Je immuunsysteem boosten: onze zes beste tips

 In Weerstand
immuunsysteem

Je immuunsysteem beschermt je lichaam tegen schadelijke stoffen. Wanneer je weerstand verzwakt, krijgen bacteriën en virussen vrij spel. Gelukkig zijn er ook bepaalde zaken die jij kan doen om het afweersysteem (of immuunsysteem) te versterken.

Je immuunsysteem is een complex netwerk van cellen dat je lichaam verdedigt tegen schadelijke organismen. Denk aan bacteriën en virussen, maar ook aan lichaamsvreemde stoffen zoals uitlaatgassen of pesticiden. Wanneer zo’n stof je lichaam binnendringt, verwijderen de zogeheten ‘killercellen’ die zo snel mogelijk.
Maar als je immuunsysteem verzwakt is, staat de deur open voor kwalijke cellen. Dan duiken er infecties op, zoals een verkoudheid of de griep. Ook ziektes ontwikkelen zich makkelijker wanneer je weerstand op een laag pitje staat.

Gelukkig heb je zelf een behoorlijke invloed op de werking van je afweersysteem. Vooral tijdens de herfst en winter is dat nuttig: dan doen heel wat infecties hun ronde. Met deze zes tips krijgt je weerstand een serieuze boost.

1. Streef een gezonde levensstijl na

immuunsysteem een boost geven - gezonde levensstijl

Je immuunsysteem heeft af en toe tijd nodig om op kracht te komen. Stop daarom met slechte gewoontes zoals roken en alcohol drinken.

Daarnaast is een goede nachtrust cruciaal. Je killercellen zijn bij voldoende slaap immers veel actiever, zodat ze infecties in de kiem smoren. Verschillende belangrijke infectiebestrijdende proteïnen, zoals cytokinen, worden bovendien ook aangemaakt tijdens de slaap. Een slaaptekort leidt dus tot een verminderde productie van cytokines. Het is daarom aangeraden om gemiddelde 7 à 8 uur slaap per nacht na te streven.

Let wel op dat je niet te lang slaapt, want dat is ook nefast voor je slaapcyclus. Vermijd tot slot ook  cafeïne en kies in plaats daarvan voor een kop warme melk of kruidenthee voor je gaat slapen.

2. Eet evenwichtig

immuunsysteem een boost geven - evenwichtige voeding

Je darmflora is voor 80 procent verantwoordelijk voor je immuunsysteem. Deze gezonde bacteriën controleren voortdurend welke stoffen er zich in je lichaam bevinden en verwittigt je afweermechanisme als het moet ingrijpen.

Een gezond voedingspatroon met voldoende groenten en fruit is dan ook essentieel. Daarnaast bevatten noten, havermout, knoflook en wilde zalm heel wat voordelige bestanddelen die je immuunsysteem versterken.

3. Hydrateer voldoende

afweersysteem boosten - hydrateren

Een goede vochtbalans helpt je immuunsysteem optimaal te functioneren. Vocht is namelijk cruciaal om schadelijke cellen af te voeren. Daarnaast brengt je afweermechanisme voedingsstoffen naar de juiste plaatsen. Zo kan je lichaam schadelijke organismen uitschakelen.

Wist je dat je eigenlijk constant water verliest? Zelfs als je niet aan het sporten bent of zweet, verlies je nog steeds water via adem, urine en de stoelgang. Het is dus belangrijk om voldoende water op te nemen per dag.

Bij uitdroging verzwakt je immuunsysteem namelijk. Drink daarom niet alleen genoeg water – minstens anderhalve liter per dag – maar laat koffie, zwarte thee en alcohol zoveel mogelijk links liggen. Want die veroorzaken net uitdroging.

4. Maak genoeg tijd vrij voor ontspanning

ontspanning

Het is belangrijk om te beseffen dat stress een grote impact heeft op ons afweersysteem. Tijdens een langdurige periode van stress, reageert je lichaam hierop met een stressrespons. Die moet je helpen bij het omgaan met stressvolle situaties, maar heeft wel als nadeel dat die de werking van het immuunsysteem onderdrukt. Hierdoor loop je een groter risico op infecties of om ziek te worden.

Of het nu door yoga of een restaurantbezoek is, regelmatig ontspannen is een must. Door de stress van je af te schudden en te ontladen, valt er niet enkel mentaal een last weg, ook je afweersysteem werkt zoals het hoort.

Een saunabezoek bijvoorbeeld is de perfecte ontspanning. Je neemt even tijd voor jezelf en dankzij transpiratie voert je lichaam de slechte afvalstoffen af. Een koude douche achteraf maakt het verwenmoment voor jou en je immuunsysteem compleet. Let wel op, wanner je ziek bent, is een bezoek aan de sauna af te raden.

Dit zijn onze beste tips om met stress om te gaan

5. Sport regelmatig

lichaamsbeweging

Lichaamsbeweging is niet enkel een goede manier om spieren op te bouwen of om te ontstressen na een lastige dag. Het is ook een belangrijk onderdeel van gezond zijn en het ondersteunen van een gezond immuunsysteem.

Sporten stimuleert de bloedsomloop, wat het gemakkelijk maakt voor afweercellen en infectiebestrijdende moleculen om zich door het lichaam te verplaatsen en indringende stoffen aan te vallen. Lichaamsbeweging vermindert zo dus eigenlijk het risico op ziek worden en vermindert bij ziekte de ziekteduur.

Verschillende studies van het American Journal of Medicine hebben aangetoond dat zelfs gematigde lichaamsbeweging, zoals een half uur tot een uur wandelen per dag, je hoeveelheid verkoudheden per jaar halveert. Het is aanbevolen dus aanbevolen om tussen een half uur en een volledig uur milde tot gematigde lichaamsbeweging te hebben of om gematigd tot intense te bewegen gedurende een uur en dat enkele keren per week.

Het is trouwens ook geen enkel probleem om te sporten als je ziek bent, zolang je geen medicatie inneemt die je hartslag verhoogt of je kortademig maakt.   

Daarnaast is bewegen in de frisse buitenlucht ook een ideale manier om je afweersysteem te versterken. Het houdt niet alleen je lichaam en geest fit, maar helpt ook je stresshormonen onder controle te houden. Die stoffen belasten en verzwakken je immuunsysteem. Maak regelmatig een boswandeling of las een fietstocht langs de velden in. Je krijgt, naast de broodnodige beweging, extra veel zuurstof binnen.

6. Vermijd onnodige antibiotica

We gebruiken te vaak antibiotica, en dat terwijl ze enkel doeltreffend werken tegen bacteriën. Daardoor worden microben resistent en krijgen ze vrij spel. Bovendien doden antibiotica je darmflora, inclusief de goede cellen. Met als resultaat een immuunsysteem dat helemaal overhoop ligt.

Neem daarom enkel antibiotica als je arts dat nodig vindt. De meeste  infecties genezen immers vaak spontaan na enkele dagen dankzij een goed werkend afweermechanisme. En dat is nog altijd de beste manier. Wil je de genezing versnellen, dan kan je een beroep doen op bioregulerende geneesmiddelen. Die herstellen namelijk op natuurlijke wijze het evenwicht als bepaalde lichaamsprocessen uit balans zijn.

Referenties

https://www.houstonmethodist.org/blog/articles/2020/mar/5-ways-to-boost-your-immune-system/

https://www.webmd.com/cold-and-flu/cold-guide/10-immune-system-busters-boosters#1

https://www.umms.org/coronavirus/what-to-know/managing-medical-conditions/healthy-habits/boost-immune-system

https://www.healthline.com/nutrition/how-to-boost-immune-health

https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/how-to-boost-your-immune-system

https://hospitalityinsights.ehl.edu/boost-immune-system-tips

Medische revisie door Peter De Smet, Scientific & Medical Education Manager & Bert Hannosset, M.D.

Lees meer over het imuunsysteem:

Wat is het immuunsysteem?

Wat is de oorzaak van een zwak immuunsysteem?

Recente artikels
Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt
zwak immuunsysteemVoetschimmel