Gewrichtspijn in de voet: de oorzaak & tips om hiermee om te gaan

Gewrichtspijn in de voetWist je dat de voet bestaat uit 33 gewrichten? Wanneer deze gewrichten ontsteken of afslijten, gaat dit gepaard met hevige pijn. In deze blogpost bespreken we de meest voorkomende oorzaken en geven we enkele tips om hiermee om te gaan.

Wat veroorzaakt gewrichtspijn?

De belangrijkste oorzaak van gewrichtspijn ter hoogte van de voet is natuurlijke slijtage. Naarmate we ouder worden, verdunt de kraakbeenlaag van het gewricht. Dat lokt mogelijk irritaties en ontstekingen uit. Dit slijtageproces kan zelfs de kraakbeenlaag volledig doen verdwijnen, waardoor er bot-op-botcontact ontstaat.

Zwaarlijvigheid is ook een mogelijke oorzaak van gewrichtspijn in de voeten. Bij zwaarlijvigheid zet je je botten, spieren en gewrichten constant onder druk en ontstaat er overbelasting.

Een letsel of blessure, waarbij de gewrichten in de voet beschadigd raken, kan aan de basis liggen van gewrichtspijn.

Een andere oorzaak is reumatoïde artritis, een auto-immuunziekte waarbij het afweersysteem van het lichaam zich tegen gezonde lichaamseigen cellen keert. Als gevolg ontstaan er ontstekingen met pijnlijke gevolgen.

De meest voorkomende vorm van gewrichtspijn is artrose. Bij artrose wordt het kraakbeen aangetast en begint het af te slijten. Deze ‘slijtage’ leidt tot ontstekingen en kan ervoor zorgen dat de twee botten waartussen het gewricht zich bevindt, tegen elkaar beginnen schuren.

Tips bij gewrichtspijn in de voet

  1. Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar het is belangrijk om te blijven bewegen. Geef de voorkeur aan activiteiten die de voet zo weinig mogelijk belasten zoals zwemmen of fietsen.
  2. Versterk de spieren rond het gewricht zodat dit minder belast wordt. Een kinesist helpt je met oefeningen om de belangrijkste spieren te verstevigen.
  3. Probeer je gewicht onder controle te houden. Overtollige kilo’s verlies je best zo snel mogelijk. De pijn bij een aangetast gewricht zal alleen maar verergeren bij overgewicht. Probeer dus op je eten te letten en voldoende te sporten.
  4. Raadpleeg bij hevige en langdurige pijn steeds een arts.

Voorkomen is beter dan genezen: in deze blogpost geven we 3 tips om ontstekingen te vermijden.

Heel Banner

Recente artikels

Laat een reactie achter

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt