Je gewrichten gezond houden? Dat kan met deze 7 tips

 In Gewrichtspijn, Spierpijn
gewrichten gezond houden

Gewrichtspijnen, sommige mensen blijven ervan gespaard tot ze ouder zijn, anderen kampen er al op jongere leeftijd mee. Gewrichtsaandoeningen zijn vaak moeilijk of niet terug te draaien. Je gezonde gewrichten goed verzorgen, is daarom cruciaal op eender welke leeftijd. Hier krijg je enkele tips mee om je gewrichten gezond te houden.

Volg deze tips voor gezonde gewrichten:

Beweeg voldoende

Bewegen helpt je om je gewrichten goed te onderhouden. Want wanneer je regelmatig beweegt, hou je ze soepel. Bovendien sterken de spieren rondom de gewrichten aan. Dat is een essentieel bijkomend voordeel want de spieren ondersteunen je gewrichten.

Sta voldoende op tijdens een zittende taak, neem de trap in plaats van de lift en verplaats je voor kortere afstanden te voet of met de fiets. Dit zijn enkele eenvoudige dagelijkse inspanningen die het verschil kunnen maken. Heb je last van je gewrichten, dan gaan sommige bewegingen niet meer vlot… Ook dan is het de opdracht om veel te bewegen.  

Kies een gelijkmatige sport

Sporten is gezond, maar niet elke sport is goed voor gezonde gewrichten. Kies je voor een sport met veel schokkende bewegingen zoals tennis en joggen, dan betekent dit een behoorlijke belasting van je gewrichten. Ga je daarentegen wandelen, fietsen of zwemmen, dan beweeg je je ledematen heel gelijkmatig. Zo onderhoud je je spieren en gewrichten zonder ze te belasten.

Hou je van intensievere sporten met schokkende bewegingen, doseer dan genoeg zodat je geen schade aan je gewrichten oploopt.

Gezond gewicht = gezonde gewrichten

Je gewicht is medebepalend voor de belasting van je gewrichten. Hoe zwaarder je weegt, hoe meer je ze belast. Je knieën, heupen en rug kunnen hier op termijn onder lijden. Probeer daarom goed op je gewicht en voeding te letten. Maar ook voldoende beweging is hier van cruciaal belang. Hoe meer je beweegt, hoe meer vet je verbrandt. 

Let op je voeding

Gezonde voeding staat gelijk aan gezonde gewrichten en het maak ook je spieren sterker. Zo hebben vette vissen als zalm, tonijn en makreel een erg gunstig effect. Met sommige groenten en fruit haal je bovendien vitaminen binnen die ontstekingen op je gewrichten afremmen. Dan hebben we het bijvoorbeeld over broccoli, verse peulvruchten, groene kool, pompoen, rode bieten, avocado en zwarte bessen. Met smaakmakers zoals uien, gember en kurkuma mag je gerust kwistig zijn in je gerechten. Want die ingrediënten werken fantastisch tegen ontstekingen.

Sommige voeding, zoals margarine en pindanoten, zijn dan weer te vermijden. Deze bevatten namelijk verzadigde vetten die de aanmaak van nieuwe en gezonde kraakbeencellen kunnen. Ontdek nog meer over de link tussen gezonde gewrichten en voeding

Drink voldoende

Tussen je gewrichten zit er kraakbeen dat de wrijving vermindert tussen de gewrichten in beweging. Omdat dit kraakbeen veel vocht nodig heeft, is genoeg water drinken bijzonder essentieel. Zet je graag de verwarming hoog in de winter? Drink dan extra veel zodat je je lichaam en zo ook jouw kraakbeen niet uitdroogt.

Verzorg je lichaamshouding

De houding waarin je zit of staat, heeft een grote impact op je gewrichten. Als je rechtstaat of zit zonder holle of bolle rug en schouders, dan zorgen je spieren en botten ervoor dat je gewrichten niet onder spanning staan.

Weet je niet zeker hoe je een gezonde rechte houding kan aannemen, beeld je dan in dat er een touwtje hangt tussen je hoofd, je zitbeentjes en je voeten. Hangt het touwtje mooi loodrecht zonder bochten, dan is je houding perfect gezond. Dit klinkt eenvoudiger dan het is. Je lichaamshouding blijvend corrigeren, gaat niet van de ene dag op de andere. Spieroefeningen voor rug en buik kunnen daarbij helpen.

Train je spieren

Ons lichaam is een ingenieus netwerk van botten, spieren en pezen die perfect aan elkaar hangen en op elkaar inspelen. Daarbij ondersteunen onze spieren onze gewrichten. Versterk je je spieren, dan verzorg je dus tegelijk je gewrichten. Specifieke krachtoefeningen gericht op je benen, je buik, je rug, je armen en je schouders kunnen je daarbij helpen. Met krachtige spieren wordt je lichaam als een sterk korset.

Onze 7 tips even kort op een rij

  • Beweeg voldoende
  • Kies een gelijkmatige sport
  • Bewaak je gewicht
  • Let op je voeding
  • Drink voldoende
  • Let op je lichaamshouding
  • Train je spieren

Referenties

https://www.webmd.com/rheumatoid-arthritis/ss/slideshow-keep-joints-healthy

Over Bewegenzonderpijn.com

Medische revisie door Peter De Smet, Scientific & Medical Education Manager & Bert Hannosset, M.D.

Nog meer lezen over gezonde gewrichten?

De oorzaken van gezwollen gewrichten

Gewrichtspijn in de voet

Gewrichtspijn tijdens menopauze

Recente artikels

Laat een reactie achter

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt
tenniselleboog