Help: mijn kind heeft stress!

stress bij jongerenVermoeidheid, faalangst, woedeaanvallen. Niet alleen volwassenen hebben last van stress, ook jongeren worstelen ermee. Op langere termijn kunnen overspannen tieners zelfs terechtkomen in een vicieuze cirkel. Wat kan je als ouder doen om je kind weer in balans te brengen?

Bij langdurige stress is de productie van het hormoon cortisol verhoogd. De hartslag en de ademhaling versnellen, wat een voortdurend gejaagd gevoel veroorzaakt. Door een boost aan energie blijf je maar doorgaan, terwijl je hersenen geen rust krijgen. Uiteindelijk ontwikkel je slaapproblemen, ben je vaak prikkelbaar of ervaar je zelfs buikpijn. Merk je deze symptomen op bij je kind? Tijd om er iets aan te doen.

Op zoek naar de oorzaak

Jongeren merken soms niet dat ze met stress kampen. Vermoeidheid, woede-uitbarstingen en angststoornissen worden niet altijd onmiddellijk gelinkt aan innerlijke spanningen. Daarom ga je het best eerst op zoek naar mogelijke oorzaken in een open gesprek. Is de sfeer thuis de laatste tijd wat meer gespannen? Heeft je kind het moeilijk om de verwachtingen op school te combineren met een drukke agenda? Of koestert je tiener een onrealistisch ideaalbeeld onder druk van de sociale media? Wees begripvol en toon dat je je kind steunt.

Creëer een rustige sfeer

Een aangename thuisomgeving geeft jongeren rust. Probeer zelf stress te vermijden, breng structuur in je dag en voorkom een overvolle gezinsagenda. Met ademhalingsoefeningen of meditatiesessies kunnen jongeren zichzelf kalmeren. Maar je hoeft zeker niet in huis te blijven: buiten zijn verlaagt het stressgevoel. Maak samen met je kind een leuke uitstap naar het park of ga wandelen in het bos.

Sport en plezier

Even gaan zwemmen, een leuke fietstocht of samen joggen. Fysieke activiteiten helpen jongeren om hun gedachten te verzetten. Zolang er geen verplichtingen of verwachtingen aan gekoppeld zijn, natuurlijk. Maak samen plezier: een namiddag winkelen of zich creatief uitleven. Wat hij of zij ook graag doet. Bovendien kan de losse sfeer ook uitnodigen om eens bij te praten.

Fouten maken mag

Examenstress, sociale druk binnen de vriendenkring of hoge verwachtingen thuis leiden tot faalangst en een laag zelfbeeld. Jongeren hebben voldoende ruimte nodig om zichzelf met vallen en opstaan te ontwikkelen. Feliciteer je kinderen dus niet enkel met goede resultaten, maar ook wanneer ze hun best hebben gedaan. Fouten maken mag, en niemand is perfect.

Blijkt het probleem toch dieper te zitten? Vraag raad aan je huisarts, vraag een gesprek aan met de school of contacteer een psycholoog.

Overspannen en het evenwicht kwijt? Laat het niet ontsporen en ontdek hoe je kan omgaan met stress.

Recente artikels

Laat een reactie achter

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt
vermoeidheidSlaapcyclus