Een zwak immuunsysteem: oorzaak & symptomen

zwak immuunsysteemEen zwak immuunsysteem maakt je vatbaarder voor virussen. Vooral in de winter is het belangrijk je weerstand op peil te houden en in te grijpen wanneer die verzwakt is. Maar hoe weet je of je immuunsysteem zwak is? En wat ligt er aan de basis van een verzwakt immuunsysteem? We zochten het uit.

Wie zich wil wapenen tegen de jaarlijkse griep en verkoudheden, kan maar beter rekenen op een goed werkend immuunsysteem. Maar in sommige gevallen laat het immuunsysteem het afweten en loop je het risico sneller ziek te worden. Het is dus essentieel om te herkennen wanneer je weerstand een boost kan gebruiken en om de oorzaak van het verzwakte immuunsysteem te achterhalen.

Symptomen van een verzwakt immuunsysteem

1. Vermoeidheid

Langdurige vermoeidheid kan wijzen op een immuunsysteem dat verzwakt is. Voel je je bijvoorbeeld nog steeds uitgeput bij het opstaan of word je al moe van de kleinste fysieke inspanning? Dan is het tijd om een arts te raadplegen om te controleren of je ziek aan het worden bent.

2. Regelmatig of langdurig verkouden

Het is volkomen normaal dat je enkele keren per jaar verkouden bent. Maar houdt de verkoudheid lang aan en kamp je vaker met een verstopte neus dan niet, dan is de kans groot dat je immuunsysteem verzwakt is.

3. Wondjes genezen niet goed

Schrammen en schaafwondjes die niet goed genezen kunnen het gevolg zijn van een verzwakte immuniteit. Let daarbij zeker op dat je de wondjes goed verzorgt zodat ze niet geïnfecteerd geraken.

Oorzaken van een lage weerstand

1. Stress kan een belangrijke oorzaak zijn van een verminderde weerstand. Bij langdurige stress komt er gedurende een lange periode te veel cortisol (een hormoon) vrij die het natuurlijke herstelproces van het lichaam belemmert. Je bijnierschors raakt uitgeput waardoor ontstekingen trager herstellen.

2. Een ongezond voedingspatroon is nefast voor het immuunsysteem. Je darmflora speelt immers een belangrijke rol in de werking van het immuunsysteem. Probeer daarom zo evenwichtig mogelijk te eten.

3. Te weinig drinken. Voldoende vocht is essentieel voor het immuunsysteem. Vocht zorgt er namelijk voor dat afvalstoffen gemakkelijk worden afgevoerd.

4. Gebruik van antibiotica. Onnodig gebruik van antibiotica doet het lichaam meestal geen goed: het kan schadelijk zijn voor je darmflora. Bovendien worden bacteriën na een tijdje resistent tegen antibiotica.

Heeft je immuunsysteem een boost nodig? Lees dan zeker onze 6 tips om die te stimuleren.

Heel Banner

Recente artikels

Laat een reactie achter

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt
immuunsysteem