7 tips om stress bij thuiswerk te vermijden

tips stress thuiswerkThuiswerken lijkt de ideale oplossing voor een betere werk-privébalans. Maar de praktijk leert dat bij thuiswerk ook vaak veel stress komt kijken. Lees onze zeven tips om dit te vermijden.

Een goede werk-privébalans is essentieel om stress te voorkomen. Regelmatig thuiswerken blijkt hiervoor in de praktijk minder te helpen dan men zou verwachten. Dit blijkt onder meer uit recent onderzoek van de KU Leuven naar de gevolgen van de coronacrisis en het bijbehorende thuiswerk.

In vergelijking met een jaar geleden zijn Belgische werknemers minder optimistisch over hun job, ze hebben minder plezier in hun werk en ze ervaren hun relatie met collega’s als slechter. Bijna 1 op 3 werknemers ondervindt zelfs méér stress sinds de start van de coronacrisis.

Thuiswerk brengt immers andere stressfactoren met zich mee:

  • privé en werk vloeien in elkaar over – door voortdurend online te zijn vervagen de grenzen van de werkdag,
  • je bent sneller afgeleid en krijgt minder werk gedaan,
  • sociaal isolement loert om de hoek.

7 tips om stress tegen te gaan

Deze zeven tips helpen je stress bij thuiswerk te voorkomen.

1. Richt een vaste werkplek in

Aan de keukentafel werken kan leuk zijn, maar een vaste werkplek in huis is beter voor de concentratie. Zo maak je ook een duidelijk onderscheid tussen werk en privé. Belangrijk: richt je thuiskantoor ergonomisch verantwoord in.

2. Baken de grens tussen werk en privé duidelijk af

Ook als je thuiswerkt, wil je productief blijven en bereikbaar zijn voor collega’s. Het gevaar daarbij is dat je ook ’s avonds berichten blijft beantwoorden, bv. tijdens het avondeten. Trek een duidelijke lijn tussen werk- en privétijd en communiceer duidelijk op welke momenten je werkt.

3. Simuleer een dag op kantoor

Een dag kantoor start met een douche, een propere outfit en een ontbijt. Ondertussen heb je de tijd om je ‘werkknop’ aan te zetten. Probeer dit ochtendritueel ook thuis te volgen. ’s Avonds zet je de knop weer om door bv. je vrijetijdskledij aan te trekken.

4. Houd contact

Stoom afblazen is belangrijk. Er zijn tal van andere manieren om contact te houden met collega’s of vrienden: een virtuele lunch met videochat, samen een wandeling maken of gaan hardlopen.

5. Vergeet niet te pauzeren
Een voordeel van thuiswerk is dat je zelf je tijd kunt indelen. Risico: je vergeet pauzes in te lassen. Wandel naar een andere ruimte in huis of ga naar buiten om te bewegen. Je werkbreak combineren met een huishoudelijke klus of boodschap kan ook.

6. Verlof betekent verlof

Als je een dagje vakantie hebt, zorg er dan voor dat je die dag echt vrij bent. Berg je laptop op of trek de deur van je werkkamer dicht om te voorkomen dat je toch geneigd bent om je e-mails te lezen. Plan vooraf wat je wil doen. Kies bij voorkeur een activiteit die jij leuk vindt en waarmee jij je batterijen weer oplaadt.

7. Spreek erover

Voel je je overrompeld en dreigt alles je boven het hoofd te groeien? Trek dan op tijd aan de alarmbel en spreek erover met collega’s of je leidinggevende. Kleine aanpassingen in de werkafspraken kunnen een groot verschil maken.

Heb je toch stressgerelateerde klachten? Slaap je bijvoorbeeld moeilijk in, of heb je last van spanningshoofdpijn? Deze blogpost bundelt alvast onze beste tips om stress te bestrijden. Verdwijnen de klachten niet, spreek er dan over met je huisarts.

Recente artikels

Laat een reactie achter

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt
Blijven bewegen bij thuiswerk