Pijn aan de heup door artrose: oorzaken en symptomen
De heup is gevoelig voor artrose. Iedereen heeft dan ook wel eens van een ‘versleten heup’ gehoord. Maar wat zijn de symptomen en de mogelijke oorzaken? En vooral: hoe kan je de pijn behandelen?
Je heupgewricht vormt de schakel tussen je bekken en je bovenbeen. Het gewrichtsoppervlak is bedekt met een gladde laag kraakbeen, dat ervoor zorgt dan botten soepel bewegen. Wanneer je wandelt, loopt en beweegt, vangt het subchondriaal bot dat net onder het kraakbeen ligt, de schokken op. Zo ervaar je geen pijn.
Artrose = beschadiging van het kraakbeen
Omdat het kraakbeen door de jaren heen zoveel stoten absorbeert, kunnen er (kleine) letsels ontstaan. In tegenstelling tot bijvoorbeeld huid en botten, herstelt kraakbeen niet meer volledig. Dat merk je niet meteen: kraakbeen zelf heeft heel weinig pijnreceptoren. Je krijgt dus niet onmiddellijk pijn.
Maar beschadigd kraakbeen in de heup lokt vaak andere klachten uit, zoals zwelling en gewrichtsontstekingen. Die aandoeningen veroorzaken wél pijn, waardoor de oorzaak – artrose – komt bovendrijven.
Bij artrose aan de heup ervaar je vooral pijn als je beweegt. Zo voel je drukkende pijn aan de voorzijde of zijkant van de heup en kan je het gewricht moeilijk bewegen. Daarnaast heb je minder kracht wanneer je je been opzij heft.
Oorzaken en symptomen van artrose aan de heup
Om te beginnen zijn er een aantal persoonsgebonden factoren die de kans op artrose verhogen. Zo komt de aandoening vooral voor bij ouderen en zwaarlijvige personen. Ook erfelijke factoren spelen een rol, net als langdurige lichamelijke belasting. Personen met een fysiek zware job en topsporters hebben bijvoorbeeld een hoger risico op artroseklachten.
Daarnaast heeft ook je gezondheidstoestand een invloed. Een aangeboren afwijking van het kraakbeen of een letsel kunnen je heupgewricht beschadigen.
Blijvende heuppijn: wat doe je eraan?
Chronische gewrichtspijn heeft een ingrijpende impact op je dagelijks leven. Helaas bestaan er nog geen oplossingen om artrose te genezen. Toch is de medische wereld al tot heel wat in staat. Aarzel dus niet en roep op tijd de hulp in van een arts. Afhankelijk van jouw situatie stuurt de dokter je door naar een specialist. Deze expert helpt je om pijn en belasting te verminderen met de juiste medicatie en bewegingsadviezen.
Verder is een gezonde levensstijl cruciaal. Probeer zoveel mogelijk gezond te eten en veel te bewegen. Bij artrose doet het pijn als je beweegt, maar laat je hierdoor niet tegenhouden. Door je gewrichten te blijven gebruiken, voed je namelijk je kraakbeen: je brengt voedingstoffen binnen en voert afvalstoffen af. Essentieel voor het onderhoud van je heup.
Meer lezen over gewrichtsaandoeningen en hoe je gewrichten gezond houdt? Bekijk deze gerelateerde artikelen:
- Artrose
- Gewrichtspijn in de voet
- Sporten met kniepijn: goed idee of niet?
- Zo houd je jouw kraakbeen gezond: tips
- Je gewrichten gezond houden? Dat kan met deze 7 tips
- Osteoporose en pijn: wat is de precieze link?
- De verschillende oorzaken van gezwollen gewrichten
- Gewrichtspijn tijdens de menopauze: deze tips verlichten de pijn