Artrose en voeding: de link ontrafeld
Artrose treft naar schatting één op de tien Belgen. Genezen van deze gewrichtsaandoening is onmogelijk. Gelukkig zijn er tal van tips die pijnklachten bij artrose helpen verminderen, zoals de juiste voeding. Maar hoe zijn die twee aan elkaar gelinkt? En wat schrap je beter van het menu? Dit artikel zorgt voor duidelijkheid.
Hoewel artrose vooral bij ouderen voorkomt, is het niet zomaar een vorm van slijtage van de gewrichten. De aandoening houdt in dat het kraakbeen verzwakt. Daardoor schuren botten over elkaar, wat pijn en stijfheid veroorzaakt. Artrose kan alle gewrichten aantasten, maar leidt het vaakst tot pijnklachten in heup en knie. Logisch: net die gewrichten worden het meest belast.
Of je al dan niet artrose krijgt, hangt af van verschillende factoren. Erfelijkheid en leeftijd zijn twee cruciale elementen. Artrose voorkomen heb je dan ook vaak niet in de hand. Wel kan je enkele gewoontes aanpassen zodat je pijnklachten verminderen, bijvoorbeeld de juiste voeding eten.
Hoe zijn voeding en artrose aan elkaar gelinkt?
Eenmaal je artrose hebt, helpt een gezond voedselpatroon de pijnklachten te verminderen. Daar zijn drie redenen voor:
- Een gezond voedingspatroon bevat vezelrijke voedingsmiddelen, zoals volkoren graanproducten. Die zitten barstensvol silicium, een mineraal dat onmisbaar is voor de aanmaak van stoffen die je kraakbeen beschermen.
- Gezonde voedingsmiddelen vormen een bron van antioxidanten. Die beschermen je lichaam tegen schadelijke stoffen en bestrijden gewrichtsontstekingen.
- Overgewicht heeft een cruciale impact op pijnklachten: je gewrichten – vooral van knieën, heupen en enkels – worden immers zwaarder belast. Bovendien vermoeden wetenschappers dat het vetweefsel bij personen met overgewicht permanent licht ontstoken is. Daarbij komen actieve ontstekingscellen vrij die de gewrichten kunnen beschadigen. Gezonde voeding is de meest effectieve manier om een te hoog lichaamsgewicht aan te pakken.
Wat zet je (niet) op het menu?
Groenten en fruit zitten barstensvol antioxidanten. Vooral felle en diepgekleurde soorten vormen een rijke bron. Denk aan rode bosvruchten, paprika, appel, broccoli en avocado.
Daarnaast raden voedingsspecialisten aan om twee keer per week vette vis te eten. Forel, zalm, makreel, haring, tonijn en andere vette vissoorten bevatten immers heel wat vitamine D. Die zorgt ervoor dat je lichaam calcium kan opnemen uit je voeding. Daarnaast bevat vette vis ook verschillende omega-3-vetzuren. Die helpen gewrichtspijn en ochtendstijfheid te verminderen.
Probeer tot slot suiker zo veel mogelijk te vermijden. Je lichaam zet suiker namelijk om in glucose. Als die zich hecht aan eiwitten, ontstaan er onoplosbare en schadelijke ‘versuikeringsproducten’. Die hopen zich op in het kraakbeen van je gewrichten, waardoor het brozer wordt.