Waarom gaan nekpijn en hoofdpijn vaak samen?

Nekpijn hoofdpijnHoofdpijn en nekpijn zijn twee verschillende klachten die flink vervelend kunnen zijn. Beide hebben vaak te maken met verkrampte spieren en kunnen dan ook samen voorkomen. Maar hoe komt het nu dat je tegelijk nekpijn en hoofdpijn kunt hebben? En zijn beide ongemakken dan ook samen te behandelen?

Om te weten waarom nekpijn soms gepaard gaat met hoofdpijn is het belangrijk de juiste oorzaak te achterhalen van de pijn. We onderscheiden hierbij 4 belangrijke oorzaken:

1. Pijn door verkrampte spieren

Hoofdpijn veroorzaakt door verkrampte spieren uit zich vaak in het achterhoofd. Om te begrijpen waarom de pijn zich net daar bevindt, kijken we best naar de plek van de nek en het hoofd in het lichaam. De nek is namelijk het bovenste gedeelte van de wervelkolom. Deze bestaat uit 7 nekwervels. Aan deze wervels zitten spieren gehecht die doorlopen naar het hoofd, de schouders en de bovenrug. De bekendste spier hierbij is de trapeziusspier. Wanneer deze spieren verkrampen zal je dit zowel in je nek als in je hoofd voelen.

Verkrampte spieren kunnen het gevolg zijn van:

  • Een verkeerde beweging
  • Overbelasting zoals te lang in dezelfde houding blijven zitten
  • Een verkeerde slaaphouding
  • Een ontsteking
  • Stress

2. Verstoorde bloeddoorstroming van de nek naar het hoofd

Door de nek en het hoofd lopen allerlei bloedvaten. Wanneer deze bloedvaten gedeeltelijk geblokkeerd worden in de nek, door bijvoorbeeld een verkeerde houding, is er sprake van een verstoorde bloedtoevoer. Door de verminderde bloedtoevoer naar het brein wordt een lokaal tekort aan zuurstof veroorzaakt. Het lichaam zal hierop reageren door een pijnprikkel te sturen, waardoor hoofdpijn ontstaat.

3. Artrose in de nek als trigger voor hoofdpijn

In principe kunnen alle gewrichten aangetast worden door artrose. Bij artrose ter hoogte van de nek spreekt men van Cervicale Artrose  of Cervicale Spondylose. Deze wordt veroorzaakt door slijtage aan het bot- en kraakbeen in de gewrichten van de nek. Hierdoor ontstaan er kleine uitsteeksels in het bot die druk uitoefenen op de zenuwbanen. Aangezien deze zenuwen in verbinding staan met het hoofd is hoofdpijn dan ook één van de belangrijkste symptomen van artrose in de nek.

4. Nek en hoofdpijn door een scheef bekken

BekkenHet bekken fungeert als een centraal punt in ons lichaam. Het is de verbinding tussen de benen, de romp en het hoofd. Wanneer ons bekken scheef komt te staan, geraakt ons lichaam uit balans. Je lichaam zal dit proberen te corrigeren door de wervelkolom lichtjes te draaien. Aangezien onze wervelkolom in verbinding staat met allerlei pezen en spieren die ook naar de nek en het hoofd lopen, kan dit zich uiten in spierpijn in zowel de nek als het hoofd.

Hoe geraak je van de pijn verlost?

In de meeste gevallen is de pijn ter hoogte van het hoofd en de nek het gevolg van spierspasmen en kunnen volgende tips alvast helpen:

  • Verzachten van de spierpasmen met warmte: leg bijvoorbeeld een kersenpitkussen in de nek
  • Rust: zoals bij de meeste klachten is het aan te raden het wat rustiger aan te doen en de spieren zo weinig mogelijk te belasten
  • Relaxatietechnieken: wanneer de oorzaak stress is, kunnen enkele relaxatietechnieken opnieuw rust brengen. Zo kan je de verkrampte spieren makkelijker ontspannen
  • Veranderingen in levensstijl heb je een job die belastend is voor de nek? Dan is het aan te raden af en toe eens een korte wandeling te maken om niet steeds dezelfde positie aan te houden. Ook een standing desk of aangepaste bureaustoel kan voor verlichting zorgen
  • Massage: ten slotte kan een massage ook helpen de spieren te ontspannen.

Is de oorzaak van nek- of hoofdpijn het gevolg van artrose of een scheef bekken, neem dan contact op met je huisarts. Ook bij langdurige pijn wacht je best niet te lang om een arts te contacteren.

Heel Banner

Recente artikels

Laat een reactie achter

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt
Voeding spierherstelLink artrose voeding