Hoge bloeddruk: hoe ontstaat het en wat kan je ertegen doen?

 In Bloeddruk
Hoge bloeddruk/ hypertensie

Hypertensie, beter bekend als hoge of verhoogde bloeddruk, leidt zelden tot symptomen of directe gevolgen. Helaas betekent dit niet dat hypertensie zonder risico is. Integendeel! Het verhoogt de kans op hersen- en hartinfarcten … En hart- en vaatziekten zijn in ons land nog steeds doodsoorzaak nummer een. Reden te meer dus om een hoge bloeddruk te vermijden of te verlagen.

Wat is een hoge bloeddruk?

Bloeddruk wordt bepaald aan de hand van 2 getallen. De systolische druk (het hoogste getal) is de kracht waarmee je hart bloed pompt doorheen je lichaam. De diastolische druk (het laagste getal) is de weerstand tegen de bloedstroom in de bloedvaten. Ze worden beide gemeten in millimeter kwik (mmHg).

Als algemene regel kan je stellen dat:

  • Je een hoge bloeddruk hebt van 140/90 mmHg of hoger. Als je ouder bent dan 80, dan kan dat zelfs 150/90 mmHg of hoger zijn.
  • De ideale bloeddruk meestal tussen de 90/60 mmHg en 120/80 mmHg ligt.

Als je bloeddruk tussen de 120/80 mmHg is en 140/90 mmHg, dan loop je het risico om een hoge bloeddruk te krijgen als je geen stappen onderneemt om je bloeddruk onder controle te houden.

Het is wel belangrijk om te weten dat iedereen een andere bloeddrukwaarden heeft. Wat voor de ene persoon laag of hoog zou zijn, kan voor iemand anders een volkomen normale bloeddruk zijn.

Hoe weet ik of ik een hoge bloeddruk heb?

Er is maar een manier om te weten te komen of je een verhoogde bloeddruk hebt, namelijk het laten meten door een arts of andere zorgverlener. Je bloeddruk meten, gebeurt snel en pijnloos.

Hoge bloeddruk: symptomen

Een verhoogde bloeddruk brengt in eerste instantie geen symptomen met zich mee. Hierdoor wordt hoge bloeddruk ook wel eens ‘de stille moordenaar’ genoemd. Bovendien zijn ook veel mensen zich er niet van bewust dat ze een te hoge bloeddruk hebben. . In sommige gevallen kan  hypertensie wel symptomen uitlokken, zoals  hoofdpijn, duizeligheid, vermoeidheid, vlekjes voor de ogen, oorsuizingen, kortademigheid, bloedneuzen … Maar zelfs al heb je geen van al die ongemakken, een hoge bloeddruk is ongezond.

Wanneer loop je risico op hypertensie?

De kans op hypertensie neemt toe met de leeftijd. Het komt bovendien iets meer voor bij mannen dan bij vrouwen. Daarnaast wordt hypertensie ook erfelijk bepaald. Lijdt een van je ouders aan hypertensie, dan heb je een verhoogd risico hierop. Ook je levenswijze kan nefast zijn voor je bloeddruk.

Hoe hoge bloeddruk verlagen of voorkomen?

Je kan het uitstellen of zelfs grotendeels voorkomen met een gezonde levenswijze. Ook als je inmiddels al symptomen hebt van hypertensie, dan nog kan je de hoge bloeddruk verlagen door gezonder te leven. Wat houdt een gezonde(re) levensstijl precies in?

Let op je gewicht

Of er sprake is van overgewicht wordt berekend op basis van je BMI, de fameuze body mass index. Een gezond gewicht is alles minder dan 25 kg/m2. Bij alles hoger dan dat cijfer spreken we van overgewicht. Op oudere leeftijd wordt een iets hoger BMI – tot ongeveer 30 kg/m2 – wel nog als een gezond gewicht beschouwd.

Vermijd te veel zout

Over de directe impact van zout op de bloeddruk lijkt het laatste woord nog niet gezegd. Toch wordt aangeraden om niet meer dan 6 g zout per dag te consumeren. Heel wat bereide voedingswaren bevatten zout. Minder zout consumeren kan daarom vooral door geen zout toe te voegen aan je eigen bereidingen.

Doseer je alcoholgebruik

Het effect van alcohol lijdt geen twijfel: regelmatig alcoholgebruik en hoge dosissen alcoholgebruik leiden beide tot een verhoogde bloeddruk. Drink daarom altijd met mate of zelfs zo weinig mogelijk. 

Eet gezond en gevarieerd

Bepaalde voedingsmiddelen en de dosis ervan hebben een negatieve impact op de bloeddruk. Een voedingspatroon met een gunstige impact is er een gebaseerd op fruit, groenten, graanproducten en noten. Dat in combinatie met onverzadigde vetten zoals plantaardige vetten en vis. We hebben het hier dus over een dieet zonder al te veel verzadigde vetten zoals boter, volle melk, vet vlees en vette kaas.

Beweeg voldoende

Regelmatige lichaamsbeweging heeft een direct positief effect op de bloeddruk. Die daalt zodra je 30 minuten per dag wandelt, loopt of fietst. Wie doorgaans geen lichaamsbeweging heeft, bouwt best langzaam op naar een halfuur beweging per dag.

Ban het roken

Uit onderzoek blijkt voorlopig niet dat roken rechtstreeks zou leiden tot een verhoogde bloeddruk … Maar roken is wel een zeer belangrijke risicofactor voor hart- en vaataandoeningen. Precies het type aandoeningen dat voorkomt door een verhoogde bloeddruk.

Vermijd langdurige stress

Moeite hebben met slapenhoofdpijn, buikpijn, darmproblemen, het zijn enkele veel voorkomende symptomen van stress. Ook een snelle ademhaling en hartkloppingen zijn typische klachten. Deze klachten worden uitgelokt door stress, maar leiden niet altijd tot een hoge bloeddruk.

Als stress vaak voorkomt daarentegen, dan kunnen zelfs tijdelijke aanvallen van hoge bloeddruk schade veroorzaken aan je hart en bloedvaten. Waak over je stresspeil en vermijd chronische stress.

Zoek regelmatig een rustige omgeving op

Dagelijks worden we blootgesteld aan allerlei geluiden: op het werk, op straat, in het verkeer, thuis, op openbare plekken. Wanneer geluid erg hard of langdurig is, kan dit resulteren in chronische stress, wat op zijn beurt kan leiden tot hypertensie. Zo leiden slaapverstoring en stress door geluid soms tot een hogere bloeddruk. Bovendien kan geluid ook nog eens direct resulteren in een verhoogde bloeddruk. 

Referenties

https://www.nhs.uk/conditions/high-blood-pressure-hypertension/

https://www.heart.org/en/health-topics/high-blood-pressure

https://www.cdc.gov/bloodpressure/about.htm

https://medlineplus.gov/highbloodpressure.html

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/4314-hypertension-high-blood-pressure

https://www.webmd.com/hypertension-high-blood-pressure/default.htm

https://www.healthline.com/health/high-blood-pressure-hypertension

Medische revisie door Peter De Smet, Scientific & Medical Education Manager & Bert Hannosset, M.D.

Ontdek onze tips om je bloeddruk onder controle te houden:

Leer omgaan met je stress

Blijf bewegen, ook tijdens thuiswerk

Recente artikels
Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt