Opnieuw beginnen sporten? Zo vermijd je blessures

Opnieuw beginnen sporten - Blessures vermijdenGoede voornemens, prachtig weer en gewoon enorm veel zin. Elke reden is goed om opnieuw naar het zwembad, de fitness of het bos te trekken. Maar wat kan je het best doen om opnieuw te beginnen sporten? Enkele tips om blessures te vermijden zodat je niet snel opnieuw hoeft te stoppen.

Wanneer je te veel van je lichaam vraagt, veroorzaak je blessures. Zeker als je al enige tijd geen beweging meer hebt gehad. Stijfheid, spier- en gewrichtspijn of zelfs ontstekingen vergallen dan snel de pret. Met een geleidelijke aanpak maak je vooruitgang én blijf je gezond.

1. Bereid je goed voor

Soepele spieren verminderen de kans op blessures. Maak je lichaam letterlijk warm door op voorhand enkele minuten te wandelen of te fietsen. Zo verbeter je de doorbloeding in je spieren en vermijd je spierkrampen. Sluit je inspanning ook af met enkele rek- of stretchoefeningen. Je zal je de dag nadien een pak minder stijf voelen.

Niet alleen je spieren, maar ook je materiaal moet in orde zijn. Versleten schoenen, een roestige fiets of onaangepaste kledij beperken je bewegingsvrijheid. Vernieuw ze op regelmatige basis.

2. Begin traag

Te snel en te zwaar sporten kan je spieren en gewrichten overbelasten. Een rustig tempo geeft je lichaam de kans om zich aan te passen. Sla ondertussen gerust een babbeltje. Gaat het vlot? Dan ben je klaar om de intensiteit voorzichtig op te drijven.

3. Neem voldoende rust

Het herstel na de inspanning is minstens even belangrijk als de inspanning zelf. Al hoef je hiervoor overdag niet in de zetel te kruipen, ’s nachts werkt je herstelmechanisme immers op volle toeren. Ziek of slecht geslapen? Tijd om het wat rustiger aan te doen.

4. Voorzie een stevige basis

Een sterk lichaam vangt schokken en stoten beter op. Met spierversterkende oefeningen kan je je been-, buik- en rugspieren trainen. Voorzie ook hier voldoende stretch- en strekoefeningen om je spieren soepel te houden.

 5. Negeer de pijn niet

Heb je toch pijn aan je voet? Krijg je pijn in je knie? Of denk je dat je een tenniselleboog hebt? Negeer dit soort klachten niet. Las even een pauze in en leg ijs op je pijnlijke spieren en gewrichten. Houdt de pijn aan, neem dan contact op met je huisarts.

Met deze tips ben jij helemaal klaar om opnieuw te beginnen sporten!

Kamp je met spier- of gewrichtspijn? Kom meer te weten over de oorzaken, symptomen en behandeling van blessures.

Heel Banner

Recente artikels

Laat een reactie achter

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt
Gezwollen gewrichtenBlijven bewegen bij thuiswerk