Verkouden in de zomer: de oorzaken op een rij (en hoe je deze omzeilt)

Vrouw die neus snuit

Een verstopte neus, keelpijn en hoestbuien: verkouden zijn is nooit een cadeau. Hoewel een verkoudheid vooral een vervelende herfst- en winterkwaal is, kan je er ook in de zomer mee opgescheept zitten. Wat zijn de precieze oorzaken, en vooral: hoe voorkom je een zomerverkoudheid?

Bij een verkoudheid zijn de slijmvliezen in je neus en eventueel de bijholten van je keel ontstoken. Mogelijke klachten zijn niezen, een verstopte neus, hoesten, oor-en keelpijn. De boosdoener: een virus. Honderden verschillende virusstammen kunnen een verkoudheid veroorzaken.

Hoe word je verkouden?

Een verkoudheidsvirus gedijt het best in slecht geventileerde ruimtes. Zitten er bovendien veel mensen dicht bij elkaar, dan is de kans nog groter dat je een verkoudheid oploopt. Virussen verspreiden zich namelijk via de lucht of door aanraking. Zo kan je besmet raken door iemand die naast je staat te hoesten. Het virus steekt zich weg in miniscule speekseldruppeltjes.

Logisch dus dat je vaker in de winter verkouden bent: vaak blijven ramen dicht en breng je samen met andere veel tijd binnen door. Bovendien verspreidt een virus zich beter bij een lage temperatuur en luchtvochtigheidsgraad.

Risicofactoren: airco en vliegtuigen

Maar ook in de zomer kan je dus verkouden worden. Op warme zomerdagen speelt onder meer de airco je parten. Die maakt de lucht droger, waardoor je neusslijmvlies uitdroogt en je vatbaarder bent voor virussen. En omdat je de warmte wil buitenhouden, houd je ramen en deuren gesloten.

Ook op weg naar een verre vakantiebestemming loop je een hogere kans op een verkoudheid. Tijdens een langeafstandsvlucht zit je namelijk samen met een grote groep mensen voor een lange tijd in een slecht geventileerde ruimte. De perfecte broeihaard voor virussen.

Vermijd een zomerverkoudheid met deze 5 tips

Met enkele eenvoudige maatregelen ben je een zomerverkoudheid te slim af:

  1. Zet dagelijks de ramen even open om je kamers te verluchten. Op die manier kunnen virussen zich niet ‘ophopen’.
  2. Was regelmatig je handen: na hoesten, niezen en snuiten en voor elke maaltijd. Gebruik daarbij voldoende zeep en een papieren handdoek.
  3. Plaats een luchtbevochtiger in je slaapkamer.
  4. Gebruik papieren zakdoeken en gooi ze meteen na gebruik weg. Anders besmet je je handen telkens opnieuw. Hoest in de binnenkant van je arm in plaats van in je handen of houd een zakdoek voor je mond.
  5. Bouw je natuurlijke weerstand op door voldoende eiwitten en vitamine C te eten.

Heel Banner

Recente artikels

Laat een reactie achter

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt
Droeg hoest vs. Slijmhoest