Opnieuw beginnen sporten? Zo vermijd je blessures

blessures vermijden bij sporten

Goede voornemens, prachtig weer en gewoon enorm veel zin. Elke reden is goed om opnieuw naar het zwembad, de fitness of het bos te trekken. Maar hoe kan je het beste voorbereiden voordat je weer gaat sporten? We geven je enkele tips om blessures te vermijden zodat je niet snel opnieuw hoeft te stoppen.

Wanneer je te veel van je lichaam vraagt, veroorzaak je blessures. Zeker als je al enige tijd geen beweging meer hebt gehad. Stijfheid, spier- en gewrichtspijn of zelfs ontstekingen bederven dan snel de pret. Met een geleidelijke aanpak maak je vooruitgang én blijf je gezond.

1. Opwarmen en stretchen voor je gaat sporten

Soepele spieren verminderen de kans op blessures. Maak je lichaam letterlijk warm door op voorhand enkele minuten te wandelen of te fietsen. Zo verbeter je de doorbloeding in je spieren en vermijd je spierkrampen. Sluit je inspanning ook af met enkele rek- of stretchoefeningen. Je zal je de dag nadien een pak minder stijf voelen.

Niet alleen je spieren, maar ook je materiaal moet in orde zijn. Versleten schoenen, een roestige fiets of onaangepaste kledij beperken je bewegingsvrijheid. Vernieuw ze op regelmatige basis.

2. Begin rustig

Een geleidelijke aanpak is cruciaal om stijfheid en spier- en gewrichtspijn te voorkomen. Te snel en te zwaar sporten kan je spieren en gewrichten overbelasten. Een rustig tempo geeft je lichaam de kans om zich aan te passen. Sla ondertussen gerust een babbeltje. Gaat het vlot? Dan ben je klaar om de intensiteit voorzichtig op te drijven.

3. Neem voldoende rust

Het herstel na de inspanning is minstens even belangrijk als de inspanning zelf. Al hoef je hiervoor overdag niet in de zetel te kruipen, ’s nachts werkt je herstelmechanisme immers op volle toeren. Ziek of slecht geslapen? Tijd om het wat rustiger aan te doen.

4. Zorg voor een sterke basis

Een sterk lichaam vangt schokken en stoten beter op. Met spierversterkende oefeningen kan je je been-, buik- en rugspieren trainen. Voorzie ook hier voldoende stretch- en strekoefeningen om je spieren soepel te houden.

Heb je toch stijve spieren na het sporten? Lees onze blog over stijve spieren na het sporten en lees wat je eraan kan doen!

 

 5. Luister naar je lichaam

Heb je toch pijn aan je voet? Krijg je pijn in je knie? Of denk je dat je een tenniselleboog hebt? Negeer dit soort klachten niet. Las even een pauze in en leg ijs op je pijnlijke spieren en gewrichten. Houdt de pijn aan, neem dan contact op met je huisarts.

Met deze tips ben jij helemaal klaar om opnieuw te beginnen sporten!

Kamp je met spier- of gewrichtspijn? Kom meer te weten over de oorzaken, symptomen en behandeling van blessures.

Heel Banner

Recente artikels

Laat een reactie achter

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt
Rugpijn door stressSpierscheur kuit