogere kans op infectie

Bovendien loop je tijdens de herfst en winter meer kans op een besmetting. Je ruilt de fiets in voor de tram en fitnest in plaats van te joggen in de buitenlucht. Doordat je met meer mensen in aanraking komt, ligt de kans hoger dat je een infectie opdoet.

Lees hier hoe je je immuunsysteem boost

Je weerstand opbouwen is dan ook essentieel voor een goede gezondheid. Dat doe je het best op natuurlijke wijze. De ideale aanpak? Je voedingspatroon aanpassen zodat je voldoende eiwitten en vitamine C binnenkrijgt. Deze twee factoren hebben namelijk een fundamentele impact op je immuunsysteem.

1. Eiwitten: rijke bron van aminozuren

EiwittenEiwitten spelen een doorslaggevende rol bij de optimale werking van je weerstand. Ze zijn namelijk opgebouwd uit aminozuren. Die waarschuwen je immuunsysteem, vernietigen ziekteverwekkers en staan in voor de aanmaak van antilichamen. Ze voorkomen kortom dat schadelijke stoffen vrij spel krijgen.

Heel wat voedingsmiddelen zijn een rijke bron van eiwitten. Onder andere peulvruchten, noten, eieren, magere yoghurt, zalm en kip barsten van de eiwitten en dus ook aminozuren.

2. Witte bloedcellen dankzij vitamine C

Vitamine CWitte bloedcellen verdedigen je lichaam tegen schadelijke stoffen zoals bacteriën, virussen, parasieten en schimmels. Ze herkennen ziekteverwekkers en maken die onschadelijk. Vitamine C stimuleert de aanmaak van witte bloedcellen.

Je vindt vitamine C vooral in groenten en fruit terug. Denk aan aardappelen, spinazie, wortels, sinaasappels en peren. Ook broccoli, avocado en pompelmoes zijn echte weerstandsbommetjes.

3. Kruiden: een schat aan natuurlijke ontstekingsremmers

Dat kruiden al eeuwenlang als geneesmiddelen dienen, is geen toeval. Ze bevatten namelijk krachtige bestanddelen die ziektekiemen bestrijden. Dit zijn je beste handlangers in de strijd tegen ziektekiemen:

Knoflook      Knoflook: bevat eigenschappen die microben uitschakelen.

Gember      Gember: roept ontstekingen een halt toe.

Kaneel      Kaneel: telt tal van antioxidanten en heeft antibacteriële en schimmelwerende eigenschappen.

Kurkuma      Kurkuma: is een rijke bron aan curcumine, een krachtig antioxidant dat ontstekingen tegengaat.

Oost-Indische kersOost-Indische kers: een natuurlijk antibioticum dat je darmflora niet aantast. Bovendien stimuleert het de aanmaak van  bloedlichaampjes.

Kardemom      Kardemom: bestaat uit flavonoïden (werkt ontstekingsremmend) en cineol (is ontsmettend).

Maar het kruid met de krachtigste invloed op je weerstand is echinacea angustifolia, beter bekend als rode zonnehoed. Indianen gebruikten de plant al eeuwen geleden om wonden te genezen. Logisch, het extract heeft ontsmettende, antivirale en schimmeldodende eigenschappen, zowel in- als uitwendig. Zo werkt het efficiënt bij verkoudheden of bij infecties aan de bovenste luchtwegen.

De rode zonnehoed is dan ook een uitstekend hulpmiddel om je weerstand te verhogen. Je kan het niet verwerken in maaltijden, maar vindt het vaak terug in bioregulerende geneesmiddelen. Die zijn voornamelijk samengesteld uit  natuurlijke bestanddelen. In tegenstelling tot reguliere geneesmiddelen – die  de symptomen onderdrukken – stimuleren bioregulerende geneesmiddelen ook het zelfherstellend vermogen van het lichaam, waardoor ze ook op lange termijn effect hebben.

Ontdek de vijf principes van bioregulerende geneeskunde.

E-book bioregulerende geneeskunde

Recente artikels

Laat een reactie achter

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt
ImmuunsysteemKeelpijn natuurlijk verzachten